November 27-e a Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta a Véradók Napja Magyarországon. Sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők,  véradóbarát munkahelyek valamint a véradó-mozgalom támogatói részesülnek ilyenkor hazánk legnagyobb humanitárius szervezete és az Országos Vérellátó Szolgálat elismeréseiben.

A koronavírus-járvány kapcsán fennálló veszélyhelyzet miatt idén az ünnepélyes központi díjátadó nem kerül megrendezésre, a kitüntetések kihirdetése azonban természetesen nem marad el. A Magyar Vöröskereszt honlapján, a www.voroskereszt.hu/elismeresek felületen szervezetünk november 27-én 10:00-tól óránként teszi közzé a 69 idei díjazott listáját és rövid méltatását. Először a Pro Vita díj, majd a „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem, a Véradóbarát Munkahely kitüntetés, a Véradásszervezés támogatásáért elismerő oklevél végül pedig a Véradó mozgalomban kifejtett tevékenységért járó támogatói oklevél kerül kihirdetésre.

A két, véradásért felelős szervezet közösen terjesztette fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma felé azt a 20 véradót, akik a legrangosabb elismerésben, a Pro Vita díjban részesülnek. Mellettük az Országos Vérellátó Szolgálat javaslatára további 2 őssejt donor kapja meg a kitüntetést.

 

A „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést idén 19-en érdemelték ki, az elmúlt évben végzett kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért, további 19 munkahely képviselői pedig a Véradóbarát Munkahely kitüntetésben részesültek. Utóbbi díjra azok a cégek és szervezetek jogosultak, amelyek rendszeresen teret adnak a munkahelyi véradásoknak, és dolgozóikat is arra ösztönzik, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a társadalmi felelősségvállalás e formájában.  Oklevéllel ismernek el a véradásszervezés támogatásért 3 vérellátásban dolgozó egészségügyi szakembert. További 8 támogatói oklevelet pedig azoknak a szervezeteknek és magánszemélyeknek osztanak ki, akik hozzájárultak a véradás ügyének népszerűsítéséhez.

Szervezetünk életében visszatérő hagyomány, hogy a Véradók Napján ünnepélyes keretek között köszöntjük a véradókat, és átadjuk a kitüntetéseket. Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnökének ünnepi köszöntőjét idén írásban adjuk át:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves Véradók!

Ebben az esztendőben is elérkezett november 27-e, a Véradók Napja- a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat egyik legszebb és legnagyobb ünnepe.

A járványhelyzet miatt nem csak a hétköznapjaink, a napi munkánk változott meg, hanem az ünnepeink is. Az ünnep most csak látszólag csendesebb, az érték, amit megköszönni szeretnénk az semmivel sem halványabb, sőt! Mindenki tudja, hogy az egészségügy milyen megfeszített munkával tartja fenn a működését.  Az egészségügy, a gyógyítás egyik alappillére a pedig a véradás, a gyógyító vérkészítmény. Tudjuk mindannyian, hogy a gyógyító vér nincs véradók nélkül, tehát Önök nélkül Hölgyeim és Uraim.

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy a véradások nem tarthatóak meg áldozatos és elkötelezett szervezőmunka, precíz lebonyolítás nélkül sem. Tehát amikor most megköszönöm a véradók önkéntes áldozatát, egyúttal megköszönöm az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársainak és a Magyar Vöröskereszt önkéntes és hivatásos szervezőinek folyamatosan kiváló munkáját is.

A véradók a járványhelyzet miatt bevezetett változásokhoz, intézkedésekhez az első perctől alkalmazkodtak. Megértették azt, hogy ebben az időszakban is nélkülözhetetlen az Önök adománya. Tudják és érzik azt, hogy nagy szükség van Önökre. Önökre, akiknek minden adandó alkalommal hálásak vagyunk és hálásak azok a betegek is, akik nem is ismerik Önöket, csak tudják, hogy egy jószándékú adomány volt, amit kaptak, egy óriási és pótolhatatlan ajándék, amely az ő gyógyulásukhoz járult hozzá.

Engedjék meg, hogy gratuláljak a Pro Vita elismerésben részesült véradóknak, a Véradóbarát címet elnyert munkahelyeknek, az önkéntes szervezőknek, a támogatóknak és az egészségügyi dolgozóknak.

Ma nincs csillogó ünnepség, de vannak csillogó szempárok, akik nemcsak az elismerésben részesülő önkéntesek felé, hanem közel 300 ezer véradó  számára is közvetítik most a társadalom és a Magyar Vöröskereszt köszönetét.

Közeleg Ádvent 1. vasárnapja. Kívánok Önöknek szeretetben és meghittségben gazdag karácsonyi készülődést, nagyon jó egészséget! Vigyázzanak Magukra, Vigyázzunk egymásra !

 

Őszinte tisztelettel:

Dr. Göndöcs Zsigmond

a Magyar Vöröskereszt Elnöke

 

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat hangsúlyozza, hogy vérre a koronavírus-járvány idején is szükség van. A véradások a jelenlegi veszélyhelyzet alatt is folyamatosak, a biztonsági előírások megtartásával. A véradó helyszínek és időpontok ide kattintva érhetők el.