A Magyar Vöröskereszt 1921-óta a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt működésével is gazdagítja a mindennapok – korosztályra is fókuszáló – segítségnyújtását. BOBI, vagyis Bázisóvoda és Bázisiskola programjának keretében, 2010 óta közel 70 óvoda csatlakozásával a csöppségek vöröskeresztes aktivitását is beépítette az intézményi foglalkozás tematikájába.

Pest megyében a szigetszentmiklósi Napsugár Bázisóvoda közössége olyan aktivitással sugárzott az elmúlt évben, amely megdobogtatta a megyei vöröskeresztes munkatársak szívét.

Az elmúlt évben több ünnepségen saját dallamos műsorral készültek az ovisok, és a változatos rendezvények keretében véradás lehetőségekkel is, több mint 100 vércsepphőst toborozva támogatták az önzetlen segítségnyújtás ügyét. A Szamóca csoport kiemelkedő táncos bravúrral örvendeztette meg a védőnők által rendezett, Szoptatás Világnapi programot, de saját egészséghét szervezésével is sokat foglalatoskodtak: a gyümölcsök és zöldségek megismerésétől kezdve az udvari talicskázáson át egészen a lelki egészség és a „másság” elfogadásához kapcsolódó „beszélgető-kör” megszervezéséig. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által működtetett Pest Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház ( hiperlinkek) esélyóráitól több ízben is zengett az ovi, de beszámolhatunk a Jótékonysági Adventi Vásár megtartásáról is. Egyik legkiemelkedőbb, innovatív kezdeményezésük során jótékonysági hajvágásra került sor: óvodás és iskoláskorú gyermekek ingyenes hajvágásával enyhítették a családok hétköznapi terheit a tanévkezdés időszakában. Míg az ovisok Miki medve bibijeinek ellátását tanulták, az óvónők munkahelyi elsősegélynyújtás oktatáson frissítették, fejlesztették tudásukat. Mindez csak pár példa a megannyi jótettük közül, amellyel az intézményi kereteket csupaszívvel fűszerezték.

Példamutató munkájuk elismeréseként, a METRO Kereskedelmi Kft. adományának köszönhetően a mai napon egy BOBI névre hallgató, bolhamentes, hosszúszőrű óriás bobtail kutya került új otthonába, az óvoda közel 120 ovis csöppségéhez. Ipolyi Dóra, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt programfejlesztési és forrásbővítő referense, valamint a Pest megyei szervezet képviseletében Lovászi Anett igazgatóhelyettes adta át a puhaplüss ebet Balázsné Hajdu Hajnalka intézményvezetőnek.

Az óvónők és az ovisok példaértékű összefogása fontos üzenetet hordoz minden korosztály számára. Ez a lelkes láng éltessen minket a szürke, sokszor kihívásokkal teli hétköznapok forgatagában is.