Mai napon útnak indul a HUSZÁR Mentőszervezet Bulgáriába, hat vöröskeresztessel a fedélzeten, hogy részt vegyen az ENSZ INSARAG újraminősítésen. 

A HUSZÁR Mentőszervezet egy közepes kategóriájú városi kutató-mentő csapat, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) felügyel és koordinál. A Mentőszervezetet 80 %-ban önkéntesek alkotják és 6 tagszervezetből áll: KÖTÉL Egyesület, Zala Különleges Mentők, Pest-Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, Pécsi Kutató- Mentők, Pilisvörösvár Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Magyar Vöröskereszt. A szervezet 52 tagja október 2. és 8. között Bulgáriába utazik, hogy ENSZ INSARAG újraminősítésen vegyen részt, amelyet egy éves felkészülés előzött meg.  

Az ENSZ INSARAG (Nemzetközi Kutató-mentő Tanácsadó Csoport) több mint 80 ország és katasztrófareagálási szervezet globális hálózatát jelenti az ENSZ koordinálása alatt. Az INSARAG a városi kutató-mentő csapatok (USAR) követelményrendszerét meghatározó szervezet. A HUSZÁR Mentőszervezet egy – az ENSZ INSARAG által minősített – közepes városi-kutató mentő egység, amelynek rendeltetése, hogy az épületomlással járó katasztrófák során, eszközparkját és tagjainak szaktudását felhasználva, romok alóli életmentésben vegyen részt. 

 A mentőszervezet egészségügyi komponensét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kötött megállapodás alapján a Magyar Vöröskereszt H-HERO csapata biztosítja 2017 óta. A H-HERO – Hungarian Healthcare in Emergency Response Operations 2015-ben alakult és azóta számos hazai és nemzetközi bevetésen bizonyította rátermettségét a veszélyhelyzeti egészségügyi ellátás területén: árvizek, szélsőséges időjárási viszonyok, migrációs válság közepette és a járványügyi veszélyhelyzet során egyaránt. A Magyar Vöröskereszt H-HERO egységéből delegált egészségügyi személyzet képességei lehetővé teszik, hogy a romok alatt, szűk térben rekedt sérültekhez is be tudjanak jutni, ellátást nyújtsanak számukra és stabilizálják az állapotukat 

Az ENSZ INSARAG előírásainak megfelelően a minősített mentőszervezeteknek öt évente újraminősítési eljáráson kell átmenniük, mely egy 36 órás újraminősítő gyakorlattal zárul. Az újraminősítő gyakorlaton a mentőszervezet Magyarország képviseletében ad számot tudásáról, az időközben történt fejlődéséről. Legutóbb 2017-ben Hajdúszoboszlón került sor ilyen eseményre, amelyet a magyar csapat sikeresen teljesített. A EU Polgári Védelmi Mechanizmusa által szervezett bulgáriai újraminősítő gyakorlatra a HUSZÁR Mentőszervezet 52 fős állománya utazik, A Magyar Vöröskeresztet 6 fő képviseli a gyakorlaton, ebből 4 fő alkotja a csapat egészségügyi komponensét, 2 fő (csapatvezető-helyettes és összekötő) pedig a vezetési törzsben lát el fontos feladatot, köztük Dr. Sáfár Brigitta a Magyar Vöröskereszt országos katasztrófavédelmi szakmai vezetője, aki a HUSZÁR Mentőszervezet csapatvezető-helyettese.

Fotós: Szőke Péter, Vukov Tamara
Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság