A Magyar Vöröskereszt Gyermekszáj és Budapesti Étkeztetési Programjáért felelős munkatársai Budapesten vitatták meg a 2023-as támogatások részleteit. Több kérdéses pontot letisztáztak, és eldőlt, hogy március elején kezdetét veszi az idei évben is folytatni kívánt kezdeményezés.

A rendezvényen Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója köszöntette a program koordinátorait, akik ezt követően megvitatták a tavalyi év legfontosabb tapasztalatait, frissítették az idén érvényes kritériumrendszert, és kitűzték a program kezdésének időpontját.

Waller-Fekete Judit, a Magyar Vöröskereszt szociális szakmai vezetője a megbeszélésen kiemelte, hogy a program zökkenőmentesen valósult meg 2022-ben. „A koronavírus-járványt követően idén is szembesülünk kihívásokkal, többek között az infláció miatt gyorsan emelkedő árak következtében. Mindemellett azt tapasztaljuk, a támogatást igénylő családok száma egyre nő. Annak ellenére, hogy a nehézségek adottak, mindent megteszünk azért, hogy ne kelljen szűkítenünk a támogatottak körét. Úgy döntöttünk, hogy az eljuttatott étel mennyiségét csökkentjük kis mértékben.” A programba bekerülés kritériumai annyiban változtak, hogy a minimálbér emelkedésének arányát az egy főre eső jövedelmi küszöb is követte.

Több mint 5,5 tonna kenyér került a mélyszegénységben élő gyerekek asztalára

Jusson kenyér és tej az éhező gyermekek számára is: erre a célra jött létre a Gyermekszáj Program 2010-ben. A Magyar Vöröskereszt az Amerikai Ház Alapítvánnyal közösen indította el Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 500 résztvevővel. A program később kibővült Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád-Csanád vármegyék településeivel és Budapest 13 kerületével is. A nélkülöző gyermekes családok, budapesti iskolák, vöröskeresztes hajléktalanellátó intézmények számára biztosított segítség mára a Gyermekszáj és Budapesti Étkeztetési Program nevet viseli. A kezdeményezést a Magyar Vöröskereszt munkatársai mellett országszerte elhivatott önkéntesek valósítják meg. 2021-ben a program mérföldkőhöz ért, a megyékben támogatott családok száma átlépte az 1500-at.

2022-ben 56 vidéki helyszínen 1523 család részesült rendszeres kenyér- és tejadományban. A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei 11.396 liter tejet és 5.698 kg kenyeret juttatott el a családoknak hetente. Budapesten 13 kerületben 874 család számára jelentett könnyebbséget az élelmiszeradomány. Az előző évhez képest változás, hogy a sokgyermekes családok aránya csökkent, az egy- illetve kétgyermekes családok aránya növekedett a támogatottak körében. A trend Csongrád-Csanád vármegyében a legmarkánsabb, ahol a programban részt vevő családok több mint 60%-a egygyermekes.

Fotó: Szabó Virág