A héten tartósan mínusz 15 fok közelében lesz az éjszakai hőmérséklet, ezért a kihűléses halálesetek megelőzésére hívja fel a figyelmet a humanitárius szervezet.

A téli hideg minden évben komoly veszélyt jelent a hajlék nélkül élőkre és az egyedülálló idősek számára is, de egyre több a nehéz anyagi körülmények között lévő család is. A kihűléses halálesetek megelőzésében mindenki segíthet, ha több figyelmet fordít a környezetében élőkre, elsősorban a magányosan élő idős emberekre és az utcán élő hajléktalanokra – hívja fel a figyelmet a Magyar Vöröskereszt.

A Magyar Vöröskereszt az ország több pontján is teajáratot és utcai gondozószolgálatot működtet, mely igény esetén élelmiszert, ruhát, takarót, vény nélkül kapható gyógyszereket, kötszert és kihűlés elleni fóliát biztosít a hajlék nélkül élőknek.

A vöröskeresztes népkonyhákon naponta több száz embernek segít a szervezet meleg étellel. A humanitárius szervezet által működtetett hajléktalanokat ellátó intézmények már most többnyire teljes kihasználtsággal működnek, ahol szükséges és lehetséges időszakos férőhelyeket alakítottak ki, a fővárosban három nappali melegedőt éjszakára is megnyitott a Vöröskereszt.

A következő napokban nappal is fagypont alatt marad a hőmérséklet, éjszaka pedig kemény fagyokra készülhetünk. A kihűléses halálesetek megelőzése érdekében arra kérünk mindenkit, aki felszerelés, meleg ruha nélküli, segítséget kérő emberrel találkozik a közterületeken, haladéktalanul tegyen bejelentést a 112-es segélyhívón.