Folyamatos a munka a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei szervezeténél, számos településen folyamatosan zajlik a Coca-Cola és a Givaudan Hungary Kft. felajánlásaiból összeállított élelmiszercsomagok kiosztása, a Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a tőlük segítséget kérőket, a települési családsegítő szolgálathoz fordulókat, és kiemelten az állástalanokat igyekeznek ellátni – tájékoztatott Sasvári Krisztina megyei igazgató. A szervezet múlt szombat óta Hódmezővásárhely Susán városrészének utcáit is járja, hogy az ott lakóknak tisztasági csomagokat adhasson át.

„Kevesen vannak otthon, szombaton ötórányi munkával mindössze 156 embert értünk el, de ők mind nagyon örültek, különösen a védőmaszknak” – mondta Sasvári Krisztina. A kétrétegű, mosható textilmaszk mellett az EFOP 1.3.5.kódszámú európai uniós program támogatásával összeállított csomagokban többek között fertőtlenítőnek, folyékony szappannak, egészségügyi papírnak is jutott hely.

Már négy olyan nap is volt az elmúlt héten, amikor a megyei Vöröskereszt a kormány által elrendelt idősotthon-fertőtlenítéseknél is segédkezett. Ezen alkalmakkor sátrakat állítottak fel önkénteseink és a Szeged Járási Mentőcsoport segítségével, hogy amíg a honvédség munkatársai az épületekben a munkájukat végezték, az ott élők árnyékban, kellemes körülmények között, mobil ágyakon vagy székeken pihenhessenek. Hasonló pihenési lehetősége volt a munkájukat végző katonáknak egy másik sátorban.

Tisztasági csomagok osztása Hódmezővásárhelyen

A Magyar Vöröskereszt Csongrád megyei szervezete mindeközben logisztikai támogatást nyújt az Országos Mentőszolgálat részére is: saját gépjárműjével szállítja a csanádpalotai és a nagylaki határátkelőhelyre azokat az önkénteseket, munkatársakat, akik a beléptetés egészségügyi előírások szerinti részét végzik, amibe a testhőmérséklet mérése is beletartozik. Mindezek mellett az elmúlt héten szervezetünk katasztrófa-válaszadási egysége is segített a helyszínen további logisztikai kapacitással.

https://www.facebook.com/magyarvoroskereszt/posts/3254442281234001?__xts__%5B0%5D=68.ARAjPPwUriuDeKv6rftB7-6nw3ekVaL6MfmLukG58rFFw5nzo7-HhstzzjmaojiHUq5t3LKL9zShuZYZHgm3mPrpVWQOW4ojzk9UEbe1llHYQfj6HIgdeeSmI_fEqcmei05QkvB9cY9vHz3gIDiEactbNKJKWpedP4jdP0E2_mgWSfRnSHUn1k9IpKM1abgeIChwg-UqRGb2PX4nINaClbZzX3zZ7xq5KjVuLULXSBE9IanjnxvO62I-rYm7CF7tUsgDmZhq-ReHYW9EKqtk9V1GYs2swfgA6FqHexuSZNQ6JNpcsq3stOVQbEoCqP3NgHlOI5dLcFqTWy3Xo7jbZiucHA&__tn__=-R

„Egy helyi cég, a Givaudan Hungary Kft. felajánlásának köszönhetően az élelmiszerosztáson felül most arra is lehetőséget kaptunk, hogy a munkavégzéshez felszerelést vásároljunk, továbbá, hogy a makói kórháznak kórháztechnikai eszközöket szerezzünk be. Ez utóbbiak kapcsán a szerződést már aláírtuk, de az eszközök beérkezése még egy hónapba telhet” – mondta az igazgató.

A riportot Bánlaki D. Stella önkéntesünk készítette.

Fotók: Jóri András / Magyar Vöröskereszt