A Magyar Vöröskereszt – mint a hazai véradások legfőbb szervezője, – a felsőoktatásban tanuló, hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatalok segítségére és a véradásokon való megjelenésére is számít a koronavírus miatti veszélyhelyzet kapcsán. A tervezett egyetemi véradások az oktatási rend átszervezése miatt meghiúsultak, a vér folyamatos pótlására azonban továbbra is szükség van. 2019 októbere óta zajlik az egyetemisták és főiskolásokat megszólító véradókampányunk, a Hallgatói Véradások,amely apróbb változtatásokkal a  koronavírus járvány alatt is folytatódik, egészen 2020 május 15-ig. A Hallgatói Véradások részleteiről a hivatalos oldalon található részletes tájékoztatás:

TÁJÉKOZTATÁS

A koronavírus (COVID-19) kapcsán kialakult helyzet alatt a “Hallgatói véradások 2019-20” program továbbra is folytatódik. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a nyereményszelvények a lehető legtöbb véradáson elérhetőek legyenek.

Egyúttal kérünk minden hallgatói jogviszonnyal rendelkező véradót, hogy a folyamatos és egyenletes vérellátás érdekében – ha teheti – menjen el vért adni a lakóhelyéhez legközelebb eső véradásra.

A jelenlegi járvány – ahogy az élet minden más területét – természetesen befolyásolja a vérellátást is, azonban nem jelent kockázatot arra nézve, hogy a vírus a vérátömlesztések során megfertőzheti a betegeket. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább, ugyanakkor nem is történik koronavírus szűrés a véradásokon.

Vérkészítményekre a járvány ideje alatt is szükség van, elsődlegesen a sürgősségi ellátáshoz. A véradás azon tevékenységek közé tartozik, amely nem szüntethető be a jelenlegi pandémiás időszak alatt sem, ezért továbbra is számítanak az egészséges lakosság segítségére és az Országos Vérellátó Szolgálattal közösen minden lépést megtesznek azért, hogy a véradók biztonságban legyenek! A véradásokat érintő változásokról bővebben az alábbi cikkben olvasható további információkat.

A több mint 6 hónapja tartó kampányban számos ajándékkal is jutalmazzuk azokat az egyetemistákat, akik vért adnak. Ide tartozik többek között a mindenki számára garantált, 1 hónapos HBO GO előfizetés, valamint a félévente kisorsolásra kerülő POKET zsebkönyvek, melyek az önkéntes otthontartózkodás idejére a leghasznosabb nyeremények lehetnek.

A vér mással nem pótolható, csak akkor áll rendelkezésre, ha a véradók segítenek ebben. Azok az egyetemisták, akik jelenleg otthon, távoktatásban tanulnak, de szeretnének segíteni, legkönnyebben a véradással tehetik meg ezt. A véradóeseményekre való eljutás a munkába és boltba járás mellett olyan tevékenységnek minősül, melyért indokolt elhagyni az otthoni környezetet, emellett pedig egészséges is. A véradások helyszínéről és időpontjáról a Véradás-Vöröskereszt ingyenes applikáció segítségével vagy a www.veradas.hu weboldalon tájékozódhatnak.

Tekintettel arra, hogy a külső helyszíni véradóesemények – a bevezetett korlátozások miatt – folyamatosan lemondásra, módosításra kerülnek, arra kérünk mindenkit, hogy indulás előtt tájékozódjon, és keresse fel az olyan kiemelt véradóhelyszíneinket, mint a Magyar Vöröskereszt székházában található Empathy Café & Bistro-t, amely a veszélyhelyzet ideje alatt minden hétköznap fogadja a véradókat, vagy foglaljon időpontot az intézeti véradásokra a véradási helyszínkereső segítségével.