Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Ezen a napon szerte a világon köszönetet mondunk azoknak, akik önzetlen adományukkal a rászorulókon segítenek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) által 2004-ben indított kezdeményezés minden évben a véradás más oldalára fókuszál, 2020-ban a koronavírus-járvány kapcsán a biztonságos vér fontosságára hívja fel a figyelmet.

A biztonságos, ellenőrzött vér a világon mindenhol egyetemes szükséglet, hiszen nélkülözhetetlen az életmentő beavatkozásokhoz, valamint létfontosságú az olyan veszélyhelyzetek idején, mint a természeti katasztrófák, fegyveres konfliktusok vagy éppen járványok, ugyanakkor a világ számos területén csak kevesen férhetnek hozzá. Ahhoz hogy hazánkban megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre, folyamatosan szükség van az önkéntes véradók önzetlen segítségére. A véradások hazai szervezésért felelős Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt az elmúlt hónapokban folyamatosan azon dolgozott, hogy a vérellátás a járvány alatt is zavartalan maradjon.

Az egykori MTV székházzal szemben ültették el a vérbükköt

A veszélyhelyzet ideje alatt az intézeti és a rendkívüli véradóhelyszíneken fokozott biztonsági előírások mellett várták a véradókat, több helyen pedig online időpontfoglalással is könnyítették a tervezést, megelőzve, hogy tömeg alakuljon ki. A két szervezet továbbra is arra buzdít mindenkit, hogy menjen el vért adni, hiszen a nyári időszakban a szabadságolások miatt minden évben csökken a véradók száma, ugyanakkor továbbra is kiemelten fontos a megfelelő vérkészlet fenntartása. Hamarosan induló nyári véradókampányukban neves színészek, zenészek és sportolók bevonásával népszerűsítik majd a véradás ügyét, a véradók nyári segítségét pedig értékes nyereményekkel honorálják.

Vörös levelű Vérbükk (Fagus sylvatica purpurea) – A Véradók Fája

Bárki adhat vért, aki egészségesnek érzi magát és már elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 65. életévét. A véradások a koronavírus-járványra való tekintettel továbbra is fokozott biztonsági intézkedések mellett üzemelnek. A koronavírus cseppfertőzéssel terjedő betegség, a fertőzés tehát vérátömlesztéssel nem adható tovább, éppen ezért nem is történik koronavírus szűrés a véradásokon.

Az ünnepélyes faültetésen jelen volt (balról jobbra): Zakar András a Főkert Nonprofit Zrt. Vezérigazgatója, kettővel mellette Dr. Ledia Lazeri az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője és Dr. Nemes-Nagy Zsuzsanna, az Országos Vérellátó Szolgálat Közép-magyarországi Régió Központ igazgatója, továbbá Gy. Németh Erzsébet Humán Területekért Felelős Főpolgármester-helyettes, Buncsik Ildikó a Magyar Vöröskereszt Budapest-Fővárosi Szervezetének igazgatója és, Kardos István a Magyar Vöröskereszt főigazgatója,

Június 12-én délelőtt, a Magyar Vöröskereszt, a WHO és a Fővárosi Önkormányzat a közösenelültetett egy speciális, vörös levelű vérbükköt, a „Véradás fáját” el a Szabadság Téren, melyet a FŐKERT Nonprofit Zrt. biztosított az eseményre.. Ezt követően a Magyar Vöröskereszt székházában, az Empathy Café & Bistro-ban rendezett véradáson az ENSZ hazai szervezeteinek munkatársai (WHO, ENSZ, UNHCR, UNICEF, FAO) adtak vért.

A Világnaphoz kapcsolódóan hétvégén összesen 44 helyszínen várják a véradókat. A véradó helyszínek és időpontok, valamint a véradással kapcsolatos összes információ megtalálható a www.ovsz.hu és a www.voroskereszt.hu/veradas oldalakon

Dr. Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője véradáson az Empathy Café-ban

 

Fotók: Jóri András / Magyar Vöröskereszt