A hatóságok eddig csak annyit mondtak, hogy 28-an túlélték a balesetet, és 24 holttestet találtak meg.

Egy menekülteket szállító hajó borult fel április 13-án Olaszország partjainál. 2013 októbere óta ez a legnagyobb halálos áldozattal járó menekültügyi katasztrófa.

Év eleje óta már több mint 31.500-en szelték át a Földközi-tengert, akik többnyire Észak-Afrikából vagy a Közel-keletről érkeznek, és legnépszerűbb célpontjaik között Olaszország és Görögország szerepel. Ez a szám a jó idő beköszöntével pedig várhatóan növekedni fog.

Bár az Olasz Vöröskereszt folyamatosan figyeli Olaszország partjait, és több mint 100 önkéntesük igyekszik folyamatosan elsősegélyt nyújtani, élelmet, vizet osztani, a bevándorlók folyamatos veszélynek való kitettsége miatt ez kevésnek bizonyul. Gyakran esnek kizsákmányolás vagy erőszak áldozatául, ami különösen fokozott a tengeren utazók esetében. 2014-ben a 270.000 ezer menekült közül legalább 3500-an vesztették életüket a tengeren.

Az IFRC és az Olasz Vöröskereszt alelnöke, Franceso Rocca elmondása szerint tavaly több mint 140.000 bevándorlónak nyújtottak segítséget, az Európai Unió beavatkozása nélkül pedig idén ennél is magasabb szám várható, ami meghaladhatja lehetőségeiket.

Közben hétfő este őrizetbe vették az olasz hatóságok a múlt hétvégi földközi-tenger hajókatasztrófa két túlélőjét, akikről azt feltételezik, az illegális bevándorlókat szállító, vasárnap szerencsétlenül járt halászhajó legénységéhez tartoztak; egyikük lehet a kapitány.

Forrás: ICRC/IFRC/MTI