Szombaton pedig a Humanitárius Települések VI. Országos Találkozóját rendezték meg Mezőkovácsházán.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom május 8-án ünnepelte világnapját. A Magyar Vöröskereszt ehhez kapcsolódóan, immár hagyományosan vidéki helyszínen tartja központi világnapi ünnepségét. Ezúttal a Békés megyei Orosháza-Gyopárosfürdő adott otthont a nívós eseménynek, ahol olyan önkéntesek, támogatók és vöröskeresztes munkatársak vehettek át kitüntetéseket, elismeréseket, akik segítik a Vöröskereszt humanitárius tevékenységét.

A május 27-i, központi ünnepségen Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke több mint 66 elismerést adott át. Az „Év támogatója” címet a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságának kezdeményezésére idén a Mondelez Hungária Kft kapta meg. A cég legismertebb márkája, a Milka tavaly 10 millió forinttal segítette a Vöröskereszt szociális területét. Míg az „Év média támogatója” elismerést a Petőfi Rádió vehette át a véradás népszerűsítésében nyújtott elhivatott segítő munkája okán.

Szombaton a Humanitárius Települések VI. Országos Találkozójával folytatódott a Magyar Vöröskereszt kétnapos ünnepségsorozata Mezőkovácsházán. A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége 2007-ben alapította meg a Humanitárius Település címet. Az elismerést azok a települések nyerhetik el, akik segítik a nehéz helyzetben élőket, fontosnak tartják az egészségre nevelést, beleértve a véradásra mozgósítást, az elsősegély nyújtási ismeretek terjesztését, s mindezt a fiatalok bevonásával valósítják meg. A cím megalapítása óta 32 település nyerte el a díjat, legalább egy alkalommal. Idén tíz elismerést adnak át, melyeket az alábbi települések kaptak meg: Ostoros, Soponya, Biatorbágy, Csanádpalota, Cserszegtomaj, Lőkösháza, Sármellék. Kocsord, Telekgerendás, és Dunakiliti megerősítette az öt éve elnyert címét.

A Magyar Vöröskereszt idén ünnepli megalapításának 135. évfordulóját, ebből az alkalomból egész évben régiós programokat szerveznek a Vöröskereszt megyei szervezetei, melyek központjában a humanitárius szervezet valamelyik alaptevékenysége és a hét alapelv valamelyike áll.