A Magyar Vöröskereszt a hajléktalan ellátás területén vezető szociális szolgáltató az Észak-Magyarországi régióban. Az 1994 óta folyamatosan bővülő szolgáltatásaival – 80 fős éjjeli menedékhelyével, 100 fős átmeneti szállásával, 60 fős szociális otthonával, 58 fős időszakos éjjeli menedékhelyével, 15 fős befogadó szálláshelyével és 100 fős nappali melegedőjével – krízisidőszakban 313 hajléktalan emberről gondoskodik naponta. Népkonyhája 240 rászoruló étkezését biztosítja; és utcai szolgálata a külterületeken meghúzódó, az intézményi ellátást elutasító fedél nélkül élővel tartja a kapcsolatot, és reagál a városban működő diszpécserszolgálat riasztására.

A Központ működtetésének alapja a Miskolci Önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződés, amely 25 évvel ezelőtt köttetett.

TUDTA-E?

  • A térségben egyedül a Magyar Vöröskereszt miskolci hajléktalanszállója fogad nőket.
  • A Miskolcon működő hajléktalanszállók közül egyedül a Magyar Vöröskereszt szolgáltatásai között található meg az alapellátásnak minősülő térítésmentes éjjeli menedékhely szolgáltatás; a másik két fenntartó által működtetett intézményben csak térítéses bentlakásos szolgáltatás vehető igénybe a fedél nélkül élők által.
  • A Magyar Vöröskereszt Hajléktalanokat Gondozó Központja reagált a térségben elsőként a 2018. október 15-én hatályba lépett kormányrendeletre, és nyitotta meg – a régióban azóta is egyedülálló szolgáltatását – befogadó szálláshelyét, amelyet azóta is 100%-os kihasználtsággal működtet.

A jubileumi évre készülve mintegy negyedmilliárd forintot fordítottunk pályázati pénzből a Hajléktalanokat Gondozó Központunk korszerűsítésére, és olyan programokra, amelyek hatékonyan és hosszú távon is eredményesen vezethetik ki klienseinket a hajléktalanságból.

Az intézményben, megnyitása óta, 1994-től nem nyílt lehetőségünk ilyen rövid idő alatt, ilyen nagy volumenű korszerűsítésre, és az ellátás több szegmensére kiterjedő szolgáltatásbővítésre.

A 25 éves évforduló alkalmából egyhetes rendezvénysorozatot szervez a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete, amelynek része a 2019. május 8-i ünnepség is.

Május 8-án ünnepeljük a Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalom világnapját. 1828. május 8-án született Henri Dunant, svájci üzletember, a Vöröskereszt alapítója, aki munkásságáért Béke Nobel-díjat is kapott.

Ezen túl jubileumi kötet adunk ki és a mutatunk be az elmúlt évtizedek munkájáról riportkönyv formájában; nyílt napot rendezünk a miskolci lakosságnak és a diákoknak, a partnerintézményeinket találkozóra hívjuk sport- és szabadidőnap formájában.