A május hagyományosan ünnepi időszak a Magyar Vöröskereszt életében, hiszen több, a szervezet szempontjából fontos évforduló és jeles nap köthető a tavaszi hónaphoz.  Május első vasárnapján ünnepeljük az Anyák Napját, melyet hazánkban a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt honosított meg, Május 8-án van továbbá a Vöröskereszt és Vörös Félhold Világnapja, mely egyben az alapító, Henry Dunant születésnapja is. Május 16-án pedig a Magyar Vöröskereszt megalapítására emlékezünk: 1881-ben, 139 évvel ezelőtt ezen a napon alapították meg a hazai Vöröskeresztet, akkori nevén Magyar Szent Korona Országai Vörös-Kereszt Egyletét.

A három fontos emléknap mellett a május azért is bír kiemelt jelentőséggel, hiszen minden évben e hónapban kerül megrendezésre a Világnapi ünnepség és küldöttgyűlés a Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom Világnapja alkalmából, amelyen részt vesznek a fővárosi, megyei  szervezetek is. Ilyenkor szokott sor kerülni a szervezet kitüntetéseinek, többek között a Magyar Vöröskereszt Csillagrendnek, a Vöröskeresztes Tevékenységért kitüntetéseknek, az Életmentő Érdeméremnek és a Humanitárius Település címek kihirdetésére és ünnepélyes átadására.

Az idén Szolnokra szervezett ünnepség, valamint a másnap Szajolba tervezett Humanitárius Települések X. Országos Találkozója az új koronavírus okozta veszélyhelyzetben nem kerül megrendezésre, azonban az elismerések átadása természetesen nem marad el. Szervezetünk központi honlapján, létrehoztunk egy felületet  ahol május 16-tól naponta ismertetjük az egyes kategóriák kitüntetettjeit. Az egyes kitüntetettekről a nevükre kattintva rövid méltatás is olvasható.

 

 

Ugyan idén tavasszal nincs lehetőségünk a közös ünneplésre, ugyanakkor bízunk benne, hogy a járványhelyzet jobbra fordulásával személyesen is találkozhatunk és mondhatunk köszönetet azoknak, akik az elmúlt évtizedekben sokat tettek a Magyar Vöröskeresztért

Magyar Vöröskereszt