A helyszínen közel kétezer vöröskeresztes önkéntes és munkatárs segíti a bajbajutottakat és a Nemzetközi Vöröskereszt is mentőcsapatokat küldött a térségbe.

A Magyar Vöröskereszt is csatlakozik a Nemzetközi Vöröskereszt segélyakciójához, melyet a nepáli földrengés károsultjainak megsegítésének érdekében indított. A Nemzetközi Vöröskereszt sürgősségi katasztrófa alapjából 500.000 svájci frank értékben gyorssegélyt jutatott a térségbe, hogy segítse az alapvető szükségletek – víz, élelem, menedék – biztosítását a katasztrófa által sújtott térségben.

A helyszínen a közel kétezer vöröskeresztes munkatárs és önkéntes vesz részt a katasztrófa-válaszadásban. A Nepáli Vöröskereszt és a helyszínen tartozódó Vöröskeresztes mentőcsapatok a túlélők kutatásában, a katasztrófa által érintett lakosság ellátásban vesznek részt, ideiglenes menedékhelyeket üzemeltetnek, szükség esetén pszicho-szociális segítséget és elsősegélyt nyújtanak valamint a biztonságos vérellátást is gondoskodnak a térségben. A Nemzetközi Vöröskereszt megnövelte kapacitásait és újabb munkatársakat küldött Kuala Lumpurba, Bangkokba, Újdelhibe és Genfbe, hogy segítsék a Nepáli Vöröskereszt túlfeszített kapacitását. Emellett Kuala Lumpurban és Dubaiban aktiválták logisztikai rendszerüket ahonnan segélycikkeket tudnak szállítani Nepálba.

Segítse Ön is Nemzetközi Vöröskereszt katasztrófa-válaszadási munkáját!

A 1359-es adományvonal felhívásával vagy az ’ADOMANY’ szó SMS-ben való elküldésével 250 forinttal járul hozzá, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a leghatékonyabb segítséget tudja nyújtani a Vöröskereszt a katasztrófa által érintett lakosságnak.

Belföldi átutalás esetén:

K&H Bank 10405004-00026548-00000009 (A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:”NEPÁL”)

Nemzetközi átutalás (Magyarországon kívülről érkező adomány) esetén:

Nemzetközi számlaszám (IBAN):
K&H Bank Zrt. HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009
SWIFT kód: OKHBHUHB
(A közlemény rovatban mindenképpen kérjük feltüntetni:”NEPÁL”)

Mint ismeretes a hétvégén 7,9-es erősségű földrengés rázta meg Nepált. A földrengés epicentruma a fővárostól, Katmandutól 80 km-re volt. A halálos áldozatok száma már 3700 fölé emelkedett, a sebesültek száma meghaladja a 6500-at. A legtöbben Nepálban veszítették életüket, de Indiában, Tibetben és Bangladesben is meghaltak a katasztrófában.

A mostani volt az elmúlt nyolcvan év legnagyobb földrengése Nepálban. Utoljára 1934-ben volt súlyosabb természeti katasztrófa: akkor 8-as erősségű földmozgás pusztított az ázsiai országban, 8500 ember halálát okozva.

A Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt 33,4 millió svájci frank összegyűjtését célzó segélyfelhívásához csatlakozik, melyből 75.000 ember ellátásáról gondoskodhatnak.