Az alábbi felületet folyamatosan frissítjük a koronavírussal kapcsolatos naprakész anyagokkal.

Legutóbbi frissítés: 2020.02.20.

A január közepe óta terjedő koronavírus kapcsán a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

A koronavírusról

2019 december 31-én, azok után, hogy a kínai kormány több ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos esetet is jelentett a Hubej tartománybeli Vuhan-ból, sikerült azonosítani a koronavírus egy új változatát. 2020 január 28-ig az alábbi országokban erősítették meg a vírussal összeköthető megbetegedéseket: Ausztrália, Kanada, Koreai Köztársaság, Franciaország, Németország, Hong Kong, Japán, Makaó, Malajzia, Nepál, Sri Lanka, Tajvan, Thaiföld, Amerikai Egyesült Államok, Vietnám.

A tünetek lehetnek többek között láz valamint légzési nehézségek, melyek nagyon hasonlóak több különböző légzőszervi megbetegedéshez, éppen ezért nehezítik a vírus beazonosítását.

Jelen vírus a hetedik olyan koronavírusnak számít a víruscsaládban, mely bizonyítottan fertőző emberekre nézve. A koronavírusok által okozott megbetegedések széles spektrumon mozognak a hétköznapi megfázástól az olyan komoly betegségekig mint a MERS, vagy a SARS, melyek csaknem 800 ember életét követelték a 2002/2003-as, szintén Kínából kiinduló járvány kitörésekor. Habár jelen vírustörzs tüneteiről vannak információink, keveset tudni annak terjedéséről és lappangásáról.

Az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan friss információkat oszt meg a vírussal kapcsolatban.

Mint csaknem az összes koronavírus, a mostani változat is fertőző az emberekre nézve, és képes átterjedni állatról emberre, valamint emberről emberre is. Az eddigi bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a mostani járvány elsődlegesen emberről emberre terjed.

2020 január 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt, mely eddig hivatalosan 25 országban jelent meg. Február 19-ig több mint 71.400 megbetegedést és csaknem 1700 halálesetet dokumentált a WHO.

Mivel a járvány hatására globálisan milliókat veszélyeztet a megbetegedés, halál vagy a társadalmi kirekesztés, a Nemzetközi Vöröskereszt minden kontinens növeli koronavírus megfékezésére irányuló tevékenységeit, ezzel válaszolva a járvány megfékezésének egyre növekvő igényére. Az Egészségügyi Világszervezet a koronavírus közegészségügyi kockázatát Kínában nagyon magas fokozatúra, Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben pedig magas fokozatúra minősítette.

Az IFRC és Kínai Vöröskereszt szerepe a járvány megállításában

2020 január 26-ig a Kínai Vöröskereszt 56 millió svájci franknak megfelelő támogatást kapott az egészségügyi ellátás biztosítására, valamint orvosi és védőfelszerelések beszerzésére, új kórház építésére és egyéb járványügyi tevékenységre, melyből csaknem 1 millió légzőmaszkot és közel 30.000 palack fertőtlenítőt vásároltak és osztottak szét a Hubej tartománybeli Huanggang és Jicsang városokban. A Kínai Vöröskereszt vuhani szervezete koordinálja a felajánlásokból érkező, elhasználható egészségügyi eszközök (pl. köpenyek, maszkok, fertőtlenítők) elosztását, valamint segíti a helyi hatóságokat a szállításában. A Kínai Vöröskereszt összes szervezetéből tartózkodnak dolgozók és önkéntesek is a vírus epicentrumának számító Hubej tartományban, és a hatóságokkal együttműködve fogadják, rendszerezik és osztják szét a beérkező adományokat.

A Kínai Vöröskereszt munkatársai fogadják a nemzetközi adományokat Hubej tartományban – 2020. Február 9.

Az IFRC szorosan együttműködik a nemzeti társaságokkal, különösen Kínában, Japában és Koreai Köztársaságban, ahol segít a helyzet monitorozásában, szakértők bevonásával forgatókönyveket dolgoz ki és szükség esetén felszerelést hív le.

A nemzetközi adományok forródrótja +86 10 855 94999 / 4938.

Ezen a számon várják a felajánlásokat!

Egy február 11-én bejelentett felhívás alapján 32 millió svájci frank összegű forrás jut a közösségi alapú egészségügyi és higiéniai tájékoztatásra, az alapvető ellátás biztosítására, valamint a betegséggel kapcsolatos megbélyegzés és kirekesztés megfékezésére. Ezek célja hogy lassuljon a járvány terjedése, valamint csökkenjen annak gazdaságra és lakosságra kifejtett gazdasági, társadalmi és pszichológiai hatása.

A Nemzetközi Vöröskereszt minden országra külön segélyezési akciótervet dolgoz ki annak felkészültségi állapotától és válaszadási képességétől, továbbá attól, hogy adott területen mennyire súlyos a járvány. Az IFRC 13 millió önkéntese, 192 országban, a nemzeti társaságokkal összehangoltan tájékoztatja a lakosságot a vírus terjedésével és megelőzésével kapcsolatban, valamint küzdenek az álhírek, híresztelések terjedése és a pánik kitörése ellen mind a természetes, mind az online térben. Az álhírek és híresztelések járványok esetén gyakran gyorsabban terjednek mint maga a betegség. Az egyes érintett csoportok ellen irányuló stigmatizáció és a kirekesztés hatására legalább akkora veszélyjel bírnak, mint egy vírus, éppen ezért érdemes, több forrásból, biztosan tájékozódni a tényekről.

A koronavírus eddig 25 országot ért el!

Hogyan csökkenthető a koronavírus fertőzés kockázata?

A járvánnyal kapcsolatos napi jelentések, beleértve az érintett országokat és a regisztrált megbetegedéseket és a halálozást az alábbi oldalon érhetőek el: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports

A járvány okozta kockázatot nem érdemes alábecsülni, hiszen képes emberről emberre átadódni valamint a lakosság még nem alakított ki rá immunitást. Előfordulhat, hogy az esetek száma több alkalommal hirtelen följebb ugrik, mivel különösen a kezdeti időszakban, számos korai stádiumban lévő beteget nem diagnosztizáltak, ugyanakkor a legtöbb emberről emberre terjedő fertőzés közeli családtagok között vagy egészségügyi környezetben történt. Éppen ezért ajánlott tájékozódni és megelőző intézkedéseket tenni. Influenza-gyanús tünetek esetén érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni és beszámolni neki az elmúlt hetek utazásairól.

Magyarországon egyelőre nem jelentettek a koronavírussal kapcsolatos megbetegedést.

A kutatók a kevés biztos tény ellenére mindent megtesznek a lehetséges gyógymódok beazonosítására, az egészségügyi hatóságok pedig komoly eredményeket értek el a vírus útvonalának nyomonkövetésében, köszönhetően annak, hogy a kórokozót és a vírusszekvenciát sikerült azonosítani. A vírus továbbbterjedésének megfékezése érdekében a kínai hatóságok több millió emberre terjesztettek ki utazási korlátozásokat, és meghosszabbították a kínai Holdújév munkaszünetét január 30-ról február 2-re. A Holdújév a világ egyik legnagyobb éves népességmozgása. Csak Kínában több mint 1 milliárd ember indul ekkor útnak és csaknem 3 milliárd utazás történik.

Arra biztatunk mindenkit, hogy tartsa be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott alapvető óvintézkedéseket, és lehetőleg ossza meg az alábbi bejegyzést:

Az elmúlt napokban sok szó esett a Kínából időközben Európába is eljutó koronavírusról. Még mindig viszonylag kevés…

Közzétette: Magyar Vöröskereszt – 2020. január 27., hétfő

Az alapvető óvintézkedéseket tartalmazó dokumentum nyomtatható formában letölthető:

 

Fotó: Photo by Lucrezia Carnelos on Unsplash