https://voroskereszt.hu/hirek/mit-erdemes-tudni-a-koronavirusrol/

Mit érdemes tudni a koronavírusról?


A koronavírus globális terjedésével összhangban a Magyar Vöröskereszt is folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a Nemzetközi Vöröskereszt és a WHO által közreadott anyagok segítségével, valamint folyamatosan nyomon követi a hazai helyzet alakulását is.

Az alábbi felületet folyamatosan frissítjük a koronavírussal kapcsolatos naprakész anyagokkal.

Legutóbbi frissítés: 2021.04.30.

Az alábbi tájékoztatás mellett további információ olvasható a koronavírus kapcsán a véradásokra [1] és a közúti elsősegélynyújtó tanfolyamokra [2], valamint a szociális intézményeink működésére [3] vonatkozó rendkívüli intézkedésekről, továbbá a felkészülést segítő aktuális adománygyűjtésről [4].

A január közepe óta terjedő koronavírus kapcsán a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC [5]) a tájékoztatójában megtalálhatóak a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tények és a megelőzéshez szükséges óvintézkedések.

A koronavírusról

2019 december 31-én, azok után, hogy a kínai kormány több ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos esetet is jelentett a Hubej tartománybeli Vuhan-ból, sikerült azonosítani a koronavírus egy új változatát.

A tünetek lehetnek többek között láz valamint légzési nehézségek, melyek nagyon hasonlóak több különböző légzőszervi megbetegedéshez, éppen ezért nehezítik a vírus beazonosítását.

Jelen vírus a hetedik olyan koronavírusnak számít a víruscsaládban, mely bizonyítottan fertőző emberekre nézve. A koronavírusok által okozott megbetegedések széles spektrumon mozognak a hétköznapi megfázástól az olyan komoly betegségekig mint a MERS [6], vagy a SARS [7], melyek csaknem 800 ember életét követelték a 2002/2003-as, szintén Kínából kiinduló járvány kitörésekor. Habár jelen vírustörzs tüneteiről vannak információink, keveset tudni annak terjedéséről és lappangásáról.

Az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan friss információkat oszt meg a vírussal kapcsolatban. [8]

Mint csaknem az összes koronavírus, a mostani változat is fertőző az emberekre nézve, és képes átterjedni állatról emberre, valamint emberről emberre is. Az eddigi bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a mostani járvány elsődlegesen emberről emberre terjed.

2020. január 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt, mely eddig hivatalosan csaknem 65 országban jelent meg, köztük hazánkban is. 2021. április 30-ig több mint 150 532 861 megbetegedést, 87 571 113 sikeres gyógyulást és csaknem 3 165 999 halálesetet dokumentált a WHO. 

Mivel a járvány hatására globálisan milliókat veszélyeztet a megbetegedés, halál vagy a társadalmi kirekesztés, a Nemzetközi Vöröskereszt minden kontinensen növeli a koronavírus megfékezésére irányuló tevékenységeit, ezzel válaszolva a járvány megfékezésének egyre növekvő igényére. Az Egészségügyi Világszervezet a koronavírus közegészségügyi kockázatát Kínában nagyon magas fokozatúra, Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben pedig magas fokozatúra minősítette.

Az IFRC és Kínai Vöröskereszt szerepe a járvány megállításában

2020 január 26-ig a Kínai Vöröskereszt [9] 56 millió svájci franknak megfelelő támogatást kapott az egészségügyi ellátás biztosítására, valamint orvosi és védőfelszerelések beszerzésére, új kórház építésére és egyéb járványügyi tevékenységre, melyből csaknem 1 millió légzőmaszkot és közel 30.000 palack fertőtlenítőt vásároltak és osztottak szét a Hubej tartománybeli Huanggang és Jicsang városokban. A Kínai Vöröskereszt vuhani szervezete koordinálja a felajánlásokból érkező, elhasználható egészségügyi eszközök (pl. köpenyek, maszkok, fertőtlenítők) elosztását, valamint segíti a helyi hatóságokat a szállításában. A Kínai Vöröskereszt összes szervezetéből tartózkodnak dolgozók és önkéntesek is a vírus epicentrumának számító Hubej tartományban, és a hatóságokkal együttműködve fogadják, rendszerezik és osztják szét a beérkező adományokat.

A Kínai Vöröskereszt munkatársai fogadják a nemzetközi adományokat Hubej tartományban – 2020. Február 9.

Az IFRC szorosan együttműködik a nemzeti társaságokkal, különösen Kínában, Japában és Koreai Köztársaságban, ahol segít a helyzet monitorozásában, szakértők bevonásával forgatókönyveket dolgoz ki és szükség esetén felszerelést hív le. A vírus továbbterjedésének megfékezése érdekében a kínai hatóságok több millió emberre terjesztettek ki utazási korlátozásokat, és meghosszabbították a kínai Holdújév munkaszünetét január 30-ról február 2-re. A Holdújév a világ egyik legnagyobb éves népességmozgása. Csak Kínában több mint 1 milliárd ember indul ekkor útnak és csaknem 3 milliárd utazás történik.

A Nemzetközi Vöröskereszt globális szerepvállalásra a járvány kapcsán

A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) által február 11-én bejelentett felhívás alapján a szervezet 32 millió svájci frank összegű anyagi támogatást szeretne összegyűjteni globálisan, melyet a közösségi alapú egészségügyi és higiéniai tájékoztatásra, az alapvető ellátás biztosítására, valamint a betegséggel kapcsolatos megbélyegzés és kirekesztés megfékezésére kívánnak felhasználni. Ezek célja hogy lassuljon a járvány terjedése, valamint csökkenjen annak gazdaságra és lakosságra kifejtett gazdasági, társadalmi és pszichológiai hatása.

A Nemzetközi Vöröskereszt minden országra külön segélyezési akciótervet dolgoz ki annak felkészültségi állapotától és válaszadási képességétől függően, továbbá mérlegelve azt, hogy adott területen mennyire súlyos a járvány. Az IFRC 14 millió önkéntese 192 országban, a nemzeti társaságokkal összehangoltan tájékoztatja a lakosságot a vírus terjedésével és megelőzésével kapcsolatban, valamint küzdenek az álhírek, híresztelések terjedése és a pánik kitörése ellen mind a természetes, mind az online térben. Az említett álhírek és híresztelések járványok esetén gyakran gyorsabban terjednek mint maga a betegség. Az egyes érintett csoportok ellen irányuló stigmatizáció és a kirekesztés hatására legalább akkora veszélyt jelentenek mint egy vírus, éppen ezért érdemes több forrásból, biztosan tájékozódni a tényekről.

A Magyar Vöröskereszt tevékenységei a koronavírus megelőzése érdekében

A Magyar Vöröskereszt, csatlakozva a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) globális felhívásához [4], gyűjtést hirdet, hogy a hazai felkészülés mellett segítséget nyújtson az érintett országok testvérszervezeteinek segélyműveleteihez és hatékonyan tudjon hozzájárulni a járvány megelőzéséhez határainkon túl és hazai terepen egyaránt.  A beérkezett adományokat a hatóságokkal összehangolt munkában, elsősorban Magyarországon használjuk fel. A befolyt összegeket felszerelések vásárlására (védőmaszkok és védőruhák, lakosságot segítő védőfelszerelések valamint fertőtlenítőszerek beszerzése) és lakossági tájékoztatásra fordítjuk. A felajánlásokból történik emellett az adományok logisztikája és az elosztás biztosítása.

Az adományokat az alábbi számlaszámon vagy erre célra dedikált kampányoldalon [10], közvetlenül pedig az alábbi adománymodul segítségével lehet felajánlani.

Bankszámlaszám:

K&H Bank Zrt. 10405004-00026541-00000006

Katasztrófa megelőzés és segélyezés

Közlemény: “Koronavírus adomány”

Külföldről történő átutaláshoz:

IBAN:  HU96 1040 5004 0002 6541 0000 0006

EDDIGI FELAJÁNLÁSOKCÉLTÁMOGATÓK
24.688.052 Ft50.000.000 Ft1078 fő

Adományozni szeretnék

Magyarországon a hatóságok bejelentése alapján jelenleg 241 429 aktív koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, 510 379 sikeres gyógyulást és 32 838 embert tartanak hatósági házi karanténban és 27 540 halálesetet dokumentáltak. 2020. március 11-én Magyarország kormánya rendkívüli jogrendet és vészhelyzetet rendelt el az ország teljes területén.

A kormány kihirdette a 41/2020. (III. 11.) rendeletét az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről.

A most kihirdetett intézkedések:

1) A határellenőrzés ideiglenes visszaállítása a magyar-szlovén, valamint magyar-osztrák határon.

2) Beutazási tilalom a nem magyar állampolgároknak Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Magyarország területére nem léphetnek be a járvány gócpontjának számító országokból (Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán területéről) érkező nem magyar állampolgárok. Magyarország területére nem léphet be ugyanezen országok területéről nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint – a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve – polgári légijármű.

3) Hatósági házi karantén A hatóság nemcsak kórházi karanténra, hanem hatósági házi karanténra is kijelölhet potenciális fertőzötteket. Azok a magyar állampolgárok is hatósági házi karanténba kerülnek, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkeznek az ország területére, akkor is, ha tünetmentesek. Ők a Magyarországra való belépés során, egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek. Akiknél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, a kijelölt karanténban (pl. kórházi karantén) kerülnek elhelyezésre. Akiknél az egészségügyi vizsgálat során a fertőzés gyanúja nem merül fel, ők is kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat. E személyeket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi. A hatósági házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata. Azok a magyar állampolgárok, akiknél az alapos orvosi vizsgálat során az új koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét vagy a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre.

4) A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

5) Tilos a felsőoktatási intézmények hallgatók általi látogatása.

6) Az összehangolt védekezés érdekében rendkívüli szünetet a köznevelési intézményekben (iskolákban, óvodákban) az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el saját hatáskörében.

7) Tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárt helyen 100 főnél több, nem zárt helyen pedig 500 főnél több. E korlátozás érvényesítése a rendező, valamint a helyiség üzemeltetőjének a felelőssége,

8) A középiskolásoknak meghirdetett Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztjük.

9) A külföldi iskolai kirándulás tilos. A már lefoglalt külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

10) Magyarország területéről kiutasítjuk és kitoloncoljuk azt a nem magyar állampolgárt, aki a járványügyi hatóság által elrendelt karantén szabályait megszegi.

11) A magyar emberek védelme érdekében, valamint az egészségügy, a honvédelem, a rendvédelem, a közigazgatás működésének biztosítására nem utazhatnak külföldre (vagy csak az ágazati miniszter külön engedélyével tehetik azt) az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses állományú katonák, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a rendvédelmi hivatásos állomány, a rendvédelmi dolgozók, az adóhatóság alkalmazottjai, és a kormánytisztviselők. A minisztériumok esetében külföldi kiküldetés elrendelésére a miniszter, illetve a miniszterelnök külön engedélyével kerülhet sor.

12) A Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során, támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet szakfeladatainak ellátása során. Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Intézetei a NATO Egészségügyi Kiválósági Központtal együttműködésben az intézkedési javaslatait folyamatosan megküldi a Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs vezetőjének.

– áll a Magyar Kormány hivatalos közleményében [11].

A Magyar Kormány hivatalos kormányrendeletben hirdette ki a kijárási korlátozást, amelynek értelmében többek között

A korlátozás részletei megtalálhatóak a mellékelt kormányrendeletben [12].

A bejelentés kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy egy ilyen helyzetben komoly szükség van arra, hogy együttműködő magatartást és szolidaritást tanúsítsunk embertársaink és az érintett közösségek iránt. A járvány alakulása szempontjából létfontosságú a megfelelő forrásból való tájékozódás is, hiszen a megbízhatatlan helyről származó félinformációk megtévesztők lehetnek

A Magyar Vöröskereszt folyamatosan oszt meg ezen a felületen, partnerei körében és a közösségi médiában bárki által szabadon felhasználható tartalmakat.

 

Közzétette: Magyar Vöröskereszt [13] – 2020. február 4., kedd [14]

 

Hogyan csökkenthető a koronavírus fertőzés kockázata?

A járvánnyal kapcsolatos napi jelentések, beleértve az érintett országokat és a regisztrált megbetegedéseket és a haláleseteket az alábbi oldalon érhetőek el. [17]

A járvány okozta kockázatot nem érdemes alábecsülni, hiszen képes emberről emberre átadódni valamint a lakosság még nem alakított ki rá immunitást. Előfordulhat, hogy az esetek száma több alkalommal hirtelen följebb ugrik, mivel különösen a kezdeti időszakban, számos korai stádiumban lévő beteget nem diagnosztizáltak, ugyanakkor a legtöbb emberről emberre terjedő fertőzés közeli családtagok között vagy egészségügyi környezetben történt. Éppen ezért ajánlott tájékozódni és megelőző intézkedéseket tenni.  Influenza-gyanús tünetek esetén érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni és beszámolni neki az elmúlt hetek utazásairól.

A járványról való tájékozódás azért is ajánlott, hiszen válaszadási stratégiák és tevékenységek napról-napra  frissülnek, ahogyan egyre többet tudunk meg a betegségről. Az informálódással párhuzamosan pedig érdemes alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, fizikai távolságtartással, a közegészségügyi mérések és intézkedések tiszteletben tartásával, valamint a fokozottan veszélyeztetett idősek segítésével.

A kutatók a kevés biztos tény ellenére mindent megtesznek a lehetséges gyógymódok beazonosítására, az egészségügyi hatóságok pedig komoly eredményeket értek el a vírus útvonalának nyomonkövetésében, köszönhetően annak, hogy a kórokozót és a vírusszekvenciát sikerült azonosítani.

Arra biztatunk mindenkit, hogy tartsa be az Egészségügyi Világszervezet (WHO [18]) által ajánlott alapvető óvintézkedéseket, és lehetőleg ossza meg az alábbi bejegyzést:

Az elmúlt napokban sok szó esett a Kínából időközben Európába is eljutó koronavírusról. Még mindig viszonylag kevés…

Közzétette: Magyar Vöröskereszt [13] – 2020. január 27., hétfő [19]

A koronavírust érintő leggyakoribb tényekről és tévhitekről ide kattintva [20] érhető el további információ.

Az alapvető óvintézkedéseket tartalmazó dokumentumok nyomtatható formában letölthetőek:

Fotó: IFRC