https://voroskereszt.hu/hirek/mit-erdemes-tudni-a-koronavirusrol/

Mit érdemes tudni a koronavírusról?


A koronavírus globális terjedésével összhangban a Magyar Vöröskereszt is folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a Nemzetközi Vöröskereszt és a WHO által közreadott anyagok segítségével, valamint folyamatosan nyomon követi a hazai helyzet alakulását is.

Az alábbi tájékoztatás mellett további információ olvasható a koronavírus kapcsán a véradásokra [1] és a közúti elsősegélynyújtó tanfolyamokra [2], valamint a szociális intézményeink működésére [3] vonatkozó rendkívüli intézkedésekről, továbbá a felkészülést segítő aktuális adománygyűjtésről [4].

A 2020 január közepe óta terjedő koronavírus kapcsán a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC [5]) a tájékoztatójában megtalálhatóak a járvánnyal kapcsolatos legfontosabb tények és a megelőzéshez szükséges óvintézkedések.

A koronavírusról

2019 december 31-én, azok után, hogy a kínai kormány több ismeretlen eredetű tüdőgyulladásos esetet is jelentett a Hubej tartománybeli Vuhan-ból, sikerült azonosítani a koronavírus egy új változatát.

A tünetek lehetnek többek között láz valamint légzési nehézségek, melyek nagyon hasonlóak több különböző légzőszervi megbetegedéshez, éppen ezért nehezítik a vírus beazonosítását.

Jelen vírus a hetedik olyan koronavírusnak számít a víruscsaládban, mely bizonyítottan fertőző emberekre nézve. A koronavírusok által okozott megbetegedések széles spektrumon mozognak a hétköznapi megfázástól az olyan komoly betegségekig mint a MERS [6], vagy a SARS [7], melyek csaknem 800 ember életét követelték a 2002/2003-as, szintén Kínából kiinduló járvány kitörésekor. Habár jelen vírustörzs tüneteiről vannak információink, keveset tudni annak terjedéséről és lappangásáról.

Az Egészségügyi Világszervezet folyamatosan friss információkat oszt meg a vírussal kapcsolatban. [8]

Mint csaknem az összes koronavírus, a mostani változat is fertőző az emberekre nézve, és képes átterjedni állatról emberre, valamint emberről emberre is. Az eddigi bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a mostani járvány elsődlegesen emberről emberre terjed.

2020. január 30-án az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális vészhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt, mely eddig hivatalosan csaknem 65 országban jelent meg, köztük hazánkban is.

Mivel a járvány hatására globálisan milliókat veszélyeztet a megbetegedés, halál vagy a társadalmi kirekesztés, a Nemzetközi Vöröskereszt minden kontinensen növeli a koronavírus megfékezésére irányuló tevékenységeit, ezzel válaszolva a járvány megfékezésének egyre növekvő igényére. Az Egészségügyi Világszervezet a koronavírus közegészségügyi kockázatát Kínában nagyon magas fokozatúra, Ázsiában és a Csendes-óceáni térségben pedig magas fokozatúra minősítette.

Az IFRC és Kínai Vöröskereszt szerepe a járvány megállításában

2020 január 26-ig a Kínai Vöröskereszt [9] 56 millió svájci franknak megfelelő támogatást kapott az egészségügyi ellátás biztosítására, valamint orvosi és védőfelszerelések beszerzésére, új kórház építésére és egyéb járványügyi tevékenységre, melyből csaknem 1 millió légzőmaszkot és közel 30.000 palack fertőtlenítőt vásároltak és osztottak szét a Hubej tartománybeli Huanggang és Jicsang városokban. A Kínai Vöröskereszt vuhani szervezete koordinálja a felajánlásokból érkező, elhasználható egészségügyi eszközök (pl. köpenyek, maszkok, fertőtlenítők) elosztását, valamint segíti a helyi hatóságokat a szállításában. A Kínai Vöröskereszt összes szervezetéből tartózkodnak dolgozók és önkéntesek is a vírus epicentrumának számító Hubej tartományban, és a hatóságokkal együttműködve fogadják, rendszerezik és osztják szét a beérkező adományokat.

A Kínai Vöröskereszt munkatársai fogadják a nemzetközi adományokat Hubej tartományban – 2020. Február 9.

Az IFRC szorosan együttműködik a nemzeti társaságokkal, különösen Kínában, Japában és Koreai Köztársaságban, ahol segít a helyzet monitorozásában, szakértők bevonásával forgatókönyveket dolgoz ki és szükség esetén felszerelést hív le. A vírus továbbterjedésének megfékezése érdekében a kínai hatóságok több millió emberre terjesztettek ki utazási korlátozásokat, és meghosszabbították a kínai Holdújév munkaszünetét január 30-ról február 2-re. A Holdújév a világ egyik legnagyobb éves népességmozgása. Csak Kínában több mint 1 milliárd ember indul ekkor útnak és csaknem 3 milliárd utazás történik.

A Nemzetközi Vöröskereszt globális szerepvállalásra a járvány kapcsán

A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) által február 11-én bejelentett felhívás alapján a szervezet 32 millió svájci frank összegű anyagi támogatást szeretne összegyűjteni globálisan, melyet a közösségi alapú egészségügyi és higiéniai tájékoztatásra, az alapvető ellátás biztosítására, valamint a betegséggel kapcsolatos megbélyegzés és kirekesztés megfékezésére kívánnak felhasználni. Ezek célja hogy lassuljon a járvány terjedése, valamint csökkenjen annak gazdaságra és lakosságra kifejtett gazdasági, társadalmi és pszichológiai hatása.

A Nemzetközi Vöröskereszt minden országra külön segélyezési akciótervet dolgoz ki annak felkészültségi állapotától és válaszadási képességétől függően, továbbá mérlegelve azt, hogy adott területen mennyire súlyos a járvány. Az IFRC 14 millió önkéntese 192 országban, a nemzeti társaságokkal összehangoltan tájékoztatja a lakosságot a vírus terjedésével és megelőzésével kapcsolatban, valamint küzdenek az álhírek, híresztelések terjedése és a pánik kitörése ellen mind a természetes, mind az online térben. Az említett álhírek és híresztelések járványok esetén gyakran gyorsabban terjednek mint maga a betegség. Az egyes érintett csoportok ellen irányuló stigmatizáció és a kirekesztés hatására legalább akkora veszélyt jelentenek mint egy vírus, éppen ezért érdemes több forrásból, biztosan tájékozódni a tényekről.

A Magyar Vöröskereszt tevékenységei a koronavírus megelőzése érdekében

A Magyar Vöröskereszt, csatlakozva a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) globális felhívásához [4], gyűjtést hirdet, hogy a hazai felkészülés mellett segítséget nyújtson az érintett országok testvérszervezeteinek segélyműveleteihez és hatékonyan tudjon hozzájárulni a járvány megelőzéséhez határainkon túl és hazai terepen egyaránt.  A beérkezett adományokat a hatóságokkal összehangolt munkában, elsősorban Magyarországon használjuk fel. A befolyt összegeket felszerelések vásárlására (védőmaszkok és védőruhák, lakosságot segítő védőfelszerelések valamint fertőtlenítőszerek beszerzése) és lakossági tájékoztatásra fordítjuk. A felajánlásokból történik emellett az adományok logisztikája és az elosztás biztosítása.

Az adományokat az alábbi számlaszámon vagy erre célra dedikált kampányoldalon [10], közvetlenül pedig az alábbi adománymodul segítségével lehet felajánlani.

Bankszámlaszám:

K&H Bank Zrt. 10405004-00026541-00000006

Katasztrófa megelőzés és segélyezés

Közlemény: „Koronavírus adomány”

Külföldről történő átutaláshoz:

IBAN:  HU96 1040 5004 0002 6541 0000 0006

EDDIGI FELAJÁNLÁSOKCÉLTÁMOGATÓK
26.368.207 Ft50.000.000 Ft1121 fő

Adományozni szeretnék

A Magyar Vöröskereszt folyamatosan oszt meg ezen a felületen, partnerei körében és a közösségi médiában bárki által szabadon felhasználható tartalmakat.

 

Közzétette: Magyar Vöröskereszt [11] – 2020. február 4., kedd [12]

 

Hogyan csökkenthető a koronavírus fertőzés kockázata?

A járvánnyal kapcsolatos napi jelentések, beleértve az érintett országokat és a regisztrált megbetegedéseket és a haláleseteket az alábbi oldalon érhetőek el. [15]

A járvány okozta kockázatot nem érdemes alábecsülni, hiszen képes emberről emberre átadódni valamint a lakosság még nem alakított ki rá immunitást. Előfordulhat, hogy az esetek száma több alkalommal hirtelen följebb ugrik, mivel különösen a kezdeti időszakban, számos korai stádiumban lévő beteget nem diagnosztizáltak, ugyanakkor a legtöbb emberről emberre terjedő fertőzés közeli családtagok között vagy egészségügyi környezetben történt. Éppen ezért ajánlott tájékozódni és megelőző intézkedéseket tenni.  Influenza-gyanús tünetek esetén érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni és beszámolni neki az elmúlt hetek utazásairól.

A járványról való tájékozódás azért is ajánlott, hiszen válaszadási stratégiák és tevékenységek napról-napra  frissülnek, ahogyan egyre többet tudunk meg a betegségről. Az informálódással párhuzamosan pedig érdemes alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, fizikai távolságtartással, a közegészségügyi mérések és intézkedések tiszteletben tartásával, valamint a fokozottan veszélyeztetett idősek segítésével.

A kutatók a kevés biztos tény ellenére mindent megtesznek a lehetséges gyógymódok beazonosítására, az egészségügyi hatóságok pedig komoly eredményeket értek el a vírus útvonalának nyomonkövetésében, köszönhetően annak, hogy a kórokozót és a vírusszekvenciát sikerült azonosítani.

Arra biztatunk mindenkit, hogy tartsa be az Egészségügyi Világszervezet (WHO [16]) által ajánlott alapvető óvintézkedéseket, és lehetőleg ossza meg az alábbi bejegyzést:

Az elmúlt napokban sok szó esett a Kínából időközben Európába is eljutó koronavírusról. Még mindig viszonylag kevés…

Közzétette: Magyar Vöröskereszt [11] – 2020. január 27., hétfő [17]

A koronavírust érintő leggyakoribb tényekről és tévhitekről ide kattintva [18] érhető el további információ.

Az alapvető óvintézkedéseket tartalmazó dokumentumok nyomtatható formában letölthetőek:

Fotó: IFRC