A koronavírust érintően számtalan olyan feltételezés, híresztelés és kérdés forog a közbeszédben, melyek a járvány terjedésével, valamint a lehetséges megelőzési és gyógymódokkal kapcsolatosak. A hiteles informálódás érdekében az alábbi összefoglalóban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közreadott anyagok felhasználásával összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.  A WHO anyagai angol nyelven itt érhetőek el.

Az új koronavírus (COVID-19) nagyon fertőző-e / könnyen elkapható a vírus?

A koronavírust nehezebb elkapni, mint gondolnánk. A vírussal való fertőzéshez szoros, közvetlen érintkezés szükséges egy beteg emberrel (vagy az általa használt tárgyakkal és felületekkel). A betegségben szenvedők között sok olyan gondozó és családtag is van, aki személyi védőeszköz nélkül ápol egy beteg embert.

Az új koronavírus (COVID-19) csak az idősekre veszélyes, vagy a fiatalabbak ugyanúgy megbetegedhetnek?

A koronavírust bármely nemű és életkorú ember elkaphatja. Idősebb emberek és azok, akik egyébként is valamilyen egészségügyi kockázattal (pl. asztma, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek) bírnak, fokozottan veszélyeztetettek, hiszen fennáll a veszélye, hogy sokkal súlyosabban megbetegednek a vírustól.  A WHO azt javasolja, hogy az idős emberek tegyék meg a megfelelő lépéseket saját biztonságuk érdekében, betartva az egészségügyi előírásokat.

Háziállatok terjeszthetik új koronavírust (COVID-19)?

Jelen állás szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a hobbiból tartott háziállatok, mint a kutya vagy macska megfertőződhetnének az új koronavírussal. Ugyanakkor mindig érdemes kezet mosni, miután állatokkal foglalkoztunk, hiszen ez megóvhat minket olyan általános, állatok által terjesztett baktériumoktól, mint az E.coli vagy a szalmonella.

Kerülnünk kell-e a Kínából érkező embereket?

Ugyanazokat az óvintézkedéseket kell alkalmaznunk mindenkinél (nemzetiségtől, származástól stb. függetlenül), akik betegek lehetnek és a megfázáshoz hasonló tüneteik vannak (orrfolyás, láz, torokfájás, köhögés és nehézlégzés). Idetartozik a gyakori kézmosás vízzel és szappannal vagy alkoholos kézmosó géllel, hogy letisztítsunk a kórokozókat a kézről; maradjunk távol azoktól, akik köhögnek, tüsszögnek, vagy betegek (tartsunk legalább 1 méter távolságot), és bíztassuk őket, hogy menjenek el a közeli orvosi rendelőbe.

Biztonságos levelet vagy csomagot fogadni Kínából?

Igen, biztonságos. Azok, akik levelet vagy bármilyen küldeményt fogadnak Kínából, nincsenek kitéve kockázatnak a vírussal való érintkezés tekintetében. Korábbi vizsgálatok alapján bizonyított, hogy a koronavírus nem képes életben maradni tárgyakon, így leveleken és küldeményeken sem.

Kerülnünk kell-e a kínai ételeket?

Az új koronavírus (COVID-19) nem terjed, ha kínai ételt eszünk. Higiénikus és tiszta környezetben biztonsággal ehetünk bármilyen, alaposan megfőzött ételt.

Létezik bármilyen kifejezetten a koronavírus ellen kifejlesztettet gyógyszer, mely segít megelőzni vagy kezelni az új koronavírust (COVID-19)?

Jelenleg nem létezik olyan gyógyszerkészítmény, mely kifejezetten az új koronavírus kezelésére (COVID -19) szolgálna, ugyanakkor azok, akik a koronavírusos megbetegedéssel küzdenek, mindenképpen kiemelt kezelésben kell, hogy részesüljenek. Bizonyos kezelési módszerek jelenleg is megfigyelés és/vagy klinikai tesztelés alatt állnak. A WHO azon dolgozik több kiemelt partnerével, hogy meggyorsítsa a kutatásokat és a gyógyszerfejlesztéseket.

Az antibiotikumok hatásosak az új koronavírus (COVID-19) megelőzésében vagy kezelésében?

Nem, az antibiotikumok nem hatásosak vírusok ellen, csak baktériumokra hatnak.

Az új koronavírus (COVID-19) egy vírus, ennélfogva semmilyen antibiotikum nem használható megelőzés vagy kezelés céljából. Azonban, ha valaki koronavírus fertőzés miatt kezelés alatt áll, előfordulhat, hogy antibiotikummal is kezelik, mivel fennáll a lehetősége egy bakteriális keresztfertőzésnek.

A tüdőgyulladás elleni védőoltás megvéd az új koronavírus (COVID-19) ellen?

Nem véd meg.

Az olyan védőoltások, mint a tüdőgyulladás, vagy B típusú influenza elleni oltás nem okoz védettséget az új koronavírussal szemben.  A vírus az eddigiektől eltérő, megfékezése új kezelési módot és saját védőoltást igényel. A kutatók dolgoznak a védőoltás kidolgozásán, mely folyamatot támogat a WHO. Annak ellenére, hogy a fent említett oltások nem hatásosak a koronavírus ellen, igénybe vételük erősen ajánlott az egészségünk megőrzése érdekében.

Hogyan tudhatom biztonságban a gyermekemet?

Fontos, hogy megtanítsa gyermekét, hogy rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel, vagy alkoholos kéztisztítóval. Azt is meg kell tanítani, hogy a könyökhajlatába vagy zsebkendőjébe köhögjön / tüsszögjön, és dobja a zsebkendőt közvetlenül a szemétbe, és azonnal mosson kezet. Nyissa ki az ablakokat otthon és a tömegközlekedési járműveken, hogy a levegő keringjen és kiszellőztesse a kórokozókat!

Szükségem van-e maszkra, hogy megvédjem magam az új koronavírus (COVID-19) ellen?

Nincs, a legjobb, amit tehet azért, hogy megvédje magát az új koronavírus (COVID-19), ha alaposan és gyakran kezet mos.

  • Ha egészséges, akkor kell csak maszkot viselnie, ha olyan személyt ápol, aki esetleg az új koronavírussal érintkezett.
  • Ha gyakran tüsszög vagy köhög, maszkot kell viselnie, hogy ne terjessze a vírust köhögés vagy tüsszentés útján más emberekre vagy a felületekre.

A védőmaszkok szakszerű felhelyezéséről és eltávolításáról angol nyelven a WHO videójából lehet megtudni többet:

Mennyire hatékonyak a hőszkennerek új koronavírus (COVID-19) kimutatásában?

A hőszkennerek meglehetős hatékonysággal képesek kiszűrni azokat a lázas (a normálisnál magasabb testhőmérsékletű) embereket, akiknél feltételezhető, hogy az új koronavírustól betegedtek meg. Ugyanakkor nem képesek kiszűrni azokat az embereket, akik még a betegség lappangási szakaszában hordozzák a vírust, ugyanis a koronavírussal érintkezett személyeknél 2-10 nap is eltelhet, amíg megbetegednek és belázasodnak.

Fokhagyma fogyasztásával megelőzhető az új koronavírussal (COVID-19) történő megfertőződés?

A fokhagyma egy nagyon egészséges étel, melynek lehetnek antimikrobiális tulajdonságai. Ugyanakkor arra nincs konkrét bizonyíték, hogy az aktuális járvány kapcsán a fokhagymafogyasztás hatékonynak bizonyult volna, az új koronavírussal szemben.

A koronavírus terjedhet forró és párás éghajlatnál?

Igen, a COVID-19 vírus forró és párás éghajlatnál terjedhet!

Az eddigi bizonyítékok alapján a COVID-19 vírus éghajlattól függetlenül, bárhol terjedhet, beleértve a forró és párás időjárási feltételekkel rendelkező területeket is. Tehát ha fertőzésveszélyt jelentő térségben élsz vagy oda utazol, mindenképp érdemes betartani az óvintézkedéseket. A védekezés legjobb módja pedig a rendszeres kézmosás: ezzel elkerüljük a fertőzést, amely a szem/orr/száj területek megérintésével a legkockázatosabb.

A hideg idő és a hó elpusztítja az új koronavírust?

Nem, a koronavírust nem pusztítja el a hideg idő vagy a hó. Az emberi test átlag, normális testhőmérséklete 36,5 – 37 ° C körül van, függetlenül a külső hőmérséklettől vagy az időjárástól. A leghatékonyabb mód arra, hogy védekezzünk a vírus ellen, ha gyakran mosunk kezet vízzel és szappannal, vagy fertőtlenítővel.

Forró fürdővel védekezhetünk a koronavírus ellen?

Ha veszünk egy forró fürdőt, az nem véd meg a COVID-19 fertőzés ellen. Az átlag testhőmérséklet 36,5 – 37 ° C körül marad, függetlenül a fürdő vagy a zuhany hőmérsékletétől. Valójában, egy rendkívül forró fürdő káros is lehet a bőrünkre. A legbiztosabb megelőzés, ha gyakran mosunk kezet.

A koronavírus terjedhet szúnyogcsípéssel?

A mai napig nincs arra semmilyen bizonyíték, hogy az új koronavírust szúnyogok terjesztenék. Légúti megbetegedésről van szó, amely elsősorban cseppfertőzéssel terjed, a fertőzött személy köhögésén, tüsszentésén keresztül. Saját épségünk érdekében gyakran mossuk meg vagy fertőtlenítsük le kezeinket, illetve kerüljük a közvetlen érintkezést a köhögő/tüsszentő emberekkel.

A kézszárítók hatékonyak az új vírussal szemben?

Sajnos nem. Saját védelmünk érdekében fontos, hogy sokszor mossunk kezet szappannal és vízzel, majd öblítés után használjunk papírtörlőt vagy kézszárítót.

Az UV fertőtlenítő lámpák hatásosak az új koronavírussal szemben?

Az UV lámpákat nem szabad használni a kéz vagy más bőrfelület fertőtlenítésére, mivel az bőrirritációt okozhat.

Mennyire hatékonyak a hőszkennerek a fertőzés kimutatására?

A hőszkennerek hatékonyan kimutatják, ha valaki az új koronavírus fertőzése miatt belázasodott (illetve az átlagnál magasabb a testhőmérséklete). Azonban azt már nem tudják jelezni, ha valaki fertőzött, de még nincs láza. Ennek az az oka, hogy 2 és 10 nap között van a lappangási idő.

Az alkohol vagy a klór, az egész testre permetezve elpusztíthatja az új koronavírust?

Nem. Sajnos a már meglévő fertőzés ellen nem véd. Sőt, az ilyen anyagok permetezése káros hatással lehet a ruhára, a nyálkahártyára. Természetesen az alkohol és a klór használata fontos a felületek fertőtlenítésénél, de ezeket a leírás alapján, megfelelően kell alkalmazni!