MI AZ A BABA PAKK?

A MOME Innovációs Központ (MOME IK) szervezeti keretei között működő Design Kompetencia Központ Szociális Design Kutatócsoportja 2020. tavaszán indította el MOME SEGÍTŐ PAKKOK című programját. A MOME Segítő Pakkok olyan digitálisan letölthető fizikai csomagok, amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközöket és holmikat tartalmaznak. A doboz tartalmaként felsorolt tárgyak egy része viszonylag könnyen beszerezhető, otthon található alapanyagokból összeállítható, könnyen fertőtleníthető, így a segítő dobozokat bárki összerakhatja közvetlen környezetében élők vagy akár hátrányos helyzetű csoportok számára is. A BABA PAKK a Segítő Pakkok kifejezetten az újszülöttekre fókuszáló csomagja. A pakk tartalmának listája és a hozzá kapcsolódó használati útmutató összeállítása szakemberek bevonásával és a Magyar Védőnők Egyesületének (MAVE) szakmai támogatásával készült.

A BABA PAKK  tartalma

Fehér Bori és Csernák Janka, a MOME Szociális Design kutatóinak célja, hogy a Segítő Pakkok segítségével megmutassa, a design eszköztára nem csak divatos, új termékek előállítására, hanem a meglévő tárgyak újragondolására, jobb felhasználására is fordítható. “A termékeket a fenntarthatóság és a hozzáférhetőség szemléletével fejlesztettük. Abban segítünk, hogy mások segíthessenek, és ezért nem feltétlenül kell elmenni a boltba új tárgyakat vásárolni. Kevés erőforrással, saját kézzel mi magunk is előállíthatunk olyan eszközöket, amelyekre a hátrányos helyzetű családoknak szüksége van a baba megérkezésekor”- nyilatkozták.

A MOME ÉS A VÖRÖSKERESZT EGYÜTTMŰKÖDÉSE

A Segítő Pakkok széleskörű felhasználása érdekében a MOME és a Magyar Vöröskereszt a közelmúltban együttműködési megállapodást írt alá. A közös munka célja, hogy a humanitárius szervezet adománygyűjtésben szerzett szakmai tapasztalatainak alkalmazásával minél több rászoruló emberhez jusson el a csomagok által kínált segítség. A Magyar Vöröskereszt támogatói forrásból finanszírozott 100 db BABA PAKK elkészítésével és a csomagok fokozatos célba juttatásával járul hozzá a kampány sikeréhez.

SEGÍTS TE IS!

A MOME és a Magyar Vöröskereszt közös akciójának távlati célja, hogy minél több hátrányos helyzetű család számára váljon elérhetővé a csomag és annak tartalma, egyszersmind felhívják a figyelmet az adományozás e kreatív formájára is. Ezért a két szervezet arra buzdítja a lakosságot, hogy aki tenni szeretne embertársaiért, a segitopakk.mome.hu weboldalon elérhető lista alapján készítse el saját segítő dobozait és támogassa vele a környezetében élő családokat.

„A Magyar Vöröskereszt évek óta keresi azokat az innovatív megoldásokat, melyekkel a hagyományos segélyezésen túlmutatva, az adományozót még inkább bevonva és érzékenyítve tudjuk támogatni a nehéz helyzetben lévő családokat. A BABA PAKK-ok jól illeszkednek ebbe a megközelítésbe. Bízunk benne, hogy a MOME-val közös együttműködésünk mellett sokan maguk is megvalósítják a dobozokat”. – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

„A lakossági kampány kezdetét a Gyermekjogi világnapra időzítettük, a csomagok ugyanis közvetlenül kapcsolódnak a Gyermekjogi Egyezmény egyik alappilléréhez, a gondoskodáshoz-ellátáshoz való joghoz. Szervezetünk ezen értékek mentén egy, az újszülöttek gondozását támogató kiadványt is kidolgozott, mely a BABA PAKK-okkal együtt debütál és a Magyar Vöröskereszt honlapján elérhető.” – tette hozzá Ipolyi Dóra, a Magyar Vöröskereszt projektért felelős programfejlesztési referense.

Csernák Janka, a MOME kutatója, tervezője szerint “sokszor nem is gondolnánk, mennyire kevés kell ahhoz, hogy valami jól működjön. Tervezőként és civilként is azt láttuk, hogy a tudás megvan sokunkban, amit csak mozgósítanunk kell ahhoz, hogy ezt a helyzetet közösen, egymást segítve túléljük”.

A MOME és a Magyar Vöröskereszt szakemberei közösen állították össze a csomagokat

KÜLÖNLEGES KIADVÁNNYAL SEGÍT A VÖRÖSKERESZT A GYERMEKJOGI VILÁGNAPON

November 20-án, a Gyermekjogi Világnapon a közös kampányhoz kapcsolódva debütál a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt önálló, szabadon felhasználható kiadványa, nyomtatott és digitális formában egyaránt.

Segítség a kezdetekhez című tájékoztató anyagunk célja hozzájárulni ahhoz, hogy a szülők és családtagok magabiztosan vágjanak bele az újszülöttek gondozásába, ellátásába. Emellett a kezdetekkor megfogalmazódó kérdésekre – melyek a veszélyhelyzetek, krízisidőszakok alatt megnövekedhetnek – választ találjanak. A dokumentum  a linkre kattintva, vagy az oldal alján található modul segítségével letölthető, szabadon felhasználható.

  1. november 20-án fogadták el a Gyermekjogi egyezményt, ez azóta a gyermekjogok világnapja. Az egyezmény három fő pillérre: a védelemre, a gondoskodásra és a részvételre épül
  • A védelem joga alapján a gyermekek testi, szellemi és erkölcsi védelme kötelessége mindenkinek, aki a gyermekekkel érintkezik. Ebbe beletartozik a család és a különböző közösségek is.  Az Egyezmény külön kiemeli a szülők közös felelősségét, amelyet a gyermek mindenek felett álló érdeke szerint kell viselniük.
  • A gondoskodás joga magába foglalja, hogy a gyerekeknek alanyi jogon jár az ellátás, a táplálás az egészséges testi-lelki fejlődés érdekében. Joguk van a bennük rejlő szeretet, önbecsülés és tudás kibontakoztatásához, illetve ahhoz, hogy lehetőség szerint családban, a szüleik neveljék fel őket.
  • A részvétel joga kimondja, hogy a gyermekek alakító szerepre jogosultak azokban a döntésekben, amelyek róluk szólnak vagy velük kapcsolatosak. Véleményüket, érzéseiket szabadon elmondhatják, illetve kinyilváníthatják az adott témáról és a lehetőségekhez mérten figyelembe kell venni azokat.

A gyerekek jogait összefoglaló dokumentum a történelem legszélesebb körben jóváhagyott emberi jogi megállapodása, ami az azóta eltelt idő során gyermekek millióinak életét tette jobbá.

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt számára egyaránt fontosak ezen értékek. Mozgalmunkban a kezdetektől (1881) tevékenykednek fiatalok, rendszeresen biztosítunk programokat, táborokat, tréningeket a gyermekek számára.

A MOME + MAGYAR VÖRÖSKERESZT együttműködés szakmai résztvevői:

MOME

  • Fehér Bori, a MOME IK Szociális Design Kutatócsoport vezetője
  • Szerencsés Rita, a MOME IK kutatója, HUB koordinátor
  • Csernák Janka, a MOME IK kutatója

MAGYAR VÖRÖSKERESZT

  • Ipolyi Dóra, a Magyar Vöröskereszt programfejlesztési referense
  • Bogát Enikő, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője