Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete NYITOTT-Ház Anya-Gyermek Segítőotthon és Krízisközpont

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetünk központi címe: 4400 Nyíregyháza, Malom utca 3.

Telefon: +36 42 310 320; +36 30 218 6170;  +36 70 933 8307

E-mail: szabolcsszatmarberegmegye@voroskereszt.hu

A NYITOTT-Ház Anya-Gyermek Segítőotthon és Krízisközpont által nyújtott szolgáltatások

Nyitott házunk célja, hogy a szociális munka eszközeivel alkalmassá tegye a családokat a hosszútávú önálló életvitelre, az anyákat a gyermekeik megfelelő gondozására, nevelésére, családi kapcsolataik megtartására, illetve rendezésére. Azért dolgozunk, hogy a bekerülő nők felismerjék a saját értékeiket, képessé váljanak a fejlesztésükre, és megtanulják a környezeti erőforrásaikat felkutatni és a saját érdekükben felhasználni a sikeres reintegráció érdekében.

Nyitott-házunk átmeneti gondozást nyújt az otthonukat kapcsolati erőszak miatt elhagyni kénytelen, krízisbe került anyák és gyermekeik számára az ország bármelyik pontjáról. Az anyaotthon épületén belül, de attól elkülönítve helyezkedik el a krízisapartmanunk. Két  félutas házat működtetünk a Nyíregyháza kertvárosaiban.

Krízisközpontunk bántalmazott anyák és gyermekeik, illetve egyedülálló nők befogadására alkalmas 4 főig. Az anyaotthonba  anyák és gyermekeik, válsághelyzetben lévő várandós anyák kerülhetnek be. Az otthon 30 fő befogadására alkalmas.

Két különálló, 5-5 fő befogadására alkalmas félutasházunkba pályázat útján kerülhetnek be a krízisközpontból vagy az anyaotthonból kikerülők.

Intézményünk és szakembereink munkájának köszönhetően a családok kikerülnek a bántalmazó közegből és új életet kezdhetnek. A családgondozók, pszichológus, jogász, fejlesztőpedagógus és védőnő életvezetési, gyermeknevelési, pénzgazdálkodási, jogi és munkahelykeresési tanácsadást nyújtanak, illetve elősegítik az átélt traumák feloldását.

Szolgáltatásaink igénybevétele önkéntes, térítésidíj köteles, a szülő, a jelzőrendszeri tagok, vagy az OKIT jelzése alapján történik. Nyitott-házunkba azon nők és családok nyerhetnek felvételt, magyarországi lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, szociálisan rászorultak és nem szenvednek fertőző betegségben. A térítési díj a család jövedelme és a gyermekek száma alapján kerül megállapításra.

Mivel az intézményünk nyitott házként működik, nemcsak a lakók, hanem más nehéz élethelyzetben lévő anyák is fordulhatnak hozzánk segítségért, tanácsért.

Krízisközpont

4 fő

Anyaotthon

30 fő

Félutasház

2×5 fő

Nyelv

X