Családok Átmeneti Otthona Integrált Intézmény

Cím: 1214 Budapest, Erdősor u. 53-55.

Telefon: +36 1 425 4732; +36 70 933 8602

E-mail: mvkcsao@voroskeresztbp.hu; kisserika@voroskeresztbp.hu

A Családok Átmeneti Otthona által nyújtott szolgáltatások

Intézményünk integrált volta miatt több szolgáltatást is nyújt a rászorulók számára. Anyaotthonunkban 40 fő erejéig fogadunk egyedülálló édesanyákat gyermekeikkel. Családos szállónk ugyancsak 40 főnek ad otthont, itt 9 szobában tudjuk elhelyezni a lakhatási nehézségekkel küzdő családokat.  Rendelkezünk egy kiléptető lakással is, ahol olyan családokat fogadunk, akik nem igényelnek már napi segítséget.  Ezeken kívül egy 6 fős Krízisközpontban nyújtunk segítséget azoknak a nőknek, akik egyedül vagy gyermekeikkel családon belüli bántalmazás elől menekülnek.

Intézményünk az országból bárhonnan fogad rászoruló családokat, de elsőbbséget élveznek az azokból a kerületekből érkező lakók, amelyekkel ellátási szerződésünk van: VII., IX., XXI. és XXIII. kerületek.

Az intézményben 2012-től kezdődően egy olyan komplex munkamódszert dolgoztunk ki, amely a szakmában megszokott egyéni esetkezelésen, valamint a társintézményekkel való kapcsolattartáson túl rendszerszerű megközelítésben reagál a lakók problémáira, életvezetési nehézségeire, diszfunkcionális sémáira. A szakmai munka során a szociális munka teljes repertoárját igyekszünk használni, különös tekintettel a csoportmunka módszerére, ami a szakmai munkánk gerincét is képezi.  Munkamódszerünk arra az alapfeltevésre épül, hogy a lakók lakhatási nehézsége csak a jéghegy csúcsa. Az a tapasztalatunk, hogy számos olyan problémával, sémával küzdenek, ami egy ponton a lakhatás elvesztéséhez vezet, ezért mindenek előtt ezeket a problémákat, hiányosságokat kell kezelni és csak aztán kerülhet sor a lakhatási lehetőségek felkutatására, mert ellenkező esetben ugyanazok az okok hozzák vissza az ellátórendszerbe a lakókat, amelyek korábban is a lakhatás elvesztéséhez vezettek.  A lakókkal 1 évre kötünk megállapodást, amely 2 ízben hosszabbítható, első körben egy fél évvel, majd még egyszer az iskolaév végéig.

Ez az ellátási forma viszonylag hosszú ideig nyújt nagyon intenzív ellátást. A hozzánk forduló családoknak módjuk van új megküzdési stratégiákat tanulni, a korábbi, esetleg kevésbé hatékony megküzdési stratégiáit átgondolni. Ha a hozzánk forduló az itt eltölthető 1-2 évet okosan, minden lehetőséget kihasználva tölti el, akkor az itt töltött idő a fejlődés valódi táptalaja lehet és sokkal jobb helyzetben távozhat, mint ahogyan hozzánk érkezett.  Ennek érdekében számos módszert használunk, melyek egymással jól összekapcsolt rendszerben működnek és 2 saját készítésű edukációs célú társasjátékunk is van, ami ugyancsak azt a célt szolgálja, hogy a lakóink minél tudatosabban vezessék az életüket.

A jelentkezők közvetlenül is felvehetik a kapcsolatot az intézménnyel, de ez jellemzően a velük kapcsolatban lévő szakember segítségével, ajánlásával történik. A felvételt egy első interjú előzi meg, ahol kölcsönösen tájékozódunk arról, hogy a jelentkezőnek miben tud segítséget nyújtani az intézmény. Amennyiben a lakó rendelkezik jövedelemmel, térítési díjat kell fizetni az ellátásért , amely maximum a jövedelme felét érihetik el.

Nyelv

X