https://voroskereszt.hu/hirek/egyutt-embertarsainkert-a-legnehezebb-idokben-is-igy-segit-a-magyar-voroskereszt-a-koronavirus-okozta-krizishelyzetben/

Együtt embertársainkért a legnehezebb időkben is – így segít a Magyar Vöröskereszt a koronavírus okozta krízishelyzetben


A koronavírus minden ember, vállalat és intézmény életében gyökeres változásokat hozott. A karitatív szervezeteknek is gyorsan kellett reagálni a helyzetre. Azok, akik eddig is nehéz helyzetben voltak, most még kiszolgáltatottabbak lettek, emellett most olyan közösségek is nagyobb támogatásra szorulnak, amelyek eddig nem voltak közvetlenül veszélyeztetve. A 139 éve működő Magyar Vöröskereszt ezeket figyelembe véve alakította át és alakítja folyamatosan munkáját, amihez több oldalról is kaptunk segítséget.

Mint mindenki mást, úgy a Magyar Vöröskeresztet is jelentős kihívások elé állította a koronavírus, megváltoztak a mindennapjaink mind a szervezeti életet, mind a feladatellátást tekintve. A veszélyhelyzet kihirdetését követően jelentősen lecsökkent véradó eseményeink száma, ezek pótlása pedig rendkívüli kihívás a Magyar Vöröskereszt számára. A megváltozott társadalmi-gazdasági helyzetben a szociális ellátórendszerünket is hatalmas terhelés éri, megnőtt az igény az intézményes és a lakossági segítségnyújtó szolgáltatásainkra, programjainkra egyaránt, miközben nagyon fontos odafigyelnünk a klienseink, önkénteseink és munkatársaink védelmére és egészségére is.

A közösségek segítése sok esetben a megfelelő tájékoztatással kezdődik, melyre létrehoztuk honlapunkon a koronavírus tájékoztató oldalt [1]. Fontos, hogy minél többekhez jussanak el azok az üzenetek, amelyek a társadalom, az egyének egészségét, biztonságát szolgálják, ugyanakkor a tájékoztatás és a rászorulók segítésén kívül legalább olyan fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy a véradást a veszélyhelyzet alatt [2] is szervezi a Magyar Vöröskereszt, természetesen a biztonsági előírásokat betartva. Az egyetemisták és főiskolásokat megszólító véradókampányunk, a Hallgatói Véradások [3], apróbb változtatásokkal a koronavírus járvány alatt is folytatódik, egészen 2020 május 15-ig. Véradókra folyamatosan szükség van és lesz is a járvány alatt. Aki vért ad, az egyik legközvetlenebb módon támogatja a hazai egészségügyet. Szervezetünk törekszik a véradás fontosságának folyamatos kommunikálására a járványidőszak alatt is.

Van egy szabad órád, és tenni szeretnél valami fontosat másokért a koronavírus alatt? [4]

Akkor ez a taps az egészségügyi dolgozók mellett neked is szólhat. Tájékozódj a véradások járványhelyzet alatti biztonságos menetéről a voroskereszt.hu/veradas oldalon.Adj vért, és ments meg akár három életet.A TV szpot a Coca-Cola-val közös "Reklám helyett segítség" együttműködés részeként jött létre.

Közzétette: Önkéntes véradás – Magyar Vöröskereszt [5] – 2020. április 20., hétfő

 

A Coca-Cola Magyarország [6] mindezt felismerve döntött úgy, hogy április elejétől a vállalathoz tartozó márkák közösségi média csatornáit és egyéb hirdetőfelületeiket átadja a Magyar Vöröskeresztnek – melynek munkáját az elmúlt évtizedben is segítette.  A „Reklám helyett segítség” [7] kezdeményezés keretében ezeken a felületeken most a szervezet koronavírus megfékezésével kapcsolatos vagy egyéb közérdekű üzenetei jelennek meg, legyen az aktuális információ, véradás vagy egészségmegőrzési tájékoztatás. A Coca-Cola [8], a Cappy [9], a FUZETEA [10], a NaturAqua [11], a Fanta [12] és a Kinley [13] Facebook oldalain már közel egy hónapja jelennek meg bejegyzések formájában ezek az üzenetek, hogy minél több embernek segítsenek a testi és a lelki egészségük megőrzésével egyaránt átvészelni a nehéz időszakot. Az együttműködésnek köszönhetően még szélesebb rétegekhez juthatnak el az üzeneteink és többen szerezhetnek tudomást tevékenységeinkről is. A Coca-Cola erőforrásainak és profi csapatának segítségével tehermentesítve vagyunk, és több energiát tudunk összpontosítani például a véradás vagy a szociális segítségnyújtás népszerűsítésére is. A Coca-Cola közösségén keresztül pedig olyanok is megismerhetik a munkánkat, akik eddig nem tudtak sokat a Vöröskeresztről.

Segélycsomag átadása Fejér megyében, április közepén

Sokan kérdezik, hogyan tudnának hozzájárulni a Magyar Vöröskereszt munkájához, a nélkülözők támogatásához. A leghatékonyabb segítség a jelen helyzetben a pénzadomány, melyet  honlapunk online adományozási felületén keresztül, [14] vagy bankszámlára való átutalással juttathatnak el hozzánk támogatóink. A pénzadományokat könnyen továbbítani tudjuk megyei szervezeteinknek, melyből munkatársaink az ország minden pontján a helyi aktuális igényekre reagálva állíthatnak össze segélycsomagokat vagy vásárolhatnak eszközöket. Főként tartós élelmiszerrel, tisztálkodószerekkel, tisztítószerekkel támogatjuk a nehéz helyzetbe került embereket, családokat, valamint az ország több pontján segítjük az Országos Mentőszolgálat munkájá [15]t étkeztetéssel, szállítási kapacitással és a határátkelőhelyeken testhőmérséklet-méréssel. Mindezek mellett a véradással, önkéntes munkával, hiteles forrásból származó tájékoztató anyagok megosztásával kapcsolatos hozzájárulások jelentenek most támogatást. Empátiával és odafigyeléssel fordulunk az idősek és közösségeik felé: a Magyar Vöröskereszt és a Coca-Cola által kezdeményezett „Hová tetszik menni?” plakátok kihelyezésével célunk, hogy az azon keresztüli felajánlásokkal – a konkrét pénzadományokon kívül, bárkinek esélyt adjunk arra, hogy segíthessen.

EDDIGI FELAJÁNLÁSOKCÉLTÁMOGATÓK
25.036.463 Ft50.000.000 Ft1090 fő

Adományozni szeretnék

 

A pénzbeli források bővítésére a Magyar Vöröskereszt nemrég a Coca-Cola Foundation [16], a cég globális alapítványa segélyalapjára pályázott, és a napokban el is nyerte a támogatást. Így még nagyobb volumenű, átfogóbb együttműködésre és közös segítségnyújtásra van lehetőség.

A pályázat útján kapott 200 000 amerikai dollár (kb. 65 millió forint) több területre irányul. Az összeg egy részét a COVID-19 helyzet miatt a már említett célra, nehéz szociális helyzetbe került emberek, családok támogatására, ellátására fordítják: a Magyar Vöröskereszt működtette 10 Családok Átmenti Otthonába és a 75 hajléktalanellátó intézmény és szolgáltatás gondozottaira, idősekre, munka nélkül maradtakra, karanténban levőkre; elsősorban élelmiszer, higiéniai, tisztítószer csomagok országos szintű kiosztása és pszichoszociális segítségnyújtás formájában, a már megkezdett tevékenységhez képest szélesebb körben, több érintetthez eljutva.

Emellett az Országos Mentőszolgálattal [17] és a kórházakkal való együttműködés kiszélesítését is lehetővé teszi a nagyvállalat alapítványi támogatása – ide tartozik többek között a minták eljuttatása a laborokba, valamint a mentősök ételekkel és italokkal való ellátása. Ezenfelül az üdítőitalgyártó vállalat ebben az évben eddig közel 8000 palack ásványvizet, gyümölcslevet, üdítőt bocsátott a Magyar Vöröskereszt rendelkezésére, ezek jelentős részét a szervezet a veszélyhelyzet miatt munkájukat elvesztett családokhoz, karanténban lévőkhöz, idősekhez juttatja el Budapesten és 4 megyében.

Melegétel csomagok összeállítása nélkülözők számára Tatabányán

Fotók: Jóri András / Magyar Vöröskereszt