A programról

A Magyar Vöröskereszt Élelmiszermentési Programja 2022 májusában indult a rászoruló és hátrányos helyzetű emberek megsegítésének céljából. Ennek keretében mára 16 vármegyében és a fővárosban több, mint 100 üzlettel állunk napi kapcsolatban, melyek között országos kiskereskedelmi láncok és kis családi vállalkozások egyaránt akadnak.

Élelmiszermentés során alapszervezeteink dolgozói – mintegy 250 fő vöröskeresztes munkatárs – mellett több mint 570 fő aktív önkéntesünk közösen dolgoznak azért, hogy az élelmiszeradományok átvétele, szállítása, szortírozása és kiosztása, valamint az adminisztrációja gördülékenyen történhessen. Tevékenységünk eredményességét mutatja, hogy a program indulása óta eltelt években összesen majdnem 3000 tonna élelmiszert mentettünk meg a kidobástól

További részletek

A Magyar Vöröskereszt 2022 májusa óta végez élelmiszermentő tevekénységet kiskereskedelmi láncokkal együttműködésben. A tevékenység során az áruházak által felajánlott, megmaradó, de még fogyasztásra alkalmas napi, friss fogyasztási cikkeket (például pékárut, zöldséget, gyümölcsöt, ritka esetekben és a legnagyobb körültekintéssel hűtött termékeket) gyűjtik össze szervezetünk munkatársai és önkéntesei, majd ezeket rászorulókhoz juttatják el. A tartósélelmiszer-felajánlások száma (például olaj, liszt, kávé) alacsonyabb, hiszen ezek kiszámíthatóbban értékesíthetőek még jóval a lejárati idejük előtt.

2022-ben a tevékenység 85 üzlet felajánlásaival indult. 2024-re már országszerte több mint 100 üzlettel működött együtt szervezetünk a nélkülözésben élők támogatása, emellett pedig az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. A felajánlások átvétele közvetlenül a kiskereskedelmi láncoktól történik, az ebből összeállított csomagokat a szervezet területi kollégái élelmiszerosztás vagy személyes kiszállítás útján juttatják el a rászorulókhoz.

A Magyar Vöröskereszt a tevékenységnek köszönhetően 2022 óta összesen több mint 2800 tonna élelmiszert mentett meg a pazarlástól. 2024-ben a kiskereskedelmi láncok optimalizációs folyamataiból adódóan a mentett élelmiszerek mennyisége valamivel csökkent, ez az elmúlt évben körülbelül 700 tonna élelmiszer megmentését jelentette.

Minden, amit a tudatos étkezéshez tudnod kell

Fogyaszthatósági idő vagy minőségmegőrzési idő? Két külön fogalom! 

A minőségmegőrzési idő azt a dátumot jelöli, amelynek lejárata után az élelmiszer már veszít minőségéből, de elfogyasztása nem jár élelmiszerbiztonsági kockázattal. A fogyaszthatósági idő pedig azt a dátumot jelöli, amelynek lejárata után az élelmiszer elfogyasztása már nem biztonságos.

Fogyaszd okosan! 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által meghatározott kritériumoknak megfelelő tartós élelmiszerek biztonsággal fogyaszthatók a minőségmegőrzési határidő lejártát követően. A Nébih legfontosabb kritériumai a következők:

  • A lejárati útmutató kizárólag a minőségmegőrzési idővel rendelkező termékek esetében használható!
  • A csecsemők és kisgyermekek táplálására szánt speciális élelmiszer vagy anyagtej-helyettesítő tápszer lejárat után nem fogyasztható.
  • Meg kell vizsgálni, hogy a termék csomagolása bontatlan, sértetlen és szennyeződésmentes.
  • Bizonyosodjunk meg arról, hogy a terméket végig a gyártó által előírt körülmények között tároltuk! Fagyasztott termékeket -18°C alatt tároljunk!
  • Ellenőrizzük, hogy az adott termékre jellemző-e annak színe, szaga, állaga és íze, nem mutat-e eltérést!
  • Egyéni mérlegelést követően együk meg!

Tudj meg többet! 

Koppints ide és tudj meg többet a lejárati dátumokról!