https://voroskereszt.hu/projektek/biztosmenedek-felutashazak/felutas-hazak-tevekenysegek/

Félutas házak létrehozása Veszprém megyében – Tevékenységek


[1]

TEVÉKENYSÉGEK

[1]

Tevékenységünk:

  • Félutas-házak kialakítása
  • Szakmai (jogi, pszichológiai, életvezetési) segítségnyújtás a célcsoport számára.

Két egykori, önkormányzati bérlakást újítottunk fel, alakítottunk át félutas lakásokká. A két lakás lelakott állapotban volt korábban, életvitelszerű tartózkodásra nem volt alkalmas. A lakásokat teljesen felújítottuk, beleértve a kőműves munkákat, falazást, a víz-villanyhálózat felújítását (védőcsövek, vezetékek, kábelek, szerelvények, lámpatestek, kötőelem), hideg-meleg burkolatok, nyílászárók cseréjét- és a berendezését. A lakásokat kompletten berendeztük bútorzattal, műszaki cikkekkel, a minden napi élethez szükséges háztartási eszközökkel. A biztonság szempontjából elengedhetetlen kamerarendszer telepítését is megvalósítottuk.  A félutas-házaink támogatást és védelmet biztosítanak, így elkerülhető az áldozatok visszakerülése a bántalmazóhoz.

Programunkban a kapcsolati erőszak áldozatai számára a lakhatáson felül, jogi, pszichológiai és életvezetési tanácsadást is biztosítunk. Ellátottjaink- szakemberek közreműködésével – segítséget kapnak a jogi helyzetük rendezéséhez, a családi kapcsolatok megerősítéséhez, a pszichés sérülések feldolgozásához és a jövőkép kialakításához.

Projektünk egy olyan ellátást kapcsol be a gyermekjóléti és szociális rendszerbe, amely megakadályozza a hospitalizációt, és nem az intézményi ellátás, hanem a családi erőforrásokat mozgósítva önálló életvitel kialakítása felé mutat. Programunk alkalmas a gyermekvédelmi intézményi rendszer telítettségének csökkentésére, a kapcsolati erőszak áldozatainak a társadalomba való teljes visszaintegrálására.

Lakások állapota a program kezdete előtt:

Lakások állapota a felújítás után: