https://voroskereszt.hu/hirek/tovabbra-is-a-kagylok-okozta-vagas-a-slagerserules-a-balatonnal-2/

Továbbra is a kagylók okozta vágás a slágersérülés a Balatonnál


Egy életmentés és közel háromezer szakszerűen ellátott sérülés – ez az idei Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ) mérlege. A Magyar Vöröskereszt elsősegélynyújtóinak idén is a kagylók okozta sebek és a kisebb sportsérülések adták a legtöbb feladatot.

A gondtalan pihenés elősegítésére a Magyar Vöröskereszt idén már 13. alkalommal indította el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát [1]. A szolgálatban részvevő 320 fiatal önkéntes a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látta el 12 Balaton-parti település 19 strandján, június 28. és augusztus 20. között.

Idén az önkéntesek 2735 esetben segítettek, a leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágások, kisebb horzsolások, rovarcsípések vagy a különböző sportsérülések, rosszullétek. A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat huszonnegyedik munkanapján egy sikeres újraélesztés is történt, a Magyar Vöröskereszt önkéntesei Balatonfenyvesen élesztettek újra egy 60 év körüli nőt, aki fürdőzés közben lett rosszul. A legeseménydúsabb nap július 20-án volt, ezen a szolgálati napon 111 alkalommal fordultak a strandolók a vöröskeresztes elsősegélynyújtókhoz. A szolgálat ideje alatt Balatonfenyves Központi strandon keresték fel legtöbbször az elsősegélypontot, ahol 280 alkalommal volt szükség az önkéntesek munkájára. A szolgálat 2007-es indulása óta összesen 42 222 esetet láttak el szakszerűen a vöröskeresztesek és hét esetben történt közvetlen életmentő beavatkozás.

A Magyar Vöröskereszt augusztus 31-ig várja az adományokat a 1359-es adományvonalon és a közvetlen adományoldalon [2]. Mindenki, aki felhívja a számot vagy SMS-ben elküldi az „ADOMANY” szót, 250 forinttal támogatja a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat jövő évi működését.

A Magyar Vöröskereszt 13 éves Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát 2019-ben is teljes egészében vállalati támogatásokból és adó 1 százalékos felajánlásokból valósította meg a Vöröskereszt. A BESZ-t pénzbeli támogatással fő támogatóként az MVM Paksi Atomerőmű Zrt [3]. és a Generali [4] a Biztonságért Alapítvány támogatta. További támogatóink a Balaton Fejlesztési Tanács [5], Alsóőrs, Balatonszemes, Balatonfenyves, Balatonmáriafürdő, Révfülöp és Balatonudvari Önkormányzata. A szolgálat telekommunikációs partnere a Telenor Magyarország [6]. Az önkéntesek folyadékpótlásáról a Coca-Cola Magyarország [7], bőrük védelméről a Dr. Kelen [8], étkezésük kiegészítéséről pedig a Nestlé Hungária Kft [9]. gondoskodott. A MÁV-Start Zrt. [10] és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium [11] jóvoltából önkénteseink 90%-os utazási kedvezménnyel utazhattak a szolgálat központja és strandok között. A Poli-Farbe Vegyipari Kft. [12] az önkéntesek szálláshelyének színesebbé tételével támogatott. A strandolók ellátását a VitaPlus Kft. [13] közel 1500 doboz 1×1 Kálcium Plus pezsgőtablettával támogatta.

Fotók: Csordás Ádám / Magyar  Ifjúsági Vöröskereszt