https://voroskereszt.hu/hirek/tamogasd-te-is-egy-ujszulott-elso-heteit/

Támogasd te is egy újszülött első heteit!


Adománygyűjtő kampányt indít a Magyar Vöröskereszt, a MOME-val közös BABA PAKK program folytatásához.

A Magyar Vöröskereszt és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tavaly novemberben, a Gyermekjogi Világnapon indította el a Baba Pakk nevű kezdeményezését, melynek keretében az elmúlt hónapokban országszerte 100 darab, különleges csecsemőgondozási csomaggal támogatták a kisbabát váró, vagy újszülöttet nevelő, nélkülöző családokat. A program folytatásához most lakossági adománygyűjtést hirdet hazánk legnagyobb humanitárius szervezete: a cél 10 millió forint összegyűjtése, melyből idén ősszel további 250 Baba Pakk-al tudnánk hozzájárulni a nehéz helyzetben élő családok megsegítéséhez.

A koronavírus-járvány az elmúlt közel másfél évben a szociális ellátórendszert is számos új kihívás elé állította. Felértékelődtek azok a megoldások, melyekkel komplexen, a fizikai érintkezést minimálisra csökkentve lehet segíteni a járvány kapcsán még nehezebb helyzetbe került csoportokat. A MOME Innovációs Központ Kreatív Fenntarthatóság HUB [1]-ja erre válaszul indította el a Segítő Pakkok kezdeményezését. Ennek egyik eleme a Baba Pakk csomag, amely már a Magyar Vöröskereszttel közösen, valamint a Magyar Védőnők Országos Egyesületének szakmai jóváhagyásával úgy került továbbfejlesztésre, hogy a csomag tartalmát képező csecsemőgondozási eszközök, beleértve a különleges mózeskosarat valamint tájékoztató anyagokat, a lehető legegyszerűbben legyenek összeállíthatók és szállíthatók. Az első 100 darab Baba Pakk-ot május végéig szállították el a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeteinek szociális szakemberei a velük kapcsolatban álló, nehéz helyzetű családoknak. Az eddigi tapasztalatok és visszajelzések alapján a csomagok jelentős segítséget nyújtottak a kisgyermeket nevelő szülőknek, hiszen így a járványhelyzet alatt nem kellett utánajárniuk és beszerezniük az elengedhetetlen gondozási kellékeket, anyagi erőforrásaikat pedig másra tudták átcsoportosítani.

A Baba Pakk részét képező öltöztetéshez, altatáshoz és fürdéshez kapcsolódó textíliák valamint gyógyszertári termékek mellett, a járványhelyzetre tekintettel bekészített eszköz- és kézfertőtlenítők is további segítséget jelentettek az első élethetekben.

A MOME hosszú távú célja, hogy a hazánkban országos szinten tevékenykedő segélyszervezetekkel, társadalmilag beágyazott egyesületekkel együttműködve olyan partnerségeket alakítson ki, amelyek a társadalmilag fenntartható tervezés hasznosságát felismerve lehetővé teszik a design szerepvállalásának kiterjesztését és beépülését a komplex szociális kihívásokra adott válaszreakciók sorába.

A Magyar Vöröskeresztnél azt kívánjuk elérni, hogy a Baba Pakk hosszú távon részévé váljon szervezetünk szociális segélyezési tevékenységének, ezáltal az első olyan országos léptékű kezdeményezés lehessen, amely a gyermeket váró és kisgyermeket gondozó családok megsegítésére fókuszál. Idén ősszel további 250 csomag összeállításával és célba juttatásával szeretnénk folytatni a programot. Ennek megvalósításához most lakossági adománygyűjtő kampányba kezdünk, mely a online adományozói felületünkön [2] valamint az alábbi adományozói modulon keresztül támogatható.

EDDIGI FELAJÁNLÁSOKCÉLTÁMOGATÓK
1.280.448 Ft10.000.000 Ft230 fő

Adományozni szeretnék

A 2021. októberéig zajló adománygyűjtés célja 10 millió forint összegyűjtése, melyet a Magyar Vöröskereszt az eszközök beszerzésére és a program kibővítésére fordít majd.

A gyűjtéssel párhuzamosan weboldalunkon elindítottuk a Baba Pakk-ok tájékoztató felületét (www.voroskereszt.hu/babapakk [3]) ahol többet lehet megtudni a programról, és már elérhető az eddigi eredményeket bemutató rövidfilm is Csemer Boglárka „Boggie” [4] énekesnő tolmácsolásában.