Szeptember 29. az élelmiszer-pazarlás elleni világnap
Sajtóközlemény
Budapest, 2025. szeptember 29.
Szeptember 29-én, az élelmiszer-pazarlás elleni világnapon a Magyar Vöröskereszt felhívja a lakosság figyelmét a tudatos élelmiszer-fogyasztás és a pazarlás elkerülésének fontosságára. A humanitárius szervezet azt is hangsúlyozza, hogy a megmaradt, de még fogyasztható ételek megfelelő módon történő felajánlása mások számára akár életmentő segítséget is jelenthet.
A Magyar Vöröskereszt 2022 májusa óta működtet központilag koordinált élelmiszermentési programot. A tevékenység során a szervezet tavaly több mint 920 tonna élelmiszert mentett meg a kidobástól, ebben a munkában mintegy 250 vöröskeresztes munkatárs több mint 200 partnerrel, 100 üzlettel dolgozott együtt országszerte. A humanitárius szervezet bízik abban, hogy az idei évben hasonló statisztikákkal zárhatja majd az évet. 2024-ben a legtöbb esetben pékárut mentettek, de jelentős volt a zöldségek és gyümölcsök jelenléte is a „segítő kosárban”. A Magyar Vöröskereszt ezeket az élelmiszereket az esetek többségében rászoruló emberekhez juttatja el, többek között családok átmeneti otthonába vagy hajléktalanszállókra, illetve lakossági élelmiszerosztás keretén belül, de éppúgy találkozhatunk úgy nevezett mentett élelmiszerrel családi napokon vagy véradóeseményen is.
A humanitárius szervezet a tudatos élelmiszer-fogyasztás előtérbe helyezésére különös figyelmet fordít, ebben pedig segítséget jelent a csomagolásokon feltüntetett fogyaszthatósági idő és minőségmegőrzési idő. Míg előbbi azt jelzi, hogy azt követően a termék veszít a minőségéből, de élelmiszerbiztonsági kockázatot nem rejt magában, addig utóbbi arra figyelmeztetés, hogy az adott dátum után már nem biztonságos az élelmiszer elfogyasztása. Meddig fogyaszthatók biztonsággal a különféle élelmiszerek? Ebben segít a Magyar Vöröskereszt honlapján elérhető útmutató plakát [1].
A Magyar Vöröskereszt 2030-ig tartó stratégiája globális kihívásként fogalmazza meg a felkészülést éghajlati- és környezeti válságokra is. Erre válaszként nem csupán a saját ökológiai lábnyomát, de az élelmiszerhulladék mértékét is igyekszik csökkenteni – teszi mindezt úgy, hogy legfőbb célját támogatja: segít a rászorulókon.
A Magyar Vöröskereszt élelmiszermentő tevékenységét bárki támogathatja a szervezet honlapján keresztül [2], de a szervezet egész évben örömmel fogadja a tartósélelmiszer-felajánlásokat, ehhez kérik, keressék fel az adott vármegyei vöröskeresztes szervezetet. [3]
Borítókép: Pályi Zsófia