https://voroskereszt.hu/hirek/junius-vegen-startol-a-balatoni-elsosegelynyujto-szolgalat/

Június végén startol a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat


Ezen a nyáron is vigyáznak a vöröskeresztesek a strandolókra. 2018-ban 18 strandon 304 elsősegélynyújtó teljesít szolgálatot a Balaton körül. A program fő támogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A programot bárki támogathatja a 1359-es adományvonal felhívásával.

A jól megérdemelt nyaralás alatt kevésbé figyelünk oda a különböző baleseti tényezőkre, amelyek miatt gyakran kellemetlenné vagy akár rövidebbé is válhat a nyaralásunk. A gondtalan pihenés elősegítésére Magyar Vöröskereszt idén már 12. alkalommal indítja el a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat [1]át. A programban részvevő, több mint 300 fiatal önkéntes a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látja el 12 Balaton-parti település 18 strandján, június 29. és augusztus 20. között. A fiatalok ezúttal is minden nap délelőtt 10 és este 6 óra között vigyázzák a strandolók gondtalan pihenését. A tavalyi évben a vöröskeresztes önkéntesek 2787 esetben segítettek, sőt egy esetben életet is mentettek. A leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés vagy a különböző sportsérülések.

„A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, a programban résztvevő balatoni strandok minden évben nagy örömmel veszik, hogy a vöröskeresztes fiatalok vigyáznak a fürdőzőkre. Évről-évre egyre nagyobb kihívás a BESZ megszervezése, mely teljes egészében támogatói és adó egy százalékos felajánlásokból valósul meg” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója. „Minden évben szeretnénk a BESZ-es strandok számát növelni, mert igény volna rá, de a forrásaink eddig ezt nem tették lehetővé. Bízunk benne, hogy a 1359-es adományvonalunkon és a www.voroskereszt.hu [2] oldalunkon keresztül indított gyűjtéseink jól sikerülnek. Mindenkit arra buzdítok, hogy hívja fel a 1359-et és támogassa a jövő évi Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat munkáját 250 forinttal” – hívta fel a figyelmet a főigazgató.

A Paksi Atomerőmű a BESZ legrégebbi támogatóinak egyike: a program megalakulása óta segíti annak munkáját, ezzel pedig hozzájárul a nyaralás biztonságához.

„Az idei évben már nem „csupán” anyagi támogatást nyújtunk, támogatjuk a nyári véradásra mozgósító kampányt is, mert nagyon fontos ügynek tartjuk a vérellátás biztonságát; legalább olyan fontosnak, mint a villamosenergia-ellátás biztonságát. Talán ebből is jól látszik, hogy a mi életünkben minden a biztonság körül forog: ez határoz meg mindent, ez áll minden más szempont felett. És egy atomerőműben ez így helyes” – mondta Iványi Krisztina, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs főszakértője.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatban résztvevő települések és strandok:

Északi part

Alsóőrs: Közösségi Strand

Balatonudvari: Központi Strand, Fövenyes Strand

Révfülöp: Szigeti Strand

Badacsony: Badacsonyi Strand, Tomaji Strand

Déli part

Balatonberény Közösségi strand

Balatonmáriafürdő: Hajóállomás. Fizetős strand

Balatonfenyves: Csalogány, Központi, Alsó

Balatonboglár: Platán

Balatonlelle: Napfény Strand

Balatonszemes: Élményfürdő

Balatonszárszó: Központi

Balatonföldvár: Nyugati Strand, Keleti Strand