https://voroskereszt.hu/gyermekszaj/a-programrol/

A programról


[1]

[1]

A PROGRAMRÓLA KEZDETEK


A Gyermekszáj Program 2010-ben indult az Amerika Ház Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt közös együttműködése révén, a programnak köszönhetően minden nap kerülhet friss kenyér és tej a nélkülöző családok asztalaira. A program az elmúlt években folyamatosan bővült, de elsődleges célja továbbra is a gyermekéhezés és a gyermekszegénység enyhítése.

Magyarországon a gyermekszegénység és a gyermekéhezés Eurostat adatok alapján is sok családot érint és még mindig súlyos problémának számít. A 2018-as összehasonlítás alapján az EU 28 tagországa közül Magyarország a negyedik a ragsorban a súlyos anyagi deprivációval érintett gyermekes családok összehasonlításában, rosszabb helyzetben csak Románia, Görögország és Bulgária van. A legérintetettebb csoportok az egyedülálló gyermekes családok és azok a családok, ahol három vagy több gyermek lakik egy háztartásban.

A Magyar Vöröskereszt az Amerikai Ház Alapítvánnyal közösen 2010-ben indította el Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Gyermekszáj programot nagyságrendileg 500 résztvevővel, amelyet később további négy megyére (Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád) és Budapestre is kiterjesztettek. A program keretén belül élelmiszerek osztása történik az öt megyében nélkülöző gyermekes családok, illetve budapesti iskolák, vöröskeresztes hajléktalanellátó intézmények számára az anyagi depriváció, a gyermekszegénység enyhítése céljából. A 2019-as év során az öt megyében összesen 56 vidéki helyszínen 1428 család részesült heti kétszer kenyér- és tejadományban. Lelkes önkénteseink bevonásával mintegy 12.400 liter tejet és 6.200 kg kenyeret juttattunk a családoknak hetente. 2020-ban szintén 56 településen már 1459 családot ért el a Program, miközben az adomány nagysága változatlan maradt.

Budapesten kezdetben, 2010-től nyolc kerületben havi, illetve kétheti gyakorisággal történt tartós élelmiszerek szállítása a Magyar Vöröskereszt területi irodáiba, amelyeket utána nélkülöző családok számára osztottunk ki. Ezen felül heti három alkalommal szendvicsalapanyagok szállítása történt iskolákba, illetve a vöröskeresztes hajléktalanellátó intézményekbe. A program budapesti jelenléte is bővült az évek során. A vidéki családok mellett jelenleg már tizenhárom kerületben havonta, illetve kéthetente szállítanak tartós élelmiszercsomagokat, amely éves szinten 9080 összeállított csomagot jelent, melyet utána önkénteseink osztanak ki a leginkább hiányban szenvedő, elsősorban gyermekes családoknak. Hétköznapokon átlagosan 400 hajléktalan ember részesül élelmiszerellátásban a Magyar Vöröskereszt intézményeiben, valamint munkatársaink az adomány által 470 diák élelmezését segítik elő minden egyes tanítási napon, további 30 diák pedig hétvégi úticsomag formájában jut még ellátáshoz.


A JÁRVÁNY ALATT


A vidéki programba bekerülési feltételek alapja, hogy legalább egy 18 év alatti gyermek éljen a családban, az egy főre jutó jövedelem ne haladja meg az előre meghatározott mértéket. Az adomány mértéke részben nő a gyermekek számával, azonban egy héten egy család maximálisan 5 kilogramm kenyeret és 10 liter tejet kaphat. 2019-ben a kritérium rendszerben az egy főre jutó jövedelem mértéke 35.000 forint, míg idén, 2021-ben ezt már 42.000 forintban határoztuk meg. A kritérium rendszert minden évben a résztvevő kollégákkal és a vezetőség tagjaival felülbíráljuk, figyelembe vesszük az aktuális társadalmi-gazdasági változásokat, illetve az egyéni élethelyzeteknek is teret engedünk méltányosság keretén belül. A legtöbb településen együttműködünk az önkormányzattal és annak intézményeivel (pl. családsegítő és gyermekjóléti szolgálattal).

Kiemelt figyelmet fordítunk a többgyermekes családokra

A program 2020-ban, a koronavírus-járvány ellenére is folytatódott, sőt bizonyos feltételek megváltoztatásával több család maradhatott a Gyermekszáj Programban. Azok a családok, akik tartós beteget vagy fogyatékkal élő gyermeket ápolnak, a gyermek életkorára való tekintet nélkül maradhatnak a programban. Szintén maradhatnak azok a családok, amelyekben egy fiatal nehéz szociális körülmények ellenére köz- vagy felsőfokú tanulmányokat végez és már betöltötte 18. életévét, a család egyfőre jutó jövedelmébe beleszámít, ugyanakkor az adomány mértéke nem változott.


TÁVLATI TERVEK


2020-ban az Auchan az Ifjúságért Alapítvány is beszállt a Gyermekszáj programba, nagyvonalú adományuknak köszönhetően Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy új településen, Hernádvécsén az év végéig tudtunk hetente kétszer tejet és kenyeret adni a nehéz sorsú gyerekes családoknak, akiknek a helyzetén a koronavírus járvány többnyire csak rontott. Az észak-magyarországi régióban két hatgyermekes, két ötgyermekes, hét négygyermekes, tizenhat háromgyerekes, hat kétgyermekes és két egy gyermeket nevelő család részesült a támogatásban, amely hetente 334 liter tejet és 167 kilós kenyeret jelentett. Budapesten pedig nagycsaládosoknak osztottak ki havonta 140 tartós élelmiszercsomagot, decemberben ez a szám a megnövekedett igényekre való tekintettel 350-re emelkedett.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Sebestyén Pékség is termékekkel segíti az adományozást

Az együttműködés 2021-ben is folytatódott. Az Auchan nemzetközi alapítványa a támogatás lejártát követően úgy döntött, nem engedi, hogy teljesen leálljon a program, ezért további négy hónapra biztosítja a családoknak juttatott alapélelmiszerek költségét, így újra friss kenyér és tej kerülhet a borsodi családok asztalára. Így Hernádvécse után, ahol 41 család kap tejet és kenyeret, Felsődobsza is bekerült a programba, ezzel 24 család élelmezési gondjain tud a Magyar Vöröskereszt enyhíteni az Auchan Magyarország jóvoltából az év első négy hónapjában. Az igény továbbra is fennáll, sőt növekszik, de sajnos csak a rendelkezésre álló forrásoknak megfelelően tudjuk segítő tevékenységünket folytatni.


TÁMOGATOM A PROGRAMOT!


EDDIGI FELAJÁNLÁSOKCÉLTÁMOGATÓK
3.472.008 Ft5.000.000 Ft351 fő

Adományozni szeretnék