https://voroskereszt.hu/hirek/veget-ert-a-balatoni-elsosegelynyujto-szolgalat-2021-es-idenye/

Véget ért a 2021-es Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat


Kétezerötszáz szakszerűen ellátott sérülés – ez a 2021. évi Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ) mérlege. A Magyar Vöröskereszt önkéntes elsősegélynyújtóinak idén is a kagylók okozta vágások, valamint a nap okozta rosszullétek adták a legtöbb feladatot.

Augusztus 22-én zárult a 2021-es Balatoni Elsősegélynyújtó szolgálat, amelyet a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt és a Magyar Vöröskereszt 15. alkalommal szervezett meg.

A szolgálatban részvevő 284 fiatal önkéntes a vízben és a vízparton szerzett sérüléseket látta el 13 Balaton-parti település 19 strandján, július 07. és augusztus 22. között.

Idén az önkéntesek 2483 esetben segítettek. A leggyakoribb sérülések közé tartozott a kagyló okozta vágás, a rovarcsípés vagy a különböző sportsérülések és a nap okozta rosszullétek (napszúrás/hőguta).

A legeseménydúsabb napok augusztus 14-én volt, ezen a szolgálati napon összesen 98 alkalommal fordultak a strandolók a vöröskeresztes elsősegélynyújtókhoz. A szolgálat ideje alatt a Balatonfenyves Központi strandon keresték fel legtöbbször az elsősegélypontot, ahol 214 alkalommal volt szükség az önkéntesek munkájára.

A szolgálat 2007-es indulása óta összesen 47 670 esetet láttak el szakszerűen a vöröskeresztesek és nyolc esetben történt közvetlen életmentő beavatkozás.

Akik idén is kiálltak a balatoni életmentés mellett:

Hazánk legnagyobb humanitárius szervezete ezen a nyáron is támogatók bevonásával tudta elindítani a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot, amelynek fő támogatója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A KulcsSoft Esély Alapítvány az idei évben „örökbe” fogadta Alsóőrs fiatal életmentőit. További pénzbeli támogató a Házi Patika online platform. A szolgálat telekommunikációs partnere a Telenor Magyarország. Az önkéntesek folyadékpótlásáról a Coca-Cola Magyarország, kiegészítő étkezésükről a Nestlé és Nissin Foods, bőrük védelméről pedig a Dr. Kelen gondoskodik. A MÁV-Start Zrt. és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 90%-os utazási támogatást ad az önkénteseknek a szolgálat központja és strandok közötti közlekedésre. A strandolók ellátását a VitaPlus Kft. közel 1500 doboz Kalcium Plus pezsgőtablettával támogatta.

A Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat hivatalos oldala: www.voroskereszt.hu/elsosegely/balatoni-elsosegelynyujto-szolgalat/ [1]

A szolgálat működéséről készült képek az alábbi bejegyzésben találhatók [2].