Az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc idején a Magyar Vöröskereszt segélyező munkát végzett, amely során nem maradt egyedül – az egyes nemzeti társaságok azonnal megindították segélyszállítmányaikat Magyarország felé. A Lengyel Vöröskereszt az elsők között indított vérkészítményekkel feltöltött repülőgépet Budapestre, október 25-én. Október végén pedig Ausztriából, Lengyelországból, Svájcból és a Nemzetközi Vöröskereszttől is érkeztek további szállítmányok, melyek többek között vért, gyógyszert, építőanyagot, élelmiszert, bútort, szenet, ruhaneműt és pénzt is tartalmaztak. Így a Vöröskereszt a legnagyobb tűzharc idején is elláthatta a kórházakat kötszerrel, gyógyszerekkel, ágyakkal, ágyneműkkel és élelemmel. A szervezet felhívására több százan jelentkeztek egészségügyi munkára és önkéntes véradásra.

Mindezek mellett a Magyar Vöröskereszt az élelmiszerek szétosztásában is részt vállalt. Elsősorban különleges élelmiszercikkeket osztott, melyek között szerepelt édesség, csokoládé és citrom, valamint déligyümölcs.

A Magyar Vöröskereszt nyilvántartásai szerint a Vöröskereszt és testvérszervezetei, valamint a Nemzetközi Vöröskereszt humanitárius akciójának keretében Budapesten 615 ezer, vidéken 400 ezer szükséget szenvedő személy kapott támogatást.

Források: