https://voroskereszt.hu/hirek/tiz-perced-csak-van-ra-hogy-megtanuld-az-ujraelesztest/

Tíz perced csak van rá, hogy megtanuld az újraélesztést!


Az Újraélesztés Világnapján a koronavírus járvány elleni védekezés jegyében elmaradnak a központi kampányesemények, helyettük a helyi közösségek újszerű megszólításán dolgozik a humanitárius szervezet.

A koronavírus járvány ellenére 30 rendezvényen összesen 852 fő sajátított el alapvető elsősegélynyújtó ismereteket a Magyar Vöröskereszt Hősképző kampányának első hónapja alatt.

A hazai statisztikák alapján évente mintegy 20 000 ember veszti életét hirtelen szívhalál következtében. Az esetek több mint a felénél a halálozás elkerülhető lenne, ha valaki időben megkezdené az újraélesztést. Ennek ellenére 1000 emberből mindössze 20-25 fő nyilatkozik úgy, hogy súlyos rosszullét esetén oda merne menni és szakszerű segítséget tudna nyújtani egy bajba jutottnak. A Magyar Vöröskereszt szakemberei és önkéntesei azért dolgoznak, hogy ez az arány érdemben javuljon hazánkban.

 

10 percbe telik megtanulni, de életet menthet!

A legfontosabb életmentő fogások elsajátítására elegendő lehet mindössze 10 perc. Erről számos helyi programon győződhetnek meg az érdeklődők az Újraélesztés Világnapján. Pest megyében és a fővárosban ingyenes csecsemő- és gyermek újraélesztési tanfolyamra várják az érdeklődőket. Baranyában és Békés megyében iskolai egészségnapokon és sportnapokon mutatják be a biztonságos újraélesztést a fiataloknak. A rendezvények támogatására „Hősképző táskákat” állított össze a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, amelyben a gyakorló kötszerek mellett a fertőzés megelőzésére használható védőeszközök és egy kismajom is helyet kapott.

A majomsereg már felkészült a segítségre!

Mostantól ez a játékfigura is segíti a kisgyerekek oktatását. Ahol az óvintézkedések miatt nem lehet kitelepülést szervezni, ott az újraélesztés gyakorlására alkalmas újraélesztési gyakorlóbabákat ki lehet kölcsönözni október végéig. Az eszközök átvételekor az iskolák, vagy a helyi közösségek képviselőit a fantom szakszerű fertőtlenítésére és biztonságos használatára is felkészíti a szervezet. Az országban elsőként Heves megyében valósult meg ez a kölcsönző program, ami ma már az ország számos pontján elérhető. Az egri és a gyöngyösi vöröskeresztesek komoly feltételhez kötötték a kölcsönzést. Akik elkérték az eszközt, azoknak egy újraélesztéssel kapcsolatos videót vagy animációs rövidfilmet kellett elkészíteniük cserébe. A kisfilm-pályázat eredményhirdetése is az Újraélesztés Világnapján lesz.