A 2010. október 4.-én bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa hazánk legnagyobb ipari szerencsétlensége, mely összesen tíz ember életét követelte, többen megsérültek és több száz ember otthona vált lakhatatlanná Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeken.

A Magyar Vöröskereszt azonnal elindította saját segélyműveletét. Munkatársaink és önkénteseink már a katasztrófát követő órákban megérkeztek a helyszínre ahol védőfelszerelést, élelmiszert valamint ásványvizet osztottak a rászorulóknak és a mentésben résztvevőknek. Több kollégánk tagja volt annak a kutatócsapatnak, amely a katasztrófa túlélőit és áldozatait kereste.

A segélyakció keretében egy év alatt 17 ezer élelmiszer és 14 ezer vegyi áru csomagot, valamint 130 ezer palack ásványvizet osztott ki a Magyar Vöröskereszt Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeken. A devecseri orvosi rendelő újra indulását defibrillátorokkal és egyéb orvosi műszerekkel támogattuk.

Hosszú távú segítség

Az elmúlt 10 évben közösségi alapú lakossági programokkal segítettük a térségben élőket. A katasztrófa utáni adományosztást folytatva, fokozatosan áttértünk az újrakezdéshez szükséges háztartási eszközök biztosítására. Több mint 2500 háztartási gépet (mosógépeket, gáz-és villanytűzhelyeket, hűtőszekrényeket, mikrohullámú sütőket, porszívókat, stb.) és számos használati eszközt vásárolt a Magyar Vöröskereszt Veszprém Megyei Szervezete a rászorulók ingóságainak pótlására, valamint részt vettünk házfelújításokban és házépítésben is. Ennek keretében vállaltuk több vörösiszap-károsult család házának felújítását és a devecseri általános iskola renoválási munkálatait, továbbá anyagilag támogattuk 11 család házvásárlását. A 2010-es tél beálltáig öt család számára könnyűszerkezetes melléképületek építését oldotta meg a szervezetünk, egyes családok pedig a kerti munkákhoz szükséges eszközöket kaptak.

A katasztrófát követő egy évben igyekeztünk minél jobban felmérni a helyi károsultak igényeit. A felmerült szükségletekre válaszul egy olyan programot dolgoztunk ki, melynek keretében közösségi alapú projektek elindításával segítettük a lakosságot. A Magyar Vöröskereszt Somló Térségi Programjának részeként kialakítottunk egy közösségi teret, ahol  többek között egészségnevelő és elsősegélynyújtást népszerűsítő programokat szervezetünk, valamint katasztrófa-készenléti tájékoztatókat tartottunk. Különösen nagy hangsúlyt fektettünk a térségben élők pszicho-szociális segítésére is, melynek keretében konzultációkat tartottunk és tájékoztató anyagokat készítettünk.

A katasztrófa utáni közvetlen eseményekben, és az azt követő helyreállítási munkálatokban több olyan vöröskeresztes munkatárs és önkéntes is részt vett, akik akadályt nem ismerve segítették bajbajutottakat.

Csige István Zoltán a katasztrófa helyszínén

Csige István Zoltán, a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti referense az elejétől fogva a helyszínen segítette a helyreállítást és túlélők kutatását. Tetteiért Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere Rendkívüli Helytállásért vörösiszap-katasztrófa érdemjel” kitüntetésben részesítette.

Megemlékezés és Emlékkiállítás az Empathy Café & Bistro-ban

A tizedik évforduló kapcsán a Magyar Vöröskereszt is képviseltette magát a Devecserben tartott, koszorúzással egybekötött hivatalos megemlékezésen, ahol többek között beszédet mondott Molnár András, a Magyar Vöröskereszt katasztrófa-készenléti referense. Ezzel párhuzamosan a Magyar Vöröskereszt fővárosi székházában található társadalmi vállalkozásunkban, az Empathy Café & Bistro-ban egy egész októberben megtekinthető fotókiállítással tisztelgünk a mentésben résztvevő vöröskeresztesek előtt.

Helytállásukból más nehéz helyzetekben is erőt meríthetünk!
[/av_textblock]