„A” komponens: Eszközbeszerzés

1. A Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete a TEA-2014. pályázati kiírás „A” komponensére beadott terve alapján 325.000 forintot nyert el.
A pályázati támogatásból a Laerdal cégtől 4 elemből álló gyermekméretű, újraélesztéshez alkalmas baba-szettet vásároltunk, valamint sikerült pótolnunk korábban vásárolt babákhoz a használat során tönkrement alkatrészeket.
A beszerzés révén a megyei szervezet eszközállománya új elemmel bővült, mely bemutatóinkat a látogatók számára még érdekesebbé, változatosabbá teszi.

2. A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete a Társadalmi Elsősegélynyújtás Alaprész 2014-es pályázati kiírás „A” komponensében két félautomata oktató defibrillátor beszerzéséhez nyert támogatást 325 000 Ft összegben.

A felszerelések beszerzése után önkénteseket és munkatársakat képeztünk ki arra, hogy a megfelelő használatot a bemutatóinkon ismertetni tudják az érdeklődőkkel. A beszerzés óta Somogy megye több területén voltak bemutatóink, egyebek között a Balaton-parti településeken is. A programban 10 önkéntest és 8 munkatársat készítettünk fel a bemutatókra, melyeken változó, ám nem tervezhető létszámban vesznek részt az érdeklődők.

3. A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete a TEA pályázaton nyert költségeket három képzés eszközeinek finanszírozására fordította.

A támogatásból, a képzési gyakorlókötszereken kívül, olyan minőségi, nagyszabású elsősegély felszerelést – teljesen felszerelt, nagyméretű, láthatósági csíkokkal ellátott, piros elsősegély táskák – sikerült beszerezni, amelyeket azokon a rendezvényeken, ahova elsősegély ügyeletként kérik fel a szervezetet, fel tudják használni a segítők.

Az elsősegély felszereléseknek azóta a szervezet már nem egyszer vette hasznát, hiszen sokszor kapnak felkérést nagyszabású rendezvények, sportesemények biztosítására.

Ilyen program volt a 2014. szeptember 14-én megrendezésre kerülő 29. Wizz Air Félmaraton, ahol a szervezet önkéntesei frissítőpontokon, valamint ketten közülük kerékpáros segítőként vigyáztak a futók testi épségére. Szintén részt vettek az októberi Spar Budapest Maratonon, ahol hasonló módon látták el a feladataikat: általános rosszullétek, felületi sebzések és horzsolások.

A futóversenyeken kívül egyéb más céges rendezvények biztosításában is szerepet játszottak a piros hátizsákok, s a biztonság kedvéért a decemberi Mikulásgyár területére is kivittek egyet, hátha történik valakivel valami baleset.

Összességében nagyon hasznosak a táskák, amelyek még jó ideig fognak remélhetőleg szolgálni!

„B” komponens: Baleset – szimuláció képzés és felkészítés

A Magyar Imitációs Társaság és a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete a Társadalmi Elsősegélynyújtás Alaprész 2014-es pályázati kiírás „B” komponensének finanszírozása segítségével 30 szabolcsi diákot képeztek ki a baleseti szimulációra. A képzésnek a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bázisintézménye, a Kandó Kálmán Közlekedési SZKI, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium nyújtott otthont. A kisvárdai, vásárosnaményi és helyi bázisiskola vöröskeresztes diákjai korábban már szert tettek a legfontosabb elsősegély-nyújtási ismeretekre, 2014 májusában pedig a felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Verseny – idén Nyíregyházán megrendezésre került – döntőjén működtek közre.

„C” komponens: Elsősegély tevékenységek népszerűsítése

1. A Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete a TEA-2014.pályázati kiírás „C” komponensére beadott programterve alapján 100.000 forint támogatást nyert el. A támogatást az Elsősegélynyújtás Világnapja alkalmából szervezett Életmentés Hete elnevezésű program lebonyolítására fordítottuk, mely keretében általános iskolásoknak az Agria Plazában komplex rendezvényt, felnőtteknek szimulációs bemutatókat, valamint ingyenes elsősegély képzéseket, ún. „villám-tanfolyamokat” szerveztünk.

2. A Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete a Magyar Vöröskereszt Társadalmi Elsősegélynyújtó Alaprész 2014. évi pályázatának támogatásával Légy készen! néven elsősegélynyújtó világnapi programot szervezett 2014. 09. 14-én a szegedi Napfény Parkban. A programon 8 munkatárs és 19 önkéntes tevékenykedett. A nap folyamán a célcsoport családok számára a laikus elsősegélynyújtás alapjait mutattuk be interaktív állomásokon. Ilyenek voltak: sebkészítés, kötözések, újraélesztés, fektetések, és macigyógyítás.

3. Nyilvánosan rendezte meg megyei elsősegélynyújtó versenyét a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei és Hajdúböszörmény Területi Szervezete május 8-án Hajdúböszörmény megújult főterén. Megrázóan hatásos mentési bemutató kísérte több érdekesség mellett a programot, mely a Magyar Vöröskereszt Társadalmi Elsősegélynyújtó Alaprész 2014. évi pályázatának támogatásával valósult meg.

Öt baleset következményének lehettek tanúi a járókelők május 8-án Hajdúböszörményben a Bocskai téren. Szerencsére mindegyik valószerűen eljátszott eset, zömmel a megyei elsősegélynyújtó verseny próbatételei, amelyekben élethű műsebeket, rosszullétes és sérült betegeket kellett ellátniuk az ötfős csapatoknak. Általános-, középiskolások és felnőttek mérték össze tudásukat.

A verseny a Vöröskereszt világnapjához kapcsolódó ünnep is az esemény része volt, mely során a megyei szervezet munkatársai életmentő vöröskeresztes feladatokba vonta be az érdeklődőket a hajdúk fővárosának megújult főterén.

Csattanás a főtéren

Az egész napos látványos eseményt életszerű bemutató zárt, melynek keretében mentőhelikopter landolt 15.00 órakor a Kossuth és Jókai utca kereszteződésében. A szakemberek súlyos balesethez érkeztek, és bekapcsolódtak az életmentésben már aktívan résztvevő mentősök, tűzoltók, rendőrség munkájába. A hatásos bemutató szervezője – a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei és Hajdúböszörmény Területi Szervezete – az elsősegélynyújtás életmentő szerepére, a baleset-elkerülésre hívta fel a figyelmet.

„D” komponens: Elsősegély tevékenységeket népszerűsítő helyi marketing tevékenység

A Magyar Vöröskereszt Heves Megyei Szervezete a TEA-2014. pályázati kiírás „D” kategóriájában 100.000 forint támogatást nyert el.
A támogatásból az Életmentés Hete elnevezésű programsorozat keretében egy sajtókampányt szerveztünk, mely két televíziós megjelenést, négy rádió beszélgetést és egy ingyenes hirdetést tartalmazott. A támogatásból plakátokat és pólókat készítettünk.

„Ilyenkor érzem azt, hogy érdemes volt elvégezni az elsősegélynyújtó képzést” – az életmentő püspökladányi diáklány, Korponai Viktória szavaira is felhívtuk a figyelmet nyári akciónkban, melynek célja az elsősegélynyújtás népszerűsítése volt. A Tudd és tedd című – az elsősegélynyújtó tevékenységet népszerűsítő helyi marketing tevékenységre irányuló projektet – a Magyar Vöröskereszt Társadalmi elsősegélynyújtás alaprészében nyert támogatásból valósította meg a Hajdú-Bihar Megyei Szervezet.

Elsősorban a fiatalokat céloztuk meg
a projektben. Szórólapot nyomtattunk, amely nyomatékosan felhívta a figyelmet az elsősegélynyújtás fontosságára. Aki kézbe vette, olvashatott benne arról, hogy balesetnél vagy rosszullét esetén a beteg élete a helyszínen lévő laikusokon múlhat. Megtudhatta azt is, hogy hétköznap számtalan módon hasznosíthatja az elsősegélynyújtás ismereteit segítve családjában, környezetében élőket. Megismerkedhetett egy jó gyakorlattal, egy életmentő diáklány történetével. A „Tudd és tedd” című akció legmarkánsabb eleme egy akció volt: kedvezményes képzésen vehettek részt a leggyorsabban jelentkező diákok a Megyei Vizsgaközpontban.

A szórólappal párhuzamosan sajtóanyagot küldtünk ki a helyi és megyei médiának is, mely nagyon pozitívan állt a kezdeményezésünkhöz és segítette promóciós tevékenységünket.

Az érdeklődés nem maradt el: négy tanfolyamon kaptak kedvezményt diákok. A fiatalok hasznosan és tartalmasan töltötték e nyári napokat, és elsajátították az elsősegélynyújtás alapvető ismereteit, fogásait.

A képzésen nem csak elméleti tudáshoz jutottak, hanem gyakorlati ismeretekhez is. Élethű sérüléseken gyakorolhatták a kötözéseket. A szakemberek baleseti szituációkban mutatták be a stabil oldalfektetést, a betegvizsgálat folyamatát és az újraélesztést. A képzés után jó néhányan vizsgára is jelentkeztek, hiszen a jogosítvány megszerzéséhez is szükség van erre a tudásra – ahogy azt a szórólapon, a sajtóanyagban is hangsúlyoztuk.

„E” komponens: Kortárs ifjúsági elsősegélynyújtó program szervezése

A Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete a Magyar Vöröskereszt Társadalmi Elsősegélynyújtó Alaprész 2014. évi pályázatának támogatásával Kötözz-ködj! néven elsősegélynyújtó világnapi programot szervezett 2014. 09. 14-én a szegedi Napfény Parkban. A programhoz 2 munkatárs, 53 önkéntes és közösségi szolgálatos kapcsolódott. A program keretében a háromszögletű kendővel való kötözést tanulták meg a fiatalok és propagálták a családok, gyerekek számára.

A Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei és Debreceni Területi Szervezete 2014. október 26-29. közötti időszakban – az őszi szünetben – rendezte meg baleseti szimulációs képzését a Magyar Vöröskereszt Társadalmi Elsősegélynyújtó Alaprész 2014. évi pályázatának támogatásával.

A szervezők alapvető törekvése az volt, hogy a megye több településeiről is érkezzenek fiatalok, ennek fényében a megye hat településéről 19 önkéntes fiatal kapcsolódott be a munkába.

Az együtt töltött tanulás célja – mely a fiatalok a tanfolyamon mutatott lelkesedését látva igazolható -, hogy a résztvevők hosszú időn át segítik majd a szervezet elsősegélynyújtás népszerűsítése területén végzett munkáját és még színesebbé, látványosabbá teszik a rendezvényeiket. A megszerzett tudás szinten tartása, valamint a szervezettel való kapcsolat erősítése érdekében havonta egy-egy alkalommal a területi szervezetek ismétlő foglalkozásokat tartanak majd számukra.

A Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezete Magyar Vöröskereszt Társadalmi Elsősegélynyújtó Alaprész 2014. évi támogatást nyert képzései 2014 júniusától decemberéig két témában, három alkalommal valósulnak meg.

A képzési témák elsősegélynyújtási ismeretek és elsősegélynyújtás témájú kortárs előadói ismeretek. A képzéseken mintegy 30 főt érünk el elsődleges célcsoportként, akik aktív résztvevőként jelennek meg a programon, jellemzően budapesti középiskolák delegálásában, az intézmények közösségi szolgálati programpalettájuk keretében.

Ennek sokszorosát érjük el másodlagos célcsoportként, akik vagy a fiatalok által megszerzett tudásnak köszönhetően elsősegélynyújtásban részesülnek olyan, szakmai partnereinkkel közös rendezvényeken, mint a Wizz-Air félmaraton, a Spar Maraton, vagy a PeCsa rendezvényei és koncertjei.

Ezeken az eseményeken a kiképzett fiatalok gyalogőri feladatokat látnak el a helyszínt biztosító mentőszolgálatok felügyelete mellett, így a szervezők, a résztvevők és a látogatók egyaránt nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

A fent leírtakon túl még ennél is szélesebb kört érünk el a kortárs előadók iskolai bemutatóin, ahol laikus, alapszintű tudást szereznek a résztvevő diákok, hallgatók, mely által szélesebb körhöz juthat el az üzenet:

„Az elsősegélynyújtást megtanulni gyerekjáték!”