Fotók: Victor Lacken

Szilvia

Szilvia eredeti foglalkozását tekintve pedagógus, a Biztos Kezdet Gyerekház vezetőjeként dolgozik, amit a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete tart fent. Jelenleg azonban a győri befogadóhelyen tevékenykedik fáradhatatlanul. Pihenésre azonban mindenkinek szüksége van. Szilvia azt meséli, a pihenésben is az a legjobb, hogy mikor elköszön a befogadóhelyen ideiglenesen lakó gyermekektől, ők egyből odaszaladnak hozzá, átölelik és csillogó szemekkel kérdezik: mikor jössz vissza?

Zsanett

Zsanett már két éve dolgozik a Magyar Vöröskereszt megyei szervezeténél mint COVID-koordinátor és egészen eddig a lakosság koronavírus tesztelésén dolgozott. Két nappal a háború kitörése után pedig már mentőautókat készített elő arra, hogy szolgálatba álljanak a határ mentén. Hétvégente gyakran önkénteskedik a győri befogadóhelyen, ahol hétköznaponként a napi feladatok ellátását szervezi.

Látogatásunk alkalmával közel 150 menekült lakott a befogadóhelyen, köztük többségében gyermekek és nők.

Étkeztetés a befogadóhelyen

Napi háromszori étkezést biztosítani a befogadóhelyen a vöröskeresztesek, szoros együttműködésben a helyi önkormányzattal és más civil szervezetekkel.

Oktatás a befogadóhelyen

Az oktatás is egy kiemelten fontos szolgáltatás a befogadóhelyen, ahol minden gyermek a korosztályának megfelelő csoportban tanulhat. Mikor az oktatás elindult, a tanítást a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei Biztos Kezdet Gyerekházainak munkatársai vállalták, ezt a feladatot már átvette tőlük az illetékes tankerület. A képen Zachary Györgyi éppen órát tart a Magyar Vöröskereszt által berendezett tanteremben.

Ági néni

Ági már 24 éve önkénteskedik a Magyar Vöröskeresztnél. Általában véradásokat szervez Csikvándon, ahol aktív tagja a helyi Vöröskereszt Szervezetének. A befogadóhely lakói szerint Ági néninek hatalmas türelme van, még akkor is ha minden nap új nehézségekkel találja szembe magát, ami 70 évesen már kihívás lehet. De még a legnehezebb pillanatokban is az emberségesség motiválja Ágit és azt mondja: ha valaha ilyen helyeztben találná magát, nagyon örülne, ha valaki segítene neki.

Bogi, Csilla (hátul), Jázmin, Katica, Szandi

Csilla és Katica párjai testvérek, akik mindketten Magyarországon dolgoznak. Bogi Katica lánya, míg Jázmin és Szandi Csilla gyermekei. A két család Kisbégányból menekült el, két nappal a háború kitörése után. A határon sokat kellett várakozniuk az átkelésre a hideg időben pedig meg is fáztak kicsit. Már a háború kitörése előtt sem volt könnyű dolguk, a térségben ugyanis kevés munkalehetőség adódott, mégis nem telik el úgy nap, hogy ne vágynának a hazatérésre.

Csilla

Csilla nagyon hálás, hogy végre biztonságban lehet és nem kellett különválnia a családjától. Bár szeretne hazatérni, úgy érzi, hogy a gyermekei érdekeit kell szem előtt tartania és várnia, ameddig újra béke nem lesz országukban.

Katica

Katicának két testvére maradt Ukrajnában, akik nem tudtak átjönni a határon. Azt meséli, hogy igazán félelmetes volt elhagyniuk a hazájukat és elindulni egy idegen helyre, egy idegen városba, nem tudva, hogy mikor less vége a háborúnak. A határon sok embert láttak, akik könnyek között búcsúztak egymástól.

Szandi

Szandi 12 éves és nagyon örül, hogy tanulhat a befogadóhelyen, bár otthon annyira nem szeretett tanulni. Csilla azt mondja, hogy a lányai hatalmas mosollyal az arcukon jönnek ki a tanórákról, annyira élvezték az oktatást.

Bogi és Szimonetta

Szimonetta március 9-én született, azon a napon amikor a győri befogadóhely megnyitotta kapuit. Anyukájának, Boginak egy külön babaszobát rendeztek be, ahol nyugalomban gondoskodhat a kicsiről. Szimonetta császármetszéssel született, így a vöröskeresztes dolgozók és önkéntesek gyors válaszadása a szülés megindulása után életmentőnek bizonyult. A befogadóhelyen több várandós kismamát is ellátnak szakképzett védőnők.

Iroda

Iroda a befogadóhelyen. A vöröskereszteseknek gyakran igen kevés idő jut az ebédszünetre, annyi feladatuk van. De amikor végre szusszanhatnak egyet, az irodában gyűlnek össze, ahol egyebek közt megbeszélik a napi eseményeket is.

Hajni

Hajni hivatásos szociális munkás, a Magyar Vöröskereszt megyei szervezetének szenvedélybetegekkel foglalkozó intézményében dolgozik. Számára nagyon fontos mindaz, amit a Vöröskereszt képvisel. Azt meséli, hogy először nehéz volt hozzászokni a piros egyenruhához, de amint felveszi, érzi, hogy most valami csodálatos történik.

Ilona

Ilona szociális gondozó és ápoló, emellett pedig rengeteg végzettséggel rendelkezik, azonban jelenleg főállású önkéntesként segíti a Magyar Vöröskeresztet. A befogadóhelyen üzemel egy mini-gyógyszertár, amelynek segítségével a könnyebb lefolyású betegségeket hatékonyan tudják gyógyítani, bármilyen vészhelyzet esetén pedig Ilona elkíséri a pácienseket a kórházba. Hosszas előkészítés után lehetségessé vált, hogy beoltathassák a gyermekeket azokkal a védőoltásokkal, amelyek Ukrajnában nem kötelezőek, viszont Magyarországon azok.

Mivel az épületet olyan 9 évig nem használták napi rendszerességgel, a csövek állapota nem teszi lehetővé az ivóvíz fogyasztását, így egy lajtoskocsi segítségével biztosítják a befogadóhely ivóvíz ellátását. Szilvia pedig arra is figyelmet fordít, hogy a legkisebbek hamar megtanulják, mekkora érték is a víz.

Kun Szilvia, megyei igazgató

Kun Szilvia, a Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezet igazgatója, aki a 2015-ös menekültválság alatt szerzett tapasztalatainak köszönhetően gördülékenyen tudja vezetni a jelenlegi folyamatokat. A befogadóhely működtetése mellett adománygyűjtésekkel és adminisztratív teendőkkel is foglalkoznia kell, de amire igazán büszke, hogy a helyi segítő munkában és koordinálásban kiemelkedő szerepe van a Magyar Vöröskeresztnek.