A világnapot az ENSZ harminckét éve még mozgó dátummal, október második szerdájára helyezte, a konkrét napot, tizenharmadikát, 2009-ben jelölték ki. A katasztrófavédelem a Magyar Vöröskereszttel együtt hosszú évek óta véradást szervez ennek a jeles napnak az alkalmából.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete évente egy-egy témát állít a világnap fókuszába, 2016 óta a katasztrófakockázatok csökkentését célzó Sendai Seven kampány egy-egy célkitűzése van a középpontban. 2021-ben immár a hatodiknál tartanak, amely a nemzetközi együttműködést sürgeti a fejlődő országok katasztrófaveszélyének és az általuk okozott veszteségek csökkentésére.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szokásos világnapi üzenetében az idén, egyebek mellett, arról beszélt, ahhoz, hogy az emberiség meg tudjon felelni a 21. század kihívásainak, csökkenteni kell a rendszeresen előforduló veszélyeket. Mint mondta, az egyre gyakrabban és egyre súlyosabban jelentkező katasztrófák megkövetelik az erőteljesebb humanitárius segítségnyújtást. António Guterres úgy fogalmazott, ha csak 24 órával korábban sikerülne előre jelezni egy-egy vihart vagy hőhullámot, azzal harminc százalékkal lehetne csökkenteni a keletkező károkat, ugyanakkor sok alacsony vagy közepes jövedelmű ország nem rendelkezik megfelelő korai riasztórendszerrel.
Amikor pedig beüt a katasztrófa, tette hozzá, a fejletlen egészségügyi rendszer, a gyenge infrastruktúra még kiszolgáltatottabbá teszi ezeket az államokat, évtizedek fejlődésének eredményei tűnhetnek el pillanatokon belül.

Az idei véradóeseményen összesen ezernyolcvan katasztrófavédelmi munkatárs jelentkezett! A legszorgalmasabb immár hagyományosan Győr-Moson-Sopron megye volt, ott kétszáznyolcvanegyen nyújtották a karjukat, adtak vért és ezzel segítettek a gyógyulásra váró betegeknek.

Fotók: Szőke Péter / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság