https://voroskereszt.hu/hirek/orszagos-onkentes-program-indul-a-magyar-voroskeresztnel/

Országos önkéntes program indul a Magyar Vöröskeresztnél


Európai Uniós támogatással országos önkéntes programot indít a Magyar Vöröskereszt.

A résztvevők bekapcsolódhatnak a véradásszervezésbe, az elsősegélynyújtás népszerűsítésébe, a katasztrófavédelmi és szociális terület munkájába. A három év alatt közel kétszázan juthatnak jogosítványhoz, de a Vöröskereszt támogatja a közúti elsősegélynyújtó képzés elvégzését és a nyelvtanulást és az önkéntes szerződés időtartamára kifizeti a programban résztvevők helyett az egészségügyi szolgáltatási járulékot is.

A Magyar Vöröskereszt 2018 januárjában új országos programot indít, melynek célja a fiatal felnőttek megismertetése az önkéntességgel és olyan komplex képzések és szolgáltatások nyújtása melyek révén a célcsoport munkaerőpiaci és foglalkoztatási helyezte javítható.

A projekt keretében a szociális segítésre, az elsősegélynyújtásra és a katasztrófavédelmi területen végezhető önkéntes tevékenységre koncentrálunk. A bevonni tervezett önkéntesek számára olyan gyakorlati tudásokat szeretnénk átadni, amely valós haszon lehet a későbbi munkavállalás során. Az általunk tervezett pszichoszociális képzés számos területen (gyermekvédelem, női érdekérvényesítés, szociális és humanitárius segítségnyújtás stb.) biztosít olyan készségeket, amelyeket a humánterületen elhelyezkedő fiatalok jól tudnak majd hasznosítani. Kevesen tudják még mindig, hogy a Munkavédelemről szóló törvény előírja, hogy minden munkahelyen biztosítani kell a munkahelyi elsősegélynyújtás tárgyi, személyi és szervezési feltételeit, így például kiképzett munkahelyi elsősegélynyújtó munkatárssal kell rendelkeznie minden vállalatnak. A bevont önkéntesek számára a projekt keretében – jogosítvány megszerzésén és a nyelvoktatáson túl – ezt is biztosítani kívánjuk, ezzel is segítve versenyelőnyüket a munkaerő-piacon. Szeretnénk a projekt által azt is elérni, hogy a korábban indított, önkéntességre és szociális segítségnyújtásra alapuló projektjeinkbe – mint amilyen a bántalmazott nőket önkéntes hálózattal segítő Abigél ház mintaprojekt – szerzett tudást és jó gyakorlatokat országosan megismertessük és elterjesszük a lakosság körében.

Az önkénteseknek lehetőséget biztosítunk arra, hogy a szociális munkába, a véradásszervezésbe, a társadalmi elsősegélynyújtás népszerűsítésébe, valamint a katasztrófa-készenléti munkába is bekapcsolódjanak a Magyar Vöröskeresztnél.

A 225.000.000 forintos projekt keretében 9 megyében (Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Zala megye) 11 helyszínen, összesen 182 fő önkéntes fiatal bevonását tervezzük 3 év alatt. A bevont önkéntesek számára lehetővé tesszük „B” kategóriás jogosítvány megszerzését, nyelvi képzés biztosítását, elsősegélynyújtó tanfolyam elvégzését és emellett egyéni tanácsadásban is részesülnek az önkéntesek, továbbá vállaljuk, hogy az önkéntes szerződés időtartamára kifizetjük helyettük az egészségügyi szolgáltatási járulékot is. Az önkénteseket elsősorban a megyei munkaügyi központokon, partner civil szervezeteken keresztül kívánjuk elérni. A programba olyan 18 évesnél idősebb, de a 22. életévüket még be nem töltött fiatalok jelentkezhetnek, akik középfokú tanulmányaikat sikeresen befejezték, és aktív hallgatói, tanulói jogviszonnyal, valamint foglalkoztatási jogviszonnyal nem rendelkeznek. Jelentkezni a Vöröskereszt megyei szervezeteinél lehet.

A projekt az EFOP 1.3.8-17-2017-00015 kódszámú pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg 2018. január 1. – 2020. december 31. között.

A programról itt olvashattok bővebben: Itt a helyed! – Önkéntes program [1]