https://voroskereszt.hu/hirek/orizd-meg-az-egeszseged-a-tel-vegen-is/

Őrizd meg az egészséged a tél végén is!


Közös tájékoztató kampányt indít a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. Fókuszban az egészséges táplálkozás.

A hosszú téli hónapok és a járványhelyzet elhúzódása kapcsán kiemelten fontos, hogy megfelelően működjön immunrendszerünk, melyben jelentős szerepe van az egészséges táplálkozásnak.  A Magyar Vöröskeresztnél fontosnak tartjuk azt, hogy a lakosság hiteles forrásokból tájékozódjon az egészségmegőrzés hétköznapi lehetőségeiről, ezért összefogtunk a hazai dietetikusokat, táplálkozástudományi szakembereket tömörítő Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével [1].

A szervezet 30 éve tevékenykedik a betegélelmezésen és közétkeztetésen túl, a táplálkozási tanácsadás valamint a gyógyítás különböző területein. Feladataik közé tartozik a táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségek megelőzése, vagyis a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése a lakossággal. Az MDOSZ által megalkotott és a Magyar Tudományos Akadémia ajánlásával rendelkező új hazai táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® [2] közérthetően, élelmiszerekre lefordítva mutatja meg mindenki számára hozzáférhetően, hogy hogyan lehet megvalósítani az egészséges táplálkozást.

A két szervezet egészségfejlesztésért felelős szakemberei most hat olyan ajánlást fogalmaztak meg, melyek betartásával természetes forrásokból nyerhetünk a betegségek megelőzésében is elengedhetetlen vitaminokat és tápanyagokat, így téve ellenállóbbá szervezetünket a tél végi időszakban.  A vitaminokban gazdag, szezonális zöldségek és termények fogyasztása, a rendszeres és változatos étkezés valamint a megfelelő folyadékbevitel mind hozzájárulhatnak testünk optimális működéséhez.

A hazai legnagyobb humanitárius szervezet már több mint egy éve oszt meg tájékoztató anyagokat, így segítve a koronavírus-járvány elleni védekezést. Ahogyan az eddig elkészült valamennyi megelőzést  segítő infografikát, úgy a közösen kidolgozott tanácsokat is ingyenesen elérhetővé, letölthetővé és szabadon felhasználhatóvá tesszük az alábbi linkeken.

További információért érdemes ellátogatni a koronavírus-tájékoztató oldalunk „óvintézkedések [3]” menüpontjára.

C-vitamin – Magyar Vöröskereszt – MDOSZ ajánlások 01 [4]

E-vitamin – Magyar Vöröskereszt – MDOSZ ajánlások 02 [5]

Táplálkozz változatosan! – Magyar Vöröskereszt – MDOSZ ajánlások 03 [6]

Figyelj oda mit eszel! – Magyar Vöröskereszt – MDOSZ ajánlások 04 [7]

Tisztítsd meg az alapanyagokat! – Magyar Vöröskereszt – MDOSZ ajánlások 05 [8]

Folyadékfogyasztás- Magyar Vöröskereszt – MDOSZ ajánlások 06 [9]