A Magyar Vöröskereszt a kialakult veszélyhelyzetben is igyekszik biztosítani az elsősegély oktatást, ezért a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete a BringaAkadémiával közösen online, baleset-szimulációs színteret nyitott a pedagógus-továbbképzésben.

A Vuelta Sportiroda és a Bringakultúra Egyesület évek óta dolgozik azon, hogy szakmailag megalapozott és interaktív kerékpáros közlekedésbiztonsági programokat, pedagógus-továbbképzéseket valósítson meg. Szervezésükben 2018-ban elindult a kerékpáros vándortábor programhoz igazodó pedagógus-továbbképzés, amelynek során túraszervezési és túravezetési ismereteket, biciklis KRESZ-t és kerékpáros képességfejlesztő gyakorlatokat is elsajátítanak a 30 órás elméleti és gyakorlati oktatás keretében.

A képzési programhoz már a kezdeteknél, 2018-ban csatlakozott a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezete, hogy az alapvető elsősegélynyújtás ismereteket is továbbképzésekkel egészítse ki vagy bővítse, ezzel támogatva a képzésben résztvevő, főként pedagógus „bringásvándorokat”.

A tematika alapvető elsősegélynyújtás ismeretek átadását célzó részei a mai napig fontosak és sikeresek: az általános bevezetésben kitérnek a megfelelő mentőhívásra, a pszichés támogatásra, illetve az elsősegély felszerelés tartalmára (valamint arra is, hogy mi mivel helyettesíthető). Ezt követően konkrét eseteken keresztül, baleset-szimulációs imitátorokkal és élethű sebekkel mutatják be a különböző sérüléseket és azok ellátását, amelyek a hétköznapokban és a kerékpáros túrázás során is előfordulhatnak (vágás, törés, ficam, idegentest ellátása). Végül, de nem utolsó sorban nagy hangsúlyt helyeződik az eszméletlen sérült állapot kezelésére: a stabil oldalfektetés mellett az újraélesztés fontos lépéseinek bemutatásával.

Gyakori sérülések, melyek biciklis balesetek alkalmával előfordulhatnak

2018-ban elsőként Pest megyében indult el a közös munka, majd 2019-ben Szabolcs-Szatmár Bereg megye, Békés megye és Veszprém megye is csatlakozott a Bringásvándor képzésekhez 2020-ban Vas megye bevonásával összesen 12 alkalommal tartottak volna országos koordinációjú „elsősegély turbót”. A járványügyi helyzet azonban más feltételeket szabott, így a képzést is hozzá kellett igazítani a lehetőségekhez és a feladatokhoz. Ez érintette mind a KRESZ, mind az elsősegély program részt. A BringaAkadémia szervezésében egy profi videós stáb segítségével készült el a látványos online elsősegélynyújtási segédanyag. Tervezetten május közepétől már éles bevetésen debütálnak az oktatóvideók azon „bringásvándoroknál”, akik a BringaAkadémiánál képzik magukat.

Oktatóvideó forgatása a BringaAkadémia stábjával

Az új koronavírus okozta problémák sokasága uralja a mindennapokat, azonban fontos, hogy az ilyen vészterhes időkben is megtaláljuk azokat a pozitívumokat, fejlődési és fejlesztési lehetőségeket, amelyek akár az elsősegély oktatásának innovációját, akár a partnerekkel, ez esetben a BringaAkadémiával évek óta tartó szoros együttműködést erősítik és viszik sikerre.

Fotók: Jóri András / Magyar Vöröskereszt