Hasonló, halálos erejű földrengést 1934 óta nem tapasztaltak /nem volt az országban.

A rengések olyan távolabbi területeken is érezhetőek voltak, mint például a Pakisztán területén fekvő Lahoreban, a tibeti Lhasaban és Banglades fővárosában, Dhakában.

A katasztrófa jelentős veszteséget okozott az emberi életekben, hatalmas károkat szenvedtek az épületek, utak és összeomlott az infrastruktúra. Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (UNOCHA) adatai szerint a földrengés 8,1 millió embert érintett a térségben.

A május 12-én bekövetkezett második, 7,3-es erősségű földrengés Katmandutól mintegy 80 km-re, északkeleten, Dolakhában történt. A földrengést hat utórengés követte, melyek erőssége 5,2-6,3 magnitúdó között volt, és amelyek további károkat és pusztítást okoztak az épületekben és az infrastruktúrában.

2015. május 16-án, szombaton a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) újabb, átdolgozott segélyfelhívást tett közzé, 33,5 millió svájci frankról 85 millió svájci frankra (93 millió USD) felemelt összeggel. Az így összegyűjtött pénzalapok tennék lehetővé, hogy a nepáli Vöröskereszt gyorssegéllyel lássa el a földrengés túlélőit és támogatást nyújtson az újjáépítéshez hosszabb távon is.

A segélyfelhívásra befolyó összegekből biztosítják többek között az átmeneti menedékeket, az alapvető háztartási eszközöket, a sürgősségi egészségügyi ellátást, a biztonságos ivóvizet és megfelelő higiéniai körülményeket, a megélhetés támogatását, készpénz segélyek kiosztását, a méltóságteljes temetkezések lebonyolítását és a katasztrófa következtében egymástól elszakadt hozzátartozók felkutatásával és családjaik újraegyesítésével kapcsolatos szolgáltatásokat.

Fő üzenetek

  • Egy hónap telt el az április 25-én történt első földrengés óta és a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) volt az egyetlen és legnagyobb segítségnyújtó, amely sürgősségi menedéket biztosított Nepálban, de több tízezer ember marad fedél és védelem nélkül a közelgő monszun időszakában, ha az adományozók nem nyújtanak részükre sürgősen finanszírozást.

Az átmeneti menedék továbbra is a földrengés túlélőinek kiemelkedő humanitárius szükségletei közé tartozik. A Vöröskereszt több mint 225.000 embert látott el sátorral, ponyvával, amelyek sürgősségi szálláshelyül szolgálnak a rászorulóknak és a célunk, hogy ezt megkétszerezzük és fedelet biztosítsunk mintegy 500.000 ember feje felé. Sokan építenek maguknak ideiglenes hajlékot a még megmenthető, újrahasznosítható anyagokból. Szeretnénk ehhez sátorponyvákat, szerszámkészleteket, gyakorlati támogatást és készpénzt biztosítani, hogy segítsük a közösségeket az újjáépítésben, helyreállításban.

  • Egy hónap telt el a földrengés óta, és a Vöröskereszt továbbra is teljes készenlétben dolgozik. A segélyműveleteket minden nap bővítik, így érnek el egyre több embert a humanitárius segítségnyújtással. A Nemzetközi Vöröskereszt globális mozgósítással segíti a földrengés túlélőinek azonnali és hosszú távú igényei kielégítésén dolgozó Nepáli Vöröskereszt tevékenységeit

A katasztrófa minden negyedik embert érinti Nepálban. A veszélyhelyzeti szakaszban a Nemzetközi Vöröskereszt kilenc gyorsreagálású egységét (Emergency Response Units – ERU) vetette be és 24 Vöröskereszt Vörösfélhold nemzeti társasága van jelen Nepálban, amelyek munkatársai a Nepáli Vöröskereszt működését támogatják. Segélyeket továbbító repülőjáratokat szerveznek, konvojok kötelékében szállítják az országba a segélycikkeket nap, mint nap.

Május 16-án a Nemzetközi Vöröskereszt felülvizsgálta a Nepál megsegítésére kiadott segélyfelhívását és 85 millió CHF (93 millió USD) összegyűjtését tűzte ki célul, hogy mintegy 700.000 ember számára nyújthasson támogatást 24 hónapon keresztül.

  • A május 12-én Nepált sújtó második, 7,3-es erősségű földrengést követően több ezer ember humanitárius helyzete, akik még az áprilisi 25-i földrengés következményeivel sem tudtak megbirkózni, tovább romlott.

A múlt keddi földrengés az epicentrum közelében fekvő Sindhupalchok járást és Dolakhát különösen súlyosan érintette. A kárfelmérések szerint Dolakhában az otthonok mintegy 90%-a lakhatatlan. A Nemzetközi Vöröskereszt támogatásával a Nepáli Vöröskereszt multiszektorális kár-, és szükségletfelmérő csapatokat küldött mindkét területre. Több mint ezer ember sérült meg a második rengésben, és otthonok százai omlottak össze a Katmandu-völgyben lévő Baktapurban és Lalitpurban is.

  • Az Nemzetközi Vöröskeresztet rendkívüli aggodalommal tölti el a közelgő monszun várható hatása és arra törekszik, hogy még azt megelőzően ellássa a közösségeket azokkal az alapvető segélycikkekkel, amikre szükségük lehet.

Az esős évszak fenyegetésével a távoli dombtetőkön és hegyvidéki területeken lévő falvakban élők különösen sebezhetőekké válnak. A katasztrófa után egy hónappal még mindig vannak olyan közösségek, amelyek csak alig, vagy egyáltalán nem kaptak segítséget – és mi biztosak akarunk lenni abban, hogy senki nem marad magára. Számos közösségnek kell szembenéznie egy hónapnyi súlyos esőzéssel, áradással és a földcsuszamlás veszélyével, ami a távoli falvakat teljesen elszigetelheti.

A sátorponyvák alatt élő emberek már így is nincstelenek és helyzetük csak romlani fog a monszun évszak alatt. Minél tovább kell az embereknek egészségtelen és rossz körülmények között élniük, annál nagyobb a veszélye a járványok kitörésének. A megfelelő szálláshely, étkezés, tiszta vízhez, higiéniához való hozzáférés alapvető a fenyegető járványok és betegségek megelőzéséhez.

  • A Nemzetközi Vöröskereszt elkötelezett az érintett közösségek hosszú távú támogatása iránt és a helyreállítási folyamat most elkezdődött.

Az emberek nem tudnak várni és már elkezdték újjáépíteni a házakat. Célunk, hogy segítsük őket ebben és szerszámkészleteket, építési anyagokat, gyakorlati tanácsokat szeretnénk nekik adni, hogy mielőbb biztonságosabb otthonokat építhessenek és visszatérhessenek oda. Ez a folyamat párhuzamosan zajlik a fennálló sürgősségi igények kiszolgálásával.

  • Elismerjük, hogy ezekben a helyzetekben az érintett közösségekkel való kommunikáció, a fontos humanitárius ügyekben történő meghallgatásuk döntő jelentőségű annak érdekében, hogy jobban tudjunk reagálni igényeikre.

Együtt dolgozunk más humanitárius partnerekkel annak érdekében, hogy jobb legyen a kapcsolatunk a közösségekkel. A Nepáli Vöröskereszt és az IFRC megállapodott a Nepal Telecommal, az ország egyik vezető mobil szolgáltatójával, hogy bevezetik a Vöröskereszt és Vörösfélhold Trilógia Veszélyhelyzeti Segély Alkalmazását (TERA), amely segítséget jelent majd az embereknek a monszunra való felkészülésben, és amellyel megtervezhetik, hogy hogyan gondoskodjanak saját maguk és családtagjaik biztonságáról.

Ez a potenciálisan életme
ntő szolgáltatás valós idejű információt, árvízi figyelmeztetést, járványveszéllyel kapcsolatos tájékoztatást és egészségügyi tanácsokat szolgáltat a földrajzi helyszínek szerint megcélzott közösségeknek. A becslések szerint a Vöröskereszt-TERA partnerség több mint 1,1 millió felhasználót ér el már a kezdetekben.

A Nepáli Vöröskereszt műsora hetente kétszer jelentkezik a rádióban, amelyben hallgatók százezreit látja el információval segélyműveleteiről, tájékoztatást és tanácsot ad.

  • A földrengés sok túlélője szenved a traumától és a stressztől, amit a folyamatosan, szinte naponta bekövetkező utórengések súlyosbítanak.

Több százezer ember mindent elveszített és most nyomorúságos körülmények között él, amit az alvás, és a biztonság hiánya még tovább súlyosbít. A Vöröskereszt speciális csapatai az érintett területeket járják, pszichológiai elsősegélyt nyújtanak emberek százainak és biztonságot adnak a gyerekeknek. A katasztrófa megrázkódtatásából felépülő emberek segítése alapvető, ezért jelenleg a Nepáli Vöröskereszt több tucat önkéntesét képezzük ki pszicho-szociális támogatásra annak érdekében, hogy még több embernek tudjanak segítséget nyújtani.

  • A Nepáli Vöröskereszt jól felkészült a katasztrófákra és a segélyezés terén vezető szerepet játszik minden érintett területen.

A Nepáli Vöröskereszt élen jár a katasztrófára történő reagálásban. A szervezet kormánya segítőjeként meghatározott feladatokat lát el a katasztrófa-készenlét és katasztrófa-elhárítás területén és fontos szerepe van a kormány országos és területi szintű készenléti terveiben.

A Vöröskereszt elsősegélynyújtói a földrengés első pillanataitól kezdve a helyszínen voltak és életeket mentettek. A Nepáli Vöröskereszt mintegy 100.000 ember számára rendelkezett segély készletekkel.A Nepáli Vöröskereszt közösségi önkéntesei hálózatának köszönhetően egyedülálló módon tudja eljuttatni segítségét minden érintett területre. Az ország különböző részein levő 50 helyi szervezetének több mint 6500 önkéntese csatlakozott a katasztrófa válaszadási műveletekhez.