Számos szakmai szervezet együttműködésében rendezték meg november 10-én azt a konferenciát, amelyre a katasztrófák csökkentésének világnapja és a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából került sor. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus dísztermében szervezett eseményen dr. Sáfár Brigitta, a Magyar Vöröskereszt országos katasztrófavédelmi szakmai vezetője és Barta Ágnes, országos kommunikációs szakmai vezető képviselte a szervezetet előadás megtartásával.

Dr. Sáfár Brigitta a Vöröskereszt szerepéről beszélt az ukrán krízissel kapcsolatos humanitárius segítségnyújtásban. A Vöröskereszt, illetve a Vörösfélhold Nemzeti Társaság munkatársai, mint mondta, a világ legrégebbi és legnagyobb humanitárius szervezetének tagjai 192 országban 110 millió önkéntessel együtt, a Genfi Egyezmények alapján végzik humanitárius munkáját katasztrófák és fegyveres konfliktusok során. A katasztrófavédelmi vezető előadásában kifejtette, hogy a Magyar Vöröskereszt közel 320 ezer esetben nyújtott segítő kezet az ukrán válsággal összefüggésben február óta, ennek során pedig több mint 300 tonna adományt adott át a rászorulóknak.  A Magyar Vöröskereszt több helyszínen is jelen volt, illetve van jelenleg is, így határátkelőhelyeken, segítségpontokon, budapesti pályaudvarokon, továbbá ukrán és román határmenti vasútállomásokon. A szervezet hazánk területén 9 helyszínen hozott létre hosszú távú ellátásra alkalmas befogadóhelyeket, tette hozzá a vezető, 4 helyszínen oroszul és ukránul beszélő keresőszolgálati munkatársak is segítik a menekülteket.  A Magyar Vöröskereszt ezeken a befogadóhelyeken, valamint határátkelőhelyeken, segítségpontokon egészségügyi ellátópontokat is működtet. Munkája során szorosan együttműködik a Vöröskereszt Mozgalom nemzeti társaságaival, továbbá részt vesz nemzeti és nemzetközi együttműködésekben, így ENSZ és EU szervezetekkel.

Barta Ágnes, kommunikációs szakmai vezető az Európai Unió lakossági tájékoztatási munkájáról tartott előadást a katasztrófavédelemmel összefüggésben. A katasztrófavédelem, illetve polgári védelem területe uniós alapjogi szinten szabályozott, azonban kizárólagos nemzeti hatáskör, hangsúlyozta Barta Ágnes. Az EU nem csak tagállamai, illetve a polgári védelmi mechanizmusban résztvevő államok útján nyújt tájékoztatást katasztrófavédelmi témában, hanem önmaga is teszi ezt, fűzte hozzá.  A kommunikációs vezető a releváns jogi alapok ismertetésén kívül beszélt a polgári védelmi mechanizmusról is a témához fűződően. A DG ECHO, vagyis az Európai Bizottság Európai Polgári Védelmi és Humanitárius Segítségnyújtási Műveleteinek Főigazgatóságának tájékoztatási munkáját gyakorlati szempontok alapján ismertette.

Fotó: Bodó Pál (borítókép), Teknős László