A „Leadership through Humanitarian Values” keretében az Ifjúsági Vöröskereszt huszonnégy ifjúságsegítőnek kínált lehetőséget hogy csoportvezetésben is az ifjúsági munkában szerzett tapasztalataikat vizsgálják meg pszichológiai nézőpontból. A program öt országból fogadott négy-négy résztvevőt: képviselte magát Lengyelország, Lettország, Olaszország, Spanyolország, Málta, valamint jelen voltak hazai résztvevők is. Az Európai Unió és az Erasmus+ módszertanának megfelelően a tréning olyan nem-formális módszereket vett alapul, ahol nem csak a facilitátorok által biztosított anyag került fókuszba, hanem a résztvevők által befektetett energián is múlott, hogy végül milyen ismeretekkel térnek haza.  A korábbi tapasztalatok feldolgozása és a pszichológiai készségek elsajátítása mellett a vezetői önismeret is fontos része volt a programnak, melyet különböző nonverbális és művészeti módszerekkel mélyíthettek el a résztvevők, melyről később az általuk készített katalógusban részletesen is beszámoltak.

A résztvevőket delegáló partnerek többek között olyan külföldi civil szervezetek voltak, melyek a nem-formális tanulás módszereit már régóta alkalmazzák, több területen: ilyen a fiatal felnőttek szociális készségeinek fejlesztése, a hátrányos helyzetű fiatalok felzárkóztatása és integrációja, vagy a fenntarthatóság és a befogadás erősítésével egy hosszútávon élhető környezet kialakítása.

A projekt célja nem csupán a csoportvezetői készségek bővítése volt, hanem a humanitárius és európai értékek, az asszertív kommunikáció, a kultúrák közötti együttműködés, és a vállalkozói szellem erősítése is. A résztvevők többek között saját érdeklődési körüknek megfelelően kezdhettek el tevékenységeket és projekteket megtervezni, mellyel később hatást érhetnek el az ifjúságügy területén. A programban helyett kapott egy egész napos kirándulás is, ahol a csoport a Balaton északi partjára látogatott: természeti és kulturális örökségeink közül meglátogatták Tihanyt, a Káli-medencét és Salföldet is.

A kötetlen, informális estéken a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat és a Hétcsoda Élménytábor önkéntesei is együtt szórakoztak a külföldi ifjúságsegítőkkel, a nyelvi akadályok leküzdésében pedig minden angolul beszélő fiatal közreműködött. A közös táncok és a kulturális értékek megosztása mellett egy az olasz résztvevők által szervezett, egész estés játékra is összeálltak a csapatok.

A projekt az Európai Unió támogatásával jött létre, az Erasmus+ ifjúságsegítőknek szánt mobilitási programként. Ennek megfelelően az aktív részvételért minden ifjúságsegítő Youth Pass bizonyítványt kapott az esemény végén, mely egy – az unió által hivatalosan is elismert -tanúsítvány nem-formális képzésben való részvételért.

A projekthez tartozó, angol nyelvű disszeminációs anyag az alábbi linken tölthető le: