https://voroskereszt.hu/hirek/meleg-otthon-a-hideg-honapokra/

Meleg otthon a hideg hónapokra


Országszerte 20 db hordozható cserépkályhát oszt ki a Magyar Vöröskereszt. Az adományban olyan rászoruló családok részesülnek, akik több gyermeket nevelnek, vagy egyedülállóként nevelik gyermeküket és rossz anyagi körülményeik miatt különösen nagy kihívást jelent nekik a téli fűtésszezon átvészelése.

Az első kályha egy olyan csepeli családhoz került, akik nehéz körülményeik miatt egy ideig a Magyar Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthonában éltek, majd a szervezet támogatásával tudtak új életet kezdeni. A mobil fűtőberendezések sajtónyilvános átadásán és üzembe helyezésén részt vett Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Király Éva és családja részére Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatának nevében Borbély Lénárd alpolgármester egy évre elegendő tűzifát adott át.

A mobil cserépkályhákat és azok üzembe helyezését a MAT Kerámia Kft. biztosította, több mint három millió forint értékben. Az adományozási akciót olyan településeken indították, ahol az önkormányzat tűzifa programot indított. Mivel a téli fűtésszezon rengeteg család számára jelent kihívást, a Magyar Vöröskereszt a későbbiekben is folytatni szeretné a cserépkályha adományozási akciót.

Az ilyen nehéz sorsú családok téli fűtésének támogatására a Magyar Vöröskereszt elindította 1359-es adományvonalát is. Egy hívás vagy SMS 250 forintos díjából egy család félnapi fűtését tudják az adományozók támogatni.

Idén tizenharmadik alkalommal tartották meg július 12-én és 13-án a Magyarszombatfai Nemzetközi Fazekas Napokat. A népszerű program ezúttal egy jótékonysági kályhaépítő versennyel is kiegészült. A MAT Kerámia Kft. szervezésében megvalósult versenyen 20 mobilkályhát készítettek el a mesteremberek, melyek minden megyében egy-egy rászoruló családhoz kerülnek, a Magyar Vöröskereszt segítségével.