https://voroskereszt.hu/hirek/mar-25-eve-ad-menedeket-a-magyar-voroskereszt-csaladok-atmeneti-otthona/

Már 25 éve ad menedéket a Magyar Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona


25 éve nyújt átmeneti otthont a bajbajutott családoknak hazánk legnagyobb humanitárius szervezete. Az intézmény egy időben összesen 92 rászorulónak tud szállást biztosítani. Az otthon negyedévszázados fennállása alkalmából szakmai konferenciát tartottak a tapasztalatokról, valamint az ellátás korszerű formáiról és módszeréről.

A Magyar Vöröskereszt negyedszázada hozta létre a Családok Átmeneti Otthonát, ami négy ellátási formát, anyaotthont, családos szállót, kiléptető lakást és krízisközpontot foglal magába. Az Anyaotthonba a gyermekeiket egyedül nevelő édesanyákat várják, a családos szállóban lakhatási nehézségekkel küzdő teljes családokat fogadnak, de ezen felül rendelkeznek egy kiléptető lakással is, ahol általában az olyan családokat helyezik el, akik már nem igényelnek napi támogatást.

A szervezet ezen kívül működtet egy krízisközpontot is, elsősorban a bántalmazott nők befogadására. Ez azonban valóban csak a krízishelyzet elhárításáig, összesen nyolc hétig vehető igénybe, hiszen célja az, hogy a konkrét veszélyhelyzetből menekülők számára védelmet nyújtson. A krízisközpontból kikerülő nők számára 2016-ban indította el a szervezet az Abigél programját, hogy a bántalmazott kapcsolatból kimenekített asszonyok testileg és lelkileg is felépüljenek, valamint önbizalmukat, öntudatukat és érdekérvényesítő képességeiket önkéntes mentorok segítségével fejlesszék.

A jubileum alkalmából rendezett szakmai konferencián ismertették az intézmény fejlődésének lépéseit és munkamódszerét. A szakmában megszokott egyéni esetkezelésen, valamint a társintézményekkel való kapcsolattartáson túl a rendszerszerű megközelítés hatékonyságát hangsúlyozták. Az évek során a Magyar Vöröskereszt szakemberei ugyanis azt tapasztalták, hogy ezek az emberi sorsok számos olyan sémát mutatnak, ami a lakhatás elvesztéséhez vezet, ezért arra a megállapításra jutottak, hogy először ezeket a problémákat kell orvosolni, és csak ezután kerülhet sor például a lakhatási lehetőségek felkutatására. A szakmai segítségnyújtás különböző csoportfoglalkozásokra, tréningekre is kiterjed, ahol a problémát kiváltó okokat tárják fel, valamint igyekeznek olyan fontos életviteli dolgokat megtanítani, mint például a havi pénz beosztása vagy a konfliktusok megfelelő kezelése. Ezt a tanulási folyamatot segíti most az intézmény saját fejlesztésű társasjátéka is, amelynek a kialakításánál a különböző élethelyzetekre adott hibás válaszokat és buktatókat vették alapul. A játékkal a bajba jutott emberek ráismerhetnek saját hibás beidegződésükre, a beépült rossz sémákra és megláthatják azt is, hogy mit kellene másképp csinálniuk.