A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete és a Nyírtassi Polgármesteri Hivatal konzorciumi együttműködésében valósult meg a „Nő” a lehetőség! – a Vöröskereszt Nőközpontjai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében című programja. A több mint hároméves megvalósítási időszak alatt célkitűzés volt a munka és a magánélet összeegyeztetésének elősegítése, az atipikus foglalkoztatási formák széles körben történő megismertetése munkavállalói és munkáltatói oldalon egyaránt, valamint szemléletformálás annak érdekében, hogy a családi- és a munkahelyi hivatás egyensúlyban tartható életfeladatok lehessenek.

A sikeres szakmai előkészületek után 2018. június 1-étől várta az érdeklődőket a Család és KarrierPONT, amelyhez azok a megyében élő nők, anyák, gyermeküket egyedül nevelő apák, nagyszülők fordulhattak, akik elakadtak a karrierépítésben vagy nehezen találtak vissza a munkaerőpiacra, de akár mentálhigiénés vagy pszichológiai problémákkal is megkereshették munkatársainkat. A nyíregyházi, a nyírtassi, valamint a Magyar Vöröskereszt Szabolcs- Szatmár- Bereg Megyei Szervezetének 7 területi irodájában, felkészült szakemberek várták az érdeklődőket. Segítséget nyújtottak a nehézségek megoldásában vagy kapcsolatrendszerükön keresztül adtak eligazítást.

A program a munka-magánélet összehangolását célzó tanácsadásokkal, rendezvényekkel, tréningekkel, valamint munkalehetőségek ajánlásával igyekezett elősegíteni a munka világába való visszailleszkedést. A projekt teljes idején folyamatos mentori szolgáltatás volt elérhető az ügyfeleknek, amelyben egyénre szabott támogatást kaptak. A képzéseken álláskeresők és munkaviszonnyal rendelkezők egyaránt részt vettek, és a tematikus tréningek mellett az érdeklődő, elkötelezett ügyfelek tanulmányutakon nyerhettek bepillantást munkahelyek pontos működésébe. A projektben 51 együttműködési megállapodás született önkormányzatokkal, támogató szolgálatokkal család és gyermekjóléti központtal, vállalkozásokkal, civil szervezetekkel, köztük három családbarát munkahellyel.

A saját szervezésű, különböző tematikájú rendezvényeket, szakmai fórumokat több mint 1550-en látogatták meg. Ezeket a rendezvényeket munkatársaink igyekeztek érdekes, színes, és az érdeklődők számára hasznos információkat nyújtó tartalommal megtölteni. Ilyen formában mutattak be megyebeli sikeres nőket, akik saját életpályájuk történeteit megosztva adtak motivációt a hallgatóságnak, vagy olyan munkáltatókat, akik rugalmas, családbarát elvek mentén működtetik cégüket, vállalkozásukat és megosztották a saját tapasztalataikat, ötleteiket erről.

„A célunk az is volt, hogy a beszélgetések alkalmaival a közönség is bevonódhasson. Rengeteg visszatérő arcot láttunk, jó beszélgetések voltak, amelyeket a nézők irányítottak. Azon igyekeztünk, hogy a résztvevők úgy menjenek haza, hogy kaptak valami jót” – meséli Dudás Marianna a program szakmai vezetője.

Összesen 59 fiatal vett részt 6 napos ifjúsági táborokon, melyek 3 alkalommal valósulhattak meg, Kéked és Tiszaladány településeken. A fiatalok Szabolcs-Szatmár-Bereg megye különböző településeiről érkeztek a táborba, melynek fő célja a családi szerepvállalások, generációk közötti együttműködések erősítése, a fiatalok érzékenyítése az önkéntességre, ezen belül is a Vöröskereszthez kötődő önkéntes tevékenységre.

Nagyon népszerű volt a gyermekfelügyeleti szolgáltatás, amit 390 alkalommal vették igénybe az ügyfelek. A nyíregyházi irodában kialakított játszószobában ügyfeleink térítésmentesen vehették igénybe ezt a szolgáltatást, miközben egyéni tanácsadáson vettek részt, vagy éppen állásinterjún jelentek meg. A programról még több információ érhető el a Facebook oldalról, és az alhonlapon keresztül.

A COVID veszélyhelyzet miatt több leszervezett rendezvényt és képzést, csoportos foglalkozást fel kellett függeszteni, ezzel együtt a projekt teljes működését a helyzet kiszámíthatatlansága miatt át kellett gondolni, de találtunk olyan szolgáltatásokat, amelyek online formában is működőképesek voltak, így a már jól működő szolgáltatási rendszert életben tudtuk tartani.