https://voroskereszt.hu/hirek/ma-van-a-menekultek-vilagnapja-csatlakozz-kampanyunkhoz-te-is/

Ma van a Menekültek Világnapja


Ma van a Menekültek Világnapja.

2015-ben 65,3 millióra nőtt a világon a menekültek száma, ebből a szempontból a tavalyi volt a legsúlyosabb év az emberiség történetében a II. világháború óta. Ennek nagyrészt a szíriai és az afganisztáni konfliktus az oka – olvasható az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának friss jelentésében.

A Menekültek Világnapját 2001. június 20-án rendezték meg először, hogy felhívják a világ figyelmét a több millió menekült helyzetére, akik háborúk, fegyveres konfliktusok övezetéből, üldöztetés, vagy az elviselhetetlen környezeti körülmények, mint például a vízhiány, vagy más ok miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat világszerte.

A világnap bevezetésével az ENSZ Közgyűlése az Afrikai Egységszervezet által 1975 óta rendezett afrikai menekültek napjához csatlakozott, melyet szintén június 20-án tartanak minden évben.

Világszerte mintegy 60 millió kényszerült menekülésre, és a menekültek, belső menekültek vagy menedékkérők száma gyorsan növekszik a Föld minden régiójában. „Ha a világ menekültjei egy országban élnének, az a Föld 24. legnagyobb lélekszámú országa lenne.”- hívja fel a figyelmet az ENSZ jelentése.

A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC, Federáció) arra kér minden vöröskeresztes önkéntest és munkatársat, hogy csatlakozzon figyelemfelhívó kampányához ma. Használjátok facebook, twitter, vagy tumblr oldalatokon az itt ajánlott tweet-eket (rövid üzeneteket), és iratkozzatok fel a kampányra a következő linken.

A Thunderclap közösségi média alkalmazás, amely a feliratkozókból „online flashmob”-ot szervez, ami azt jelenti, hogy aki hozzáférést ad az alkalmazás számára, annak üzenete egy időben, ma 11 órakor jelenik meg a közösségi média oldalán.

Csatlakozni a következők szerint lehet:

Terjeszd, posztold, használd a mellékelt tweetek-et (üzeneteket) vagy írj egyet a Menekültek Világnapján!

Támogasd a Federáció „Protect Humanity” („Az emberiesség védelmében”) kampányát az alábbi linken, ahol a menekültek és segítőik történetei olvashatók angol nyelven:

http://ifrc-media.org/interactive/protect-humanity/ [3]

Részvételeket köszönjük!