https://voroskereszt.hu/hirek/lezarult-az-orszagos-verellato-szolgalat-es-magyar-voroskereszt-nyari-veradokampanya/

Lezárult az Országos Vérellátó Szolgálat és Magyar Vöröskereszt nyári véradókampánya


Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt június 15. és augusztus 31. között közös kommunikációs kampánnyal szólította meg a potenciális véradókat.

A két szervezet neves sportolókkal [1], zenészekkel és színészekkel [2] együttműködve buzdította véradásra a lakosságot. Azok, akik ez idő alatt vért adtak, automatikusan részt vettek egy sorsoláson, amelyen egyebek között színházjegyeket és egészségügyi szűrővizsgálatokat nyerhettek. A nyerteseket az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai e-mailben értesítik.

Júniusban 32584, júliusban 34253 fő jelentkezett véradásra. Augusztus végén, a vérkészlet csökkenése miatt az OVSz kénytelen volt korlátozni a vérkészítmény-ellátást egy rövid időre, azonban a külön felhívásra aktivizálódó véradóknak köszönhetően pár nap alatt sikerült elérni a korábbi évek augusztusi átlagát, így teljes körűen képes volt kiszolgálni a fekvőbeteg-ellátó intézményeket. Az elmúlt 12 év második legeredményesebb napja volt augusztus 30-a volt, amikor 2781 véradásra jelentkezést regisztráltak!

https://www.facebook.com/188526621207051/videos/428677828037325 [3]

A kampány keretében Péterfy Bori is a véradás ügye mellé állt!

Az országos vérkészlet egyensúlyáért felelős Országos Vérellátó Szolgálat és a véradások hazai szervezését végző Magyar Vöröskereszt továbbra is azt kéri, hogy aki teheti és egészségesnek érzi magát, valamint az elmúlt 14 napban nem járt külföldön, menjen el vért adni, hiszen a koronavírus-fertőzés előttünk álló második hulláma alatt is folyamatosan szükség lesz a betegek vérkészítményekkel való ellátására. Véradás során körültekintően járunk el. A belépéskor a járványügyi szabályok [4] (kézfertőtlenítés, hőmérséklet-mérés, COVID kockázat előzetes elbírálása) érvényesek, ügyelünk a megfelelő távolság megtartására, és szükség szerint egyéni védőeszközöket (maszk, kesztyű) is biztosítunk. A véradási helyszínek és időpontok a www.ovsz.hu [5] és www.voroskereszt.hu/veradas [6] oldalon, valamint az ingyenesen letölthető Véradás – Vöröskereszt applikációban [7] érhetők el.