A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold (IFRC) évtizedek óta végez világszerte különböző tevékenységeket a szexuális úton terjedő betegségek megelőzésével kapcsolatban, melyben az ifjúság is kiemelt szerepet játszik. Számos kortárs-oktatásra épülő program működik mind hazánkban, mind a külföldi Vöröskereszt szervezeteknél, melyek folyamatosan bővülő szakmai anyaggal támogatják a fiatalok szexuális nevelését. Napjainkban egyre nagyobb kihívást jelent a digitális közegben megjelenő szexualitás, ami a maga természetessége mellett rengeteg veszélyt is magában rejt. A „Digital Condom: Preventing Online Harassment” névre keresztelt projekt a fiatalok tudatos és biztonságos online jelenléte mellett hangsúlyt fektet az olyan visszaélések megelőzésére is, melyek a mentális egészség és jóllét teljességét veszélyeztetik.

A résztvevők különböző témakörökben mélyedhettek el a képzés során: bővíthették ismereteiket az online bántalmazások sajátosságaival és megelőzésével kapcsolatban, információt szerezhettek a kortárs csoportokban megjelenő nyomásról, részletes képet kaphattak az önértékelés, az érzelmek és a digitálisan megjelenő szexuális tartalmak szexuális fejlődésre gyakorolt hatásáról, valamint beleláthattak az alapvető szexuális jogok gyakorlati megvalósulásába. Mindezek mellett a fiatalok olyan nem-formális eszköztárat is elsajátíthattak, melyeket a megszerzett ismeretek továbbadása mellett a biológiai alapokon nyugvó szexuális neveléshez is felhasználhatnak.

A projekthez a Vöröskereszt és Vörösfélhold Közép-Európai Ifjúsági Hálózata, név szerint a szlovák, a lengyel, és német Vöröskereszt csatlakozott, emellett a mozgalomból részt vett a Lett Vöröskereszt, valamint két külföldi civil szervezet – az olasz Vagamondo és a spanyol ESN Almería -, akik munkájuk során szintén hasznosítani szeretnék önkénteseik megszerzett tudását.

A program során a fenti témák megismerése mellett a résztvevők aktívan részt vettek egy szakmai anyag megalkotásában is, mely során videókat, plakátokat és egyéb digitális tartalmakat készítettek, amik magyar fordításban hamarosan elérhetőek lesznek a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt oldalán.

A projekt az Európai Unió támogatásával jött létre, az Erasmus+ ifjúsági csereprogramjaként. Ennek megfelelően az aktív részvételért minden résztvevő Youth Pass bizonyítványt kapott az esemény végén, mely egy – az unió által hivatalosan is elismert -tanúsítvány nem-formális képzésben való részvételért.