Idén nyáron 12 település 19 strandján indítja el Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt. Június végétől augusztus 22-ig elsősegélynyújtásban járatos vöröskeresztesek és önkéntes társaik látják el a parton vagy a vízben szerzett sebeket és sérüléseket.

Tizenhetedik szezonját kezdte meg a Magyar Vöröskereszt által szervezett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat (BESZ), amely idén 12 balatoni település összesen 19 strandján segíti a nyári vakáció alatt sebesülést szerző fürdőzőket.

102 éve kiemelt figyelem irányul az elsősegélynyújtás oktatására

Az 1921-ben önállósodó Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnek első pillanattól célja az egészségnevelés és az ifjúság bevonása volt az elsősegélynyújtási feladatokba. A konkrét képzések mellett országszerte számtalan program és verseny tanítja meg az elsősegélynyújtás csínját-bínját a vállalkozó szellemű fiataloknak. A komoly szakmai vizsgán sikeresen helytálló önkéntesek közül kerülnek ki a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatának ügyeletes önkéntesei.

50.000-szer segítettek a vöröskeresztes önkéntesek

A 2007-ben elindult programban szolgálatot teljesítő önkéntesek 50.004 esetet láttak már el. Az elsődleges feladatuk a vízben és a parton történt sérülések szakszerű ellátása, az azonnali helyszíni elsősegélynyújtás. Komolyabb sérülés esetén az ügyeletes önkéntesek kötelessége, hogy stabilizálják a beteg állapotát és azonnal mentőt hívjanak, szükség esetén megkezdjék az újraélesztést.

A fiatal elsősegélynyújtóink évente 3-4 ezer sérülést látnak el szakszerűen” – emeli ki Kormos Ádám, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt szakmai vezetője. – „Nyolc alkalommal volt arra példa, hogy az önkéntesek a helyszínen életet is mentettek. Továbbá az eltelt 15 évben a segítségük nélkül több mint 1500 végzetes kimenetelű eset történhetett volna.”

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap júliusi számában jelent meg.