https://voroskereszt.hu/hirek/kituntetest-kaptunk-az-orszagos-katasztrofavedelmi-foigazgatosagtol/

Kitüntetést kaptunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól


A hagyományoknak megfelelően idén is megünnepelte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a polgári védelem nemzetközi világnapját.

Ezúttal is többen vehettek át valamilyen elismerést az országos főigazgatótól, a szokásoktól eltérő módon azonban most nem a hivatásos állomány tagjai, hanem a közigazgatás polgári védelmi tevékenységet is végző szereplői, valamint a karitatív és az önkéntes szervezetekben tevékenykedők. Az eseményen a Magyar Vöröskereszt kötelékében összesen nyolcan vehettek át elismerést.

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy főigazgatói emléktárgyakat adott át azoknak az embereknek és azon szervezetek képviselőinek, akik és amelyek munkájukkal nagyban segítették a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet munkáját.

A Magyar Vöröskereszt részéről összesen nyolcan vehettek át elismerést a főigazgatótól. Elismerésben részesültek:

Az elismerések átadása után a főigazgatóság aulájában kialakított emlékhelyen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői, a Polgári Védelmi Szövetség elnöksége, és a polgári védelmi szakterület vezetői koszorút helyeztek el a légoltalom és a polgári védelem hősi halottainak emléktáblájára, megemlékezvén azokról a hősökről, akik életüket adták Magyarországért.

A kitüntetettek teljes névsorát itt lehet letölteni:  http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/filedb/hirek/2647/Elismeresben_reszesultek.pdf [1]

További fotók: Képgaléria [2]

Fontos szerep hárul a járási mentőcsoportokra

A Polgári Védelem Napja alkalmából tartott ünnepi rendezvényt követően a járási mentőcsoportok parancsnokai a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által szervezett értekezleten vehettek részt. Az előadások során megtudhatták, milyen feladatoknál lehet a leghatékonyabban alkalmazni az önkéntes szervezeteket, milyen előnyei vannak a helyi közösségért felelősséget vállaló önkéntesek jelenlétének, és hogy milyen követelményeket kell teljesítenie a szervezeteknek a nemzeti minősítés megszerzéséért.

Az eseményt dr. Góra Zoltán tűzoltó dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettese nyitotta meg, majd Evgeni Parfenov, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC) képviselője a nemzetközi és az országos, illetve helyi szervezetek együttműködésének módjáról és fontosságáról beszélt. Mint azt hangsúlyozta, minden ember felelős a saját sorsáért, ezért a mozgalom gerincét az egyes nemzetek szervezetei alkotják. Példaként említette a tavalyi dunai árvizet, amikor a Magyar Vöröskereszt segítségért fordult a nemzetközi szervezethez, amely két részletben nyújtott támogatást hazánknak, ezzel segítve a védekezésre történő felkészülést és a helyreállítási munkákat. A feladatokat azonban a magyar szervezet végezte – hangsúlyozta az előadó –, és ez a modell jellemző a nemzeti és a nemzetközi szervezet együttműködésére a világ többi országában is. A szervezetet az a több mint 13 millió önkéntes alkotja, aki a világ több mint 189 országában végez karitatív munkát.

Forrás: BM OKF

Bővebb információ: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=2648 [3]