https://voroskereszt.hu/hirek/kezfogas-klaszter-megvaltozott-munkakepesseguek-foglalkoztatasarol-tartottak-nyilt-napot-miskolcon/

Kézfogás Klaszter – Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról tartottak nyílt napot Miskolcon


Megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató vállalkozások mutatták be működésüket hétfőn Miskolcon, ahol a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete a Kézfogás Klaszter alapító tagjaként szakmai nyílt napot szervezett.

A megváltozott munkaképességű embereknek belépni és visszatérni is nehéz a munka világába. A társadalmi vállalkozások esélyt adnak azoknak is, akik életük során még egyetlen napot sem dolgoztak. A rendezvényen Grubert Roland, a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója, a Kézfogás Klaszter elnöke azt mondta, hogy a jó gyakorlatokat szeretnék folytatni. A társadalmi vállalkozások kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen egyfajta megoldást nyújtanak a munkaerő-piaci integráció problémájára.

A Kézfogás Klaszter májusban alakult azzal a céllal, hogy összefogja és támogassa az Észak-magyarországi régió szociális vállalkozásait, támogassa a régióban fellelhető és megvalósítható terveket, elősegítése a helyi cégek piacra jutását, a gazdaságok fejlesztését és ezen keresztül a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatását. A Kézfogás Klaszter alapító szervezetei a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves Megyei Szervezete, a Savic Consulting Kft., a MIREHAB Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a NEAT Közhasznú Nonprofit Kft.

Szabó Gergely, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke szerint kiemelten fontos lenne, hogy a társadalmi vállalkozások által gondosan előállított, minőségi árucikkek minél több helyen, üzletben elérhetőek legyenek.

A rendezvényen részt vett Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára is, aki hangsúlyozta, hogy esélyt kell teremteni a megváltozott munkaképességűeknek. Hozzátette: az elmúlt tíz évben 18 százalékról 44 százalékra nőtt azon megváltozott munkaképességű emberek aránya, akik dolgoznak, ami mutatja, hogy ez a foglalkoztatási forma kezd Magyarországon is egyre elterjedtebbé válni; ma az országban 4,7 millió ember dolgozik, közülük csaknem 160 ezren megváltozott munkaképességűek. Fülöp Attila államtitkár szerint nem csak szolidaritási, hanem gazdasági döntés is a megváltozott munkaképességűek alkalmazása.

„Helye van minden olyan vállalkozásnak, amelyek csökkent munkaképességű embereknek adnak munkát, integrálják, visszahozzák őket a munkaerőpiacra, a munka itt és most nemcsak a pénzről, hanem az önbecsülésről is szól, közösséget is jelent számukra az a vállalkozás, amely munkát ad nekik” – mondta az államtitkár.

A nyílt nap részeként együttműködési keretmegállapodást kötött a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete és a Vörösvár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Az együttműködés értelmében a megyei szervezet társadalmi vállalkozásai ökotermékeket és kézműves sajtokat gyártanak majd a jövőben a CBA üzleteket üzemeltető kft. számára. Az együttműködési megállapodást Horváthné Rapolder Ágnes és Grubert Roland írták alá.

A rendezvényen a térségben megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató vállalkozások, szervezetek mutatták be az általuk gyártott termékeket, vállalkozásukat és a megváltozott munkaképességű munkatársaik foglalkoztatásának körülményeit, kihívásait.