A Magyar Vöröskereszt és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) immár több mint 15 évvel ezelőtt, 2007-ben kötött együttműködési megállapodást. A dokumentumot 2019 szeptemberében újították meg a felek. A szervezetek vezetői március 24-én a közös aktualitásokról egyeztettek.

A Magyar Vöröskereszt és a BM OKF számos alkalommal lát el együtt feladatot. A két szervezet sokszor dolgozik közösen a katasztrófavédelmi felkészítés során, de éppúgy egy-egy beavatkozás esetében is.

A mostani egyeztetésen Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója hangsúlyozta, hogy a szervezet valamennyi területi szervének munkatársait arra buzdítja, hogy katasztrófa esetén, legyen az akár egy árvízi helyzet vagy tömegszerencsétlenség, proaktívan lépjenek fel. Cél, hogy a Vöröskereszt minden ilyen esetben ajánlja fel szakmai támogatását, szabad kapacitásait a katasztrófavédelem részére.

Az egyeztetés résztvevői kitértek az önkéntesség kérdéskörére is, amely mindkét szervezet életében jelentős hangsúllyal bír. Dr. Góra Zoltán tű. altábornagy, a BM OKF főigazgatója hozzátette, hogy elismerésre méltónak tartja azt, ha a katasztrófavédelem állományának tagja a szolgálaton kívül a humanitárius szervezet kötelekében áll helyt önkéntesként.

A megbeszélésen szintén szó esett a HUSZÁR mentőszervezet októberi újraminősítéséről. A városi kutató-mentő csapat egészségügyi komponensét ugyanis a Magyar Vöröskereszt H-HERO csapata biztosítja, valamint további kapcsolódási pont, hogy a csapatvezető-helyettesi feladatokat dr. Sáfár Brigitta, a humanitárius szervezet katasztrófavédelmi vezetője látja el.

A Magyar Vöröskereszt sikeresen jelentkezett egy, az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatósága által kiírt pályázatra. A humanitárius szervezet ennek keretén belül a mentális egészség megőrzését célzó, illetve pszichoszociális programot indított. A két szervezet vezetői további egyeztetéseket folytatnak a jövőben, hogy adott esetben miként valósulhat meg a BM OKF és a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságok állományának bevonása a kapcsolódó tréningekbe. A katasztrófavédelmi és a humanitárius szervezet korábban már számos, az EU által finanszírozott projektben dolgozott együtt eredményesen.

A vezetők egyet értettek abban is, hogy a véradás, amelynek szervezésében a Magyar Vöröskereszt több mint 80 éve részt vesz, különösen fontos ügy. A katasztrófavédelem állománya országszerte minden évben jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy hazánk vérkészlete minél magasabb szinten álljon.